Πολιτικοί δρόμοι: «ΣΥΡΙΖΑ-Νεα Δημοκρατία, UNA FACCIA-UNA RAZZA...»- Του Π. Αιβαλιώτη


Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)

«Πολιτικοί δρόμοι»  κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com


ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, UNA FACCIA- UNA RAZZA

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων, Σύριζα – Νέας δημοκρατίας είναι υπαρκτές και ουσιαστικές (φορολογικό, θέματα δημόσιας διοίκησης, προσφυγικό-μεταναστευτικό, σχέσεις κράτους –εκκλησίας, παιδεία,). Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με αυτές στην παρούσα φάση.

Αντίθετα , οι ομοιότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά τους , ειδικότερα την περίοδο που έχουν τις συγκεκριμένες ηγεσίες , έχουν γίνει ήδη αντιληπτές από το εκλογικό σώμα .

Δεν θα μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε ως αριστερά οικονομικά μέτρα την διενέργεια πλειστηριασμών και την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η επιλογή του Σύριζα θα ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον , η διάδοση του πλαστικού χρήματος με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που δεν τόλμησε ούτε η Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει.
   
Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική οι στρατηγικές θέσεις των δύο κομμάτων ουσιαστικά συμπίπτουν, αν και για εκλογικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση ,το αρνείται .Η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας στην συμφωνία των Πρεσπών , δεν είναι το όνομα του γειτονικού κράτους.

Αντίθετα , η ΝΔ έχει σοβαρές αντιδράσεις (και ορθά κατά την κοινή λογική ) σε ότι αφορά την αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας και Μακεδονικής γλώσσας . Τέλος , υπάρχει κοινή γραμμή και των δυό τους στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, μία θέση που δεν θα πρέπει να εμπεριέχει κανένα ίχνος υποχωρητικότητας. (Ας συμπληρώσουμε ότι άστοχες δηλώσεις του Κύριου Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο δεν συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια)
   
Στα ζητήματα της ασφάλειας και της άμυνας  υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δυο τους αλλά έχουν και κοινές συνισταμένες . Για παράδειγμα οι αμυντικές δαπάνες στην περίοδο της διακυβέρνησης σύριζα δεν έχουν μειωθεί . Αλλά και στα ζητήματα της δημόσια τάξης ,η <<αριστερή >> κυβέρνηση μάλλον επιτελεί το έργο της . Αν και οι ομάδες των Εξαρχείων και του Ρουβίκωνα είναι ελεύθερες να εκφραστούν , εν τούτοις τα σώματα ασφαλείας σε γενικές γραμμές έχουν επιτύχει την ομαλότητα της κοινωνικής ζωής.
 
Τέλος , ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα μπορέσουμε να αναφέρουμε για τα δύο κόμματα είναι το εξής .Η Νέα δημοκρατία κατά την φιλελεύθερη εκδοχή , είναι υπέρ είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης . Μέσα στο πλαίσιο αυτό δέχεται την μετακίνηση πληθυσμών αν και όχι με εντατικό τρόπο που παρατηρήσαμε το καλοκαίρι του 2015 . Από την άλλη πλευρά , το κόμμα του Σύριζα , εξ ορισμού δέχεται τον διεθνισμό και την αναγνώριση διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων . Οι δύο απόψεις ίσως να μπορέσουν στο μέλλον να βρουν κάποιες κοινές παραδοχές, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού .
 
Το κόμμα του Σύριζα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αμιγώς αριστερό κόμμα . Αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν προτείνει ουσιαστικά συντηρητικές θέσεις . Η πόλωση που θα ακολουθήσει στις επόμενες εβδομάδες ίσως να μας επιφυλάσσει <<ευχάριστες>> εκπλήξεις. Άλλωστε , ας μην ξεχνάμε ότι νεοφιλελεύθεροι ,μαρξιστές και νέοι αριστεροί έχουν συνυπάρξει στην ίδια κυβέρνηση. Την κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989. Ας αναφέρουμε και ένα νομοσχέδιο που είχαν συμφωνήσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου. Στην ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης…Το μονοπώλιο της δημόσιας τηλεόρασης καταργήθηκε με συμφωνία των αριστερών δυνάμεων της χώρας….

Το πνεύμα του άρθρου δεν έχει σκοπό να δηλώσει την φράση <<Τι Τσίπρας , Τι Μητσοτάκης >> , σαν ένα ριμέικ του <<Τι Παπάγος , Τι Πλαστήρας>> . Αντίθετα δεν θέλει να κρύψει σφάλματα της παρούσας κυβέρνησης αλλά και ιστορικές αστοχίες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας .

Σε 2χρόνια θα γιορτάζουμε 200 χρόνια από την εκδήλωση της Ελληνικής Επανάστασης.

Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων για συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδος.
     
Παύλος Γ. Αιβαλιώτης