Φιλοτελικό εργαστήριο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θέρμης


Με τα γραμματόσημα και τον φιλοτελισμό ήρθαν σε επαφή τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019.Μέλη του Δ.Σ. της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου επισκέφτηκαν το σχολείο και με την πραγματοποίηση ενός βιωματικού εργαστήριου έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν το γραμματόσημο, τη χρήση και την ιστορία του, καθώς και το χόμπι του φιλοτελισμού.

Οι μικροί συλλέκτες έμαθαν πώς να πιάνουν τα γραμματόσημα με την ειδική τσιμπίδα για να τα βάλουν στο λεύκωμα και πώς να τα μελετούν με τον μεγεθυντικό φακό.

Επίσης «έπλυναν» γραμματόσημα για τη συλλογή τους και ζωγράφισαν τα δικά τους, έμαθαν για την Φιλοτελική και το περιοδικό της «Φιλοτελική Λέσβος» και έλαβαν φιλοτελικά δώρα, προσφορά της ΦΕΛ και των φίλων της.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων της ΦΕΛ, θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των μαθητών για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό και σε άλλα σχολεία του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στη ΦΕΛ στο e-mailf.e.lesvos@gmail.com.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Λέσβου. Η ιδρυτική πράξη είχε συνταχθείστις 31 Οκτωβρίου 1942, από μια ομάδα μυτιληνιών φιλοτελιστών (μεταξύ τους ο Δημήτρης Χατζηαποστόλης, ο ΧαριλήςΜπίνος, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, ο Δ. Δημητριάδης, ο Δ. Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργαντής). Από τις πρώτες ενέργειες της Εταιρείας ήταν η εισήγηση προς την Νομαρχία Λέσβου για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων με την επισήμανση «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΣΒΟΣ 10 Σεπτέμβρη 1944». Η σειρά κυκλοφόρησε από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Οκτωβρίου 1944. Από το 1976 η Φ.Ε.Λ. εκδίδει το περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος», το μοναδικό στο είδος του που εκδίδεται εκτός Αθηνών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των 75 χρόνων της Φ.Ε.Λ. τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.