Παρέμβαση Αθανασίου για τα προβλήματα φοίτησης των σπουδαστών στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μυτιλήνης


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη φοίτησή τους οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μυτιλήνης έθιξε με ερώτησή του, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την άμεση λύση τους.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:

Μυτιλήνη 10-04-2019
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσίογλου
              β) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου

Θέμα: «ΕΠΑΣ Μυτιλήνης»    

κ.κ. Υπουργοί,

Σήμερα λειτουργούν Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), βάσει του Ν. 3475/2006 «Οργάνωση και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α΄146)», μεταξύ άλλων και στη Μυτιλήνη, με τις εξής ειδικότητες:

Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (Α’, Β’ Τάξη)
Κομμωτικής Τέχνης ( Α’ Τάξη)
Μαγειρικής Τέχνης (Α’ Τάξη)
Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών (Α’, Β’ Τάξη)
Υπαλλήλων Οικονομικών  Καθηκόντων  (Β’ Τάξη)
Τεχνικών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτων (Α’, Β’ Τάξη)
Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων ( Α΄ Τάξη)

Σε αυτά τα Τμήματα φοιτούν περί τους 200 μαθητές, ηλικίας μέχρι 23-24 ετών, υπάρχουν δε και εκπαιδευτικοί οι οποίοι μαζί με το λοιπό προσωπικό αριθμούν περί τα 35 άτομα.
Η σχολή απέχει περί τα 6 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη.

Για το λόγο αυτό, οι μαθητές που, ως επί τω πλείστον, είναι πολύ χαμηλού εισοδήματος, ταλαιπωρούνται τόσο για την καταβολή του εισιτηρίου όσο και για τη μετάβαση, καθώς και την επιστροφή τους με τα Αστικά Κ.Τ.Ε.Λ..

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 40091/ 2007 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. τ. Β΄ 1497/17-08-2007), η οποία τροποποίησε την υπ’ αριθ. 40137/1999 Υ.Α. σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις στέγασης και σίτισης μαθητών – τεχνιτών των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ) του Ο.Α.Ε.Δ., υπάρχει το εξής πρόβλημα: ενώ η φοίτηση των μαθητών εξαντλείται στο 23-24ο  έτος της ηλικίας τους, η σίτιση και η στέγασή τους τελειώνει με την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και των εύλογων παραπόνων των μαθητών και των οικογενειών τους, που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις βασικές ανάγκες τους,

Ερωτάσθε

Κατά λόγο αρμοδιότητάς σας:

Α) Πρόκειται να εναρμονίσετε τη σίτιση και τη στέγαση των μαθητών των ΕΠΑ.Σ. μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. με τη διάρκεια του χρόνου σπουδών αυτών ( και όχι με τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους);

Β) Πρόκειται να επιλύσετε, όπως σε άλλες περιοχές ή και σε άλλες περιπτώσεις, τη μετακίνηση των μαθητών προς τη σχολή τους καθώς και την επιστροφή τους από αυτή;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρ. Αθανασίου
Βουλευτής Λέσβου