ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Τι Δήμαρχο θέλουμε; Μια χρήσιμη αναδρομή…» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019»

3η ημέρα προεκλογικής περιόδου…

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (1) Τι δήμαρχο χρειάζεται ο Δήμος Μυτιλήνης; Χρειάζεται δήμαρχο τσαμπουκά ή έναν δήμαρχο ήπιο μετριοπαθή; Έναν δήμαρχο τεχνοκράτη ή μήπως έναν πολιτικάντη δήμαρχο; ΄Η μήπως έναν Δήμαρχο international προκειμένου να κουμαντάρει πρόσφυγες, ΜΚΟ και δομές ΄Η μήπως τελικά ο δήμαρχος είναι συνάρτηση της κάθε εποχής και με όποιες  ειδικές συνθήκες επικρατούν; Νοσταλγώντας τις παλιές … καλές μέρες που στο «κόκκινο νησί» κυριαρχούσε η μορφή του μειλίχιου Απόστολου Αποστόλου, αναρωτιέται κανείς εάν θα μπορούσε σήμερα με τις παρούσες συνθήκες να είχε εκλεγεί.  

Και εάν είχε εκλεγεί θα μπορούσε να κουμαντάρει το Δήμο τέρας ή Κακοκράτη και στη περίπλοκη εποχή των ΕΣΠΑ και των ΜΚΟ; Στην  εποχή του, μια εποχή με σαφή περιχαρακωμένα πολιτικά σύνορα τα δημοτικά πράγματα ήταν κατά κάποιο τρόπο πολύ ποιο απλά. Κι ας ανακατεύονταν στον συνδυασμό του δάσκαλου και δυο τρεις αστοί. Οι διαφορές λυνόταν στο παρακείμενο καφενεδάκι του Καραγιάννη. Από τότε παρήλθε πολύς χρόνος και οι συνθήκες άλλαζαν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και τις δύο τετραετίες του Στρατή Πάλλη(1982-1990) κατ΄ αρχάς και του Νότη Παναγιώτου (1990-1994) μετέπειτα.

Οι οποίοι εκφράζοντας τις … δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου,  συνεργάζονταν, είτε από τον πρώτο γύρο, είτε από τον δεύτερο. Ακόμα η διοίκηση του Δήμου δεν είχε τις σημερινές απαιτήσεις με τον Δήμαρχο να εγκαινιάζει κάποια Κέντρα Νεότητας, να δρομολογεί τις επαφές με τα απέναντι παράλια, να ξεκινούν τα λεσβιακά καλοκαίρια. Έτυχε να υπάρχει και κανάς Αντιδήμαρχος που να κάνει την … λάντζα, οπότε κουτσά στραβά όλοι τραβούσαν τον δρόμο. Διανύαμε τις τελευταίες … αγαθές ημέρες  

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (2) Από τότε και μετά όμως μπαίνουμε σε μια νέα εποχής που εκτός των άλλων,  εκλείπουν πλέον  οι Αριστεροί Δήμαρχοι. Πρεμιέρα ο Θόδωρος Χοχλάκας (1994-1998), ένας επίσης ήρεμος και μετριοπαθής άνθρωπος στου οποίου επί θητείας άρχισαν να τρέχουν τα μεγάλα έργα του βιολογικού.

