ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μετά το κλάμα για τον Σπύρο μας, η αδυσώπητη μάχη των διαδόχων…» (PICS)



Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες… που θα ριχθούν στην μάχη των Αυτοδιοικητικων Εκλογών


«Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019»

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ Η αλήθεια είναι ότι έπεσε πολύ κλάμα στη συνάντηση που έγινε χτες και αναγγέλθηκε η μη κάθοδος του στις Δημοτικές εκλογές. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη αλλά και εμφανής η αγωνία των … ορφανών για το μέλλον τους. Πάντως η πολύ κλάψα δημιουργεί και απορίες. Κι άλλοι πέρασαν, παραιτήθηκαν, έχασαν, κάποιοι συκοφαντήθηκαν αλλά τέτοια κλάψα ρε παιδιά πάει πολύ. Κι ενδεχομένως κακώς τόσο καιρό ο Δήμαρχος άφησε το θέμα να κυλίσει και να φτάσει παραμονές εκλογών για να πάρει την τελική του απόφαση. Θα μπορούσε κάλλιστα τότε που είχε προκύψει το θέμα υγείας του, επιστρέφοντας θα μπορούσε να εξηγήσει και να παραιτηθεί με την αποδοχή και την συμπαράσταση όλων των πολιτών. Γιατί πάνω απ΄ όλα η υγεία όλων μας. Τώρα μετά τόσο καιρό και με τόσα σενάρια, αν θα κατέβει άμα σπάσει. ΄Η δεν θα κατέβει άμα δεν σπάσει. ΄Η θα κατέβει εάν στηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ . ΄Η ότι τον πιέζουν τα … ορφανά. Μπλέχτηκε δηλαδή σε μια διελκυστίνδα που τον εγκλώβισε σ΄ αυτή τη κατάσταση. Εν πάση περιπτώσει ακολούθησε κι εκείνος την παράδοση που έχει ξεκινήσει από το 1990 που θέλει τους Δημάρχους Μυτιλήνης/Λέσβου να μην επανεκλέγονται.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ Την επομένη από την χθεσινή συνάντηση, τα … ορφανά συναντήθηκαν πρωί πρωί σε καφετέρια για μια πρώτη διαβούλευση. Να διευκρινίσουμε ότι η ορολογία «ορφανά» δεν χρησιμοποιείται μόνο από τους …κακόβουλους δημοσιογραφούντες, αλλά χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και από τα ίδια τα ορφανά! Εκεί στην καφετέρια μετά το πρώτο πικρό καφέ, μετακινήθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Σε γραφείο στελέχους της Δημοτικής Αρχής μαζεύτηκαν όλα τα ορφανά προκειμένου να πάρουν αποφάσεις. Εκεί έκπληκτοι άκουσαν την Αντιδήμαρχο Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου να τους λέει να μην την υπολογίζουν στα όποια σχέδια τους! Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, δεν ξεδιάλυνε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει. Όλες πάντως οι πληροφορίες οδηγούν στην άποψη ότι θα ηγηθεί ανεξάρτητου συνδυασμού που θα στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θέλει να μεταφερθεί στο Περιφερειακό του Κώστα Μουτζούρη. Και για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους αλλά και να τονίσει ότι η αυτοδιοικητική της πορεία από δω και μπρος είναι προϊόν δικών της αποφάσεων.

ΘΗΤΕΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ο τελευταίος που έκανε δυο συνεχόμενες θητείες ήταν ο Στρατής Πάλλης. Το 1982 και το 1986. Στη συνέχεια το 1990 ο Νότης Παναγιώτου, το 1994 ο Θόδωρος Χοχλάκας, το 1998 ο Νάσος Γιακαλής, το 2002 ο Άρης Χατζηκομνηνός, το 2006 πάλι ο Νάσος Γιακαλής, το 2010 ο Δημήτρης Βουνάτσος και βέβαια το 2014 ο Σπύρος ΓαληνόςΝάσος Γιακαλής ναι μεν έκανε δύο θητείες αλλά όχι συνεχόμενες. Αυτά και ως γνώση και συμμόρφωση του επομένου Δημάρχου Μυτιλήνης ο οποίος θα πρέπει να διοικήσει χωρίς αλαζονεία, με ηρεμία και αυτογνωσία και κυρίως να ακούγοντας τους … αντιπάλους! Γιατί άμα ακούς τους δικούς σου, σε πήρε η κάτω βόλτα….

ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ. Κάνουν και χιούμορ τα ορφανά! Και ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος, πρώην στενός συνεργάτης του Σπύρου Γαληνού, έδωσε τις δικές του συμβουλές που βλέπετε στην εικόνα. Τα ορφανά αντεπιτίθενται! Το θέμα είναι να μην παραμείνουν ορφανά… Πάντως από πλευράς Παναγιώτη Παρασκευαίδη μαθαίνουμε πως οσονούπω … τακτοποιούνται τέσσερα ορφανά και ένα άλλο στον Παναγιώτη Ζαφειρίου! Θέλετε ονόματα; Σε λίγες μέρες θα αποκαλυφθούν..

ΣΥΡΙΖΑ Ονόματα ακούγονται, καπνός δεν φαίνεται όμως. Είναι εμφανής η δυστοκία ονομάτων του κόμματος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια για την περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης το όνομα της Αναστασίας Αντωνέλλη βρίσκεται σε πρώτη σειρά διότι πληροί τις προϋποθέσεις που βάζει το κυβερνών κόμμα. Θα θεωρηθεί πρώτον άνοιγμα του προοδευτικού. Δεύτερον θα επιλύσει εσωκομματικές αντιπαλότητες. Και τρίτον θεωρείται ότι λόγω του τομέας της Αντιδημαρχίας, θα έχει σημαντική διείσδυση σε ευρείες μάζες ψηφοφόρων του Δήμου. Θα μπορούσε μάλιστα και για λόγους επικοινωνιακούς να γίνει σήμερα η ανακοίνωση του ονόματος, (σήμερα Ημέρα της Γυναίκας). Αν πάλι το κυβερνών κόμμα αφεθεί σε καθαρά κομματικό υποψήφιο, κακού του κεφαλιού του. Γιατί τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευοίωνα και θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ καθημερινά είναι στο επίκεντρο των διεργασιών που γίνονται για την Δυτική Λέσβο. Το όνομα του έχει πέσει στο τραπέζι για υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. Από χτες βράδυ που βρίσκεται στην Λέσβο ο Χαράλαμπος Αθανασίου, γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί το ποιος θα είναι επικεφαλής στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Το όνομα του Άρη Χατζηκομνηνού βρίσκει αντιδράσεις στα βόρεια του νησιού. Από την άλλη πλευρά πάλι κάποιοι αυτοδιοικητικοί αναφέρουν ενδεικτικά πως «Ένας από τους δυο Στρατήδες θα είναι υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας» Ποιους εννοούν; Τον Στρατή Καραγεωργίου και τον Στρατή Κυρατζή. Από την άλλη σήμερα το πρωί πίνοντας τον καφέ του ο Άρης Χατζηκομνηνός, επέμενε ότι κατά 99% θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. στον νεοσύστατο δήμο. Όλα αναμένονται να κλείσουν το τριήμερο αυτό όπου θα έχουμε οργασμό διαβουλεύσεων και ζυμώσεων. Κι αυτό γιατί την Τετάρτη που αναμένεται να έλθει στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου θέλει να παρουσιάσει τους υποψήφιους δημάρχους του κόμματος του. Ώστε να είναι έτοιμος για την άλλη μεγάλη μάχη. Καλογήρου εναντίον Μουτζούρη. Όπου βέβαια άκρη δεν θα βρεθεί απλώς να δούμε τους τρόπους μαντρώματος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Πάντως αναμένεται μεγάλη κινητοποίηση και ήδη από σήμερα γίνονται τηλεφωνήματα στα μέλη του κόμματος προκειμένου να δώσουν το παρών την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα (ΑΦΙΣΑ ΚΑΤΩ)


ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημοσιοποίησε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη που είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Μανάβης. Στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχα πάρει 2.525 ψήφους ποσοστό 2,38. Ενώ στις Περιφερειακές του 2010 το ποσοστό της ήταν 2,23 με 2.394 ψήφους. Όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό της είναι κατά πολύ μικρότερο. Βλέπε και τον σχετικό πίνακα κάτω. Ο δε υποψήφιος Περιφερειάρχης που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είχε πάρει 61 σταυρούς στις εκλογές του 2012 και 35 σταυρούς στις εκλογές του 2015…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Έχει ρίξει τώρα όλο το βάρος του στην Χίο. Ήδη εδώ και δυο μέρες βρίσκεται στο γειτονικό μας νησί όπου έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με γνωστά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Πρωταρχικός του στόχος βέβαια να συσπειρώσει όσους μπορεί πιο πολλούς πράσινους και στη συνέχεια να στελεχώσει τον συνδυασμό του με τα πλέον ικανά άτομα. Το μήνυμα του είναι σαφές, πρώτα οι νέοι στοχεύοντας σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων η οποία δύσκολα σήμερα μπαίνει σε κομματικά δεσμά. Βρισκόμενος λοιπόν στην Χίο, επέτυχε ακόμα έναν σημαντικό στόχο. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Κώστας Βεζέρης, θα στελεχώσει τον συνδυασμό του.

ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ Πραγματοποίησε συνάντηση φίλων του την Τετάρτη με τους οποίους συζήτησε τη δημιουργία συνδυασμού για την Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Έχοντας την εμπειρία και τη γνώση από την προηγούμενη θητεία του, φιλοδοξεί να παρουσιάσει έναν διαφορετικό συνδυασμό. Με ονόματα που δεν προέρχονται από κομματικά κατεστημένα αλλά άτομα μέσα από την αγορά και από την κοινωνία.

ΚΙΝΑΛ Εκεί συνεχίζουν να διαβουλεύονται προκειμένου να πάρουν οριστικές αποφάσεις. Πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν στις διαβουλεύσεις φοβούμενοι τις όποιες ισορροπίες. Ο βασικός στόχος της ενοποίησης πράσινων ψηφοδελτίων φαντάζει δύσκολος στην εύρεση όχι μόνο κοινού ονόματος. Αλλά και πως θα γίνει η όλη διαδικασία με τρόπο τέτοιο που να μην οδηγήσει σε επιπλέον πληγές. Αυτά αφορούν και τον Δήμο Μυτιλήνης αλλά και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Εκεί βέβαια το όνομα του Ταξιάρχη Βέρρου είναι φαβορί για να πάρει το χρίσμα. Πλην όμως υπάρχουν αντιδράσεις λόγω της συνεργασίας του με τον απερχόμενο Δήμαρχο. Διότι μπορεί να τα έσπασε εγκαίρως πλην όμως η τοξικότητα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, τριβελίζει ακόμα στο μυαλό πράσινων στελεχών. Πάντως το τριήμερο, οι επισκέψεις σε χωριά και καρναβάλια και τα νηστίσιμα φαγητά, ίσως βοηθήσουν στην πέψη …. Βαρέων φαγητών!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ Και οι δεκαπέντε υπέροχες! Ως φόρο τιμής στη σημερινή εορτή της γυναίκας δεκαπέντε γνωστά μας πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα. Και θα έπρεπε να μην ενδιαφέρονται για τις ποσοστώσεις. Αρκεί οι ίδιες να ψήφιζαν γυναίκες.





ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ


ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: Εσύ Χριστιάνα έχεις ν΄ αντιμετωπίσεις στις εκλογές έναν άνδρα . Τι να πω κι εγώ που έχω απέναντι μου τέσσερις!

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