Η «πρώτη Ανάσταση»- «Ανάστα ο Θεός» στον Ιερό Ναό Αγίου Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η «πρώτη Ανάσταση» είναι ο εσπερινός της εορτής της Ανάστασης (που τελείται στους ναούς το πρωί του Σαββάτου).

Είναι δηλαδή το ξεκίνημα της εορτής και όχι η ολοκλήρωσή της.

Η λειτουργία της πρώτης Ανάστασης προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι».

Ο ιερέας με πολλή χαρά πετά φύλλα δάφνης στο Ναό, ενώ ταυτόχρονα οι πιστοί χτυπούν τάλαντα και τα στασίδια, κινούν τους πολυέλεους, εκφράζοντας την μεγάλη χαρά για την επερχόμενη Ανάσταση.

Ήδη σήμερα το πρωί, στον περικαλλή στον Ιερό Ναό Αγίου Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, τελέστηκε ο Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα και η πρώτη Ανάσταση, εν μέσω κρότων, που συμβολίζει την καθαίρεση του Άδη και την συντριβή των πυλών του.

Αξιοσημείωτη η μεγάλη προσέλευση πιστών να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων και ιδίως νέων ανθρώπων, ενδεικτικό του έργου που επιτελείται στην ενορία αυτή.

Στην πραγματικότητα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται ο Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα. Ακολουθώντας την μετάθεση και των άλλων ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας (κάθε απόγευμα τελείται ο όρθρος της επομένης ημέρας).

Δείτε το Live που κατέγραψε το L.P από την σημερινή πρωινή θεία λειτουργιά στον Ιερό Ναό Αγίου Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης