Είναι Veganism ή νηστεία;


**Γράφει για το LesvosPost η Μένια Μουτζούρη 

Θρησκευτική ευλάβεια ή ηθική ενσυνείδηση; Χριστιανική παράδοση ή απόταξη της βαρβαρότητας; Η «τήρηση» της νηστείας αποτελεί τάση που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια στις νεανικές παρέες φανερώνοντας μια αναπάντεχη στροφή στην παράδοση. Ή μήπως όχι;

Οι χορτοφαγικές σπεσιαλιτέ, τα σαρακοστιανά εδέσματα και οι περίτεχνοι συνδυασμοί διατηρούν την υψηλή ποιότητα ικανοποιώντας άψογα τον χορτοφαγικό σκοπό. Η τήρηση της «νηστείας» είναι ευκολότερη και απολαυστικότερη από κάθε άλλη φορά χάρη στη διάδοση του κινήματος του βιγκανισμού. Η  σταθερή απόταξη της κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης έχει εισάγει στη διατροφή μας  ιδιαίτερες και προσεγμένες γαστριμαργικές επιλογές.  Έλαια σπάνιων καρπών, ιδιαίτερα θαλασσινά και πολυτελείς εκτελέσεις υπηρετούν το σκοπό της χορτοφαγίας με παρόρμηση τη μόδα των καιρών, την περιβαλλοντική ευαισθησία ή την ευκαιρία για κρεατοφαγικό detox.

Από την άλλη η νηστεία της Σαρακοστής, με τη εκκλησιαστική χροιά της, περιγράφει αρχικά την εκούσια αποχή από την τροφή ως πράξη ελευθερίας και άσκηση αυταπάρνησης. Αποτάσσεται την επιφανειακή εγκράτεια, απορρίπτει τον φαρισαϊσμό και αγκαλιάζει σθεναρά στον πνευματικό σωφρονισμό.  Ο περιορισμός των αναγκών, η απόρριψη της υπερκατανάλωσης και η μετρημένη στάση απέναντι στα υλικά αγαθά απορρίπτουν  το διφυές και δισυπόστατο χάσμα ψυχής-σώματος ανάγοντας τη νηστεία πρωτίστως σε πνευματική πράξη περιγράφοντας μια βαθιά η φιλοσοφία.

Τα τελευταία χρόνια -συγκεχυμένα- η χορτοφαγία και κατ’ επέκταση ο βιγκανισμός  θεωρείται ένας σύγχρονος τρόπος νηστείας μιας και για πολλούς  ο ηθικός αλτρουιστικός τους πυρήνας ομοιάζει. Ωστόσο, το κίνητρο, ο σκοπός και το πνεύμα τους καθιστούν απαγορευτική την όποια σύγχυσή τους θέτοντας τη δεύτερη ως μια περισσότερο προσωπική και εσωτερική επιλογή που δεν διατυμπανίζεται και δεν ικανοποιείται από φιλήδονες επιλογές.

Εν τέλη σήμερα μπορούμε να πουμε ότι τις σαράντα αυτές μέρες της ανάβασης στο Πάσχα νηστεύουμε ή απλά ακολουθούμε  μια χορτοφαγική δίαιτα; Ακολουθούμε την παράδοση ή μια επιλογή προσαρμοσμένη στα μέτρα μας; Μήπως η τάση αποτελεί έναν νέο τρόπο δήλωσης στα πιστεύω και ένα νέο μέσο έκφρασης; Μένει ο καιρός να δείξει. 

**Μένια Μουτζούρη 


Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.