Με άρωμα Λέσβου: «Σεδούντας: Αφύπνιση των αισθήσεων με σαχνισιά, αρχοντικά και προσφυγικά σαλγκίμια..»


**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη 

«Σεδούντας: Αφύπνιση των αισθήσεων με σαχνισιά, αρχοντικά και προσφυγικά σαλγκίμια..»

Ζωοφόρος και φιλόξενος, ορμητικός και πλούσιος ο ποταμός Σεδούντας ορμώμενος από το νότιο τμήμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου διαρρέει τον οικισμό του Πλωμαρίου και συνεχίζει το αέναο ταξίδι του εκβάλλοντας  στο Αιγαίο πέλαγος. Μας προσκαλεί σε μια ανοιξιάτικη περιήγηση γνήσιων εμπειριών.


Ο  περίπατος στις όχθες του ποταμού Σεδούντα φανερώνει θύμησες του χθες και ξετυλίγει ιστορικά γεγονότα μας ξεναγεί  σε ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι μεταξύ ανατολής και δύσης. Με τις πολύχρωμες αρχοντικές κατοικίες, τα πέτρινα κουφάρια των άλλοτε ακμαίων βιομηχανικών κτηρίων και τα σαλγίμια των χαμένων πατρίδων,  περπατούμε στο παλιό Πλωμάρι σε μια διαδρομή μνήμης και εικόνας. 


Με το δίκτυο γεφυριών να  "κεντάει" τις δυο όχθες του και τα "σαχνισιά" να συνδιαλέγονται μεταξύ τους διηγούμενα τις δόξες τους  η ανοιξιάτικη ανάβαση μας προκαλεί να περπατήσουμε στα λιθόστρωτα στενά των αστικών συνοικιών. 


Ξαποστάζοντας στις μαρμάρινες κρήνες θα θελήσουμε να χαθούμε στα καλντερίμια που το άρωμα του λιβανιού από τα ταπεινά ξωκλήσια μας ορίζει φωτογραφίζοντας  τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα των επιβλητικών κτηρίων του.

Η ανάβαση στην πηγή του ποταμού, μέσα από τους δρόμους που άλλοτε τα σαπωνοποιία και οι νερόμυλου  έδιναν ρυθμό και ύφος αστικό, εντυπωσιάζει. Ο φυσικός πλούτος δημιουργεί ένα γοητευτικό πλέγμα λιτού ρομαντισμού και φυσικού πλεονασμού με τη βλάστηση να εισβάλει ορμητικά. Την εκκωφαντική σιωπή τολμάν να διακόψουν ο ήχος του νερού και οι φωνές των υδρόβιων πουλιών ενώ τα εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια, οι πλίνθινες αγροτικές κατοικίες και τα εντυπωσιακά μονοπάτια φιλοξενούν σπάνιο φυσικό πλούτο.


Η «κοινωνία» στον κοσμοπολιτισμό του Πλωμαρίου ολοκληρώνεται με την περιήγηση  στο μουσείο σαπουνοποιίας και στα αναρίθμητα καφενεία της περιοχής. 

Πεζοί ή αναβάτες ο Σεδουντας μας καλεί να τον ανακαλύψουμε απέχοντας λιγότερο από μια ώρα από την πρωτεύουσα αλλά έτη φωτός από τη γκρίζα καθημερινότητα. 

**Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Μένιας Μουτζούρη 

**Μένια Μουτζούρη 


Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.