Πολιτικοί δρόμοι: «Λέσβος… το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει» | Του Π. Αιβαλιώτη


Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)

«Πολιτικοί δρόμοι»  κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com


«ΛΕΣΒΟΣ…. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ»

 Μερικοί αριθμοί αποκαλύπτουν αλήθειες .

Η Λέσβος βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων νησιών σε έκταση της Ευρώπης. Η Λέσβος το 1928 είχε 137.160 πληθυσμό ενώ το 2011 μόλις 86.436 . Τέλος , η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι η 14η φτωχότερη περιφέρεια  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση της Λέσβου ολοένα υποβαθμίζεται και οι λόγοι είναι αρκετοί. Πολλοί θα σκεφτούν ότι η σημερινή μοίρα του νησιού φτιάχτηκε εξαιτίας της μέτριας διαχείρισης του προσφυγικού. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Αντίθετα η προσφυγική κρίση βοήθησε να μπορούμε όλοι να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Οι  κακές υποδομές που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Η νοοτροπία μας ότι θα είμαστε φιλόξενοι μέχρι ένα σημείο.(μόλις πάει Σεπτέμβρης ψιθυρίζουμε την φράση <<ας φύγουν οι επισκέπτες να βρούμε την ηρεμία μας…). Επιπλέον, η νοοτροπία ότι προσωπική αξία έχει μόνο εκείνος που είναι δημόσιος υπάλληλος (το 35 % των εργαζομένων της Λέσβου είναι διορισμένος στο δημόσιο). Η στάση της κοινής Λεσβιακής γνώμης περί επιχειρηματικότητας είναι αρνητική. Ακόμη , το μέγεθος του πρωτογενούς τομέας ολοένα και συρρικνώνεται , με αποτέλεσμα τα περισσότερα χωριά τους χειμερινούς μήνες να μοιάζουν έρημα . Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις διαχρονικές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκπρόσωποί της  συντέλεσαν στην δημιουργία προβλημάτων  και δεν αντιμετώπισαν τις  δυσκολίες των κατοίκων , που  άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της.
     
Οι αρνητικές διαπιστώσεις όμως δεν αρκούν. Στην ζωή και στην πολιτική πάντα υπάρχουν λύσεις. Όταν ακούμε  Λέσβος κατευθείαν σκεφτόμαστε τον πολιτισμό. Το 7ο αιώνα πχ το νησί μας ήταν το πνευματικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι πόλεις της Λέσβου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αρχαίου εμφυλίου πολέμου. Στην Βυζαντινή εποχή , η γεωπολιτική θέση του νησιού ήταν τεράστια. Ακόμη, τον 20ο αιώνα οι κάτοικοι ήταν πρωταγωνιστές σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες . Τέλος, οι αγνοί κάτοικοι του νησιού βοήθησαν με όλους τους τρόπους μετανάστες και πρόσφυγες και δεν αντάλλαξαν την συμπεριφορά τους με έναν διορισμό… Η πνευματική ιστορία του νησιού θα πρέπει να αξιοποιηθεί είτε με μία ιδιαίτερη τουριστική καμπάνια είτε με δημιουργία ενός φιλολογικού μουσείου που θα αναδεικνύει την συγγραφική κληρονομιά  των προγόνων μας .
    
Το Λεσβιακό καλοκαίρι , αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός είναι παρωχημένος . Αντίθετα , με κατάλληλη οργάνωση θα μπορέσει να γίνει αφετηρία τόνωσης του τουρισμού. Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής του Μολύβου έχει δείξει τον δρόμο. Τα μοναδικά πανηγύρια μας και αυτά με την σειρά τους οφείλουν να στοχεύσουν στην προσέλκυση επισκεπτών , στα πλαίσια βιωματικού τουρισμού.
  
Μία άλλη διέξοδος είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο σημαντικότερος εκπαιδευτικός θεσμός του νησιού μας οφείλει να συνεργαστεί με τους δύο δήμους και την περιφέρεια . Η σύνδεση γνώσης με την αγορά εργασίας θα ωφελήσει τον τόπο. Με αυτό τον τρόπο, νέοι του νησιού μας που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν στον τόπο καταγωγής του θα μπορούν να εργάζονται εδώ. Για παράδειγμα , το τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας θα προσανατολίζεται στην πολιτισμική- τουριστική προβολή του νησιού, το τμήμα της κοινωνιολογίας με την εμπειρία του σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσει να αξιοποιήσει Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αυξήσουν την τοπική απασχόληση. Το τμήμα του Περιβάλλοντος θα συντελέσει στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού και το τμήμα της θάλασσας θα ενεργήσει στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου.

Τέλος , το τμήμα της κοινωνικής ανθρωπολογίας έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα του προσφυγικού με έναν ανθρωπιστικό προσανατολισμό και με σκοπό την βιώσιμη συνύπαρξη επισκεπτών και μονίμων κατοίκων .
    
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το ρόλο που παίζει η θρησκευτική κληρονομιά του νησιού. Ο θρησκευτικός τουρισμός που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει , μπορεί να ξανακερδίσει έδαφος.

Για παράδειγμα , η προβολή των προσκυνημάτων στις ανατολικές ορθόδοξες κοινωνίες(πχ Ρωσία , Σερβία) ίσως βοηθήσει στην αύξηση του τουρισμού . Αλλά και η ανάδειξη της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Βαλεντίνου με έναν πολιτικά ορθό τρόπο θα μπορούσε να προσεγγίσει τουρίστες της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος , η ανάδειξη και ο σεβασμός του Οθωμανικού παρελθόντος του νησιού θα προσελκύσει τουρίστες από την γείτονα χώρα.
   
Σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα , είναι απαραίτητο να προσανατολιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Αυτές είναι εκείνες που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Επίσης η διατήρηση του χαμηλού Φπα στο νησί μας σε συνδυασμό με το μεταφορικό ισοδύναμο θα ανανεώσει την αγορά και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων. (να σημειωθεί ότι υπάρχουν Ευρωπαϊκά νησιά που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ) . Ακόμη η ενθάρρυνση και η επέκταση της τηλεργασίας, θα μπορέσει να κρατήσει τους νέους μας στο νησί . Τέλος , ο πρωτογενής τομέας όταν εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά και αποκτήσει επιχειρηματική νοοτροπία θα μπορέσει να ανανεώσει την πληθυσμό απομακρυσμένων χωριών.

Η Λέσβος είναι ίσως το ωραιότερο νησί της χώρας και κυρίως είναι το μοναδικό νησί που είναι  ζωντανό και τους χειμερινούς μήνες . Η τύχη της οφείλει να αλλάξει και θα αλλάξει πρώτα από εμάς τους κατοίκους, τους απλούς πολίτες και βέβαια από την πολιτική συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων που θα αναδειχτούν στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του Μάιου.                                                     

Παύλος Γ. Αιβαλιώτης