Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις στο Ακρασι


Από τον πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασιου

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

1) ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΥΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΑΣΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (1-5-2019)

Φέτος η Γιορτή της Κούνιας θα γίνει την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ημέρα ΛΑΜΠΡΟΤΕΤΑΡΤΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριου μας το Ακράσι. Θα στολιστεί η πατροπαράδοτη κούνια και θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια της κούνιας στον παλιό παραδοσιακό σκοπό. Θα υπάρχει και στολισμένο γαϊδουράκι για τα παιδιά.

2) ΤΑ λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει ο τοπικός μας Πολιτιστικός Σύλλογος το Σαββάτο 22 Ιουνίου2019 και ώρα 6.00 το απόγευμα. στην πλατεία του χωριού.
Μετά τον Κλήδωνα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι' αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη. 

Ο Σύλλογος μας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

Το ΔΣ του Συλλογου