Έτυχε όμως να πέσει σε μια εποχή εξελίξεων στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, εμφανίσθηκε ο Καποδίστριας και οι πρώτες συνενώσεις έφεραν και αναταράξεις. Ο Νάσος Γιακαλής ΠΑΣΟΚ μεν έστω και διαγραφόμενος, πλην όμως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ εξελέγη Δήμαρχος εν μέσω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Διαφορετικό στυλ Δημάρχου, ευτύχησε να έχει δουλευταράδες  Αντιδημάρχους (Παντελής Πατερέλλης, Βαγγέλης  Χριστοδούλου κλπ) και άρχισαν πλέον να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές στον Δήμο. Διοικητικά λόγω της συνένωσης αλλά και μέσα στα … πόδια μας. Είτε με τα σκαψίματα και την αναστάτωση του κέντρου της Μυτιλήνης λόγω του Βιολογικού. Είτε με τις συγκοινωνιακές αλλαγές, την εγκατάσταση των φαναριών αλλά και με τα πολυσυζητημένα πλακόστρωτα.  Θα μπορούσαν ενδεχομένως βάσιμα κάποιοι να υποστηρίξουν  ότι ήταν η πλέον αποδοτικότερη τετραετία Δημαρχιακής θητείας. Και μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν τότε αντιδράσεις, κατηγορίες, μομφές κ.α. για τα εκτελούμε έργα, αυτά έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. 

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (3) Γι αυτό και οι ψηφοφόροι το εκτίμησαν δεόντως  και ψήφισαν τον …αντίπαλο! Που  για πρώτη φορά τον Δήμο αναλάμβανε ένας Νεοδημοκράτης! Ήταν η εποχή που το πάλαι ποτέ κόκκινο νησί, μετέπειτα πράσινο, έγινε μπλε με Δήμαρχο Μυτιλήνης και Νομάρχη νεοδημοκράτη! Ο Άρης Χατζηκομνηνός είναι αλήθεια ότι προσπάθησε τουλάχιστον να συνεχίσει τα μεγάλα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε και από τις ακραίες αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση, ειδικά με τον Παντελή Πατερέλλη. Άλλωστε η νίκη είχε κριθεί με διαφορά λίγων ψήφων κυρίως από τις κάλπες της Μόριας. Κουτσά στραβά τέλειωσε κι αυτή η θητεία και στις εκλογές πάλι Δήμαρχος ο Νάσος Γιακαλής, επίσης με διαφορά λίγων ψήφων, επίσης από τις κάλπες της Μόριας. Από τότε το όμορφο αυτό χωριουδάκι μας … ταλαιπωρούσε! Η θητεία κύλισε χωρίς την δημιουργική πνοή της πρώτης τετραετίας και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν και είχαν αρχίσει να εμφανίζονται κάποιες  πρώτες εσωτερικές διαμάχες. Οι οποίες βέβαια ξεχάστηκαν ενόψει της επόμενης μεγάλης θεσμικής αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
   
ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (4) Ενιαίος πλέον Δήμος Λέσβου με εκλογή Δημάρχου του πληθωρικού Δημήτρη Βουνάτσου ο οποίος κλήθηκε να οργανώσει τον Δήμο σε νέες βάσεις. Εκείνος όμως εφεύρει τον … Κακοκράτη όπου εκεί στηρίχθηκε η πολιτική του. Έχοντας όμως καλούς συνεργάτες (Γιάννης Βατός, Νίκος Κατράνης, Αναστασία  Αντωνέλλη, Γιάννης  Τσακίρης, Ηλίας  Κουνιαρέλλης κ.α.) έβαλαν τις βάσεις για την ολοκλήρωση όλων αυτών των θεσμικών και οργανωτικών αλλαγών για την συγκρότηση του νέου Δήμου. Η σύγκρουση όμως του Δημάρχου με ομάδα στενών του συνεργατών (Παρασκευαίδης, Πατέστος, Πολίτης) δημιούργησε εύθραυστες ισορροπίες για την διατήρηση πλειοψηφικής αρχής στο 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο. 

Και τέλος στις προηγούμενες εκλογές Δήμαρχος αναδείχθηκε ο Σπύρος Γαληνός σε μια από τις πλέον πετυχημένες προεκλογικές καμπάνιες.  Με αξιόλογο πρόγραμμα και μ΄ ένα δείγμα δημοτικών συμβούλων παλαιών αλλά και νέων με διάθεση για δουλειά. Κι αυτό φάνηκε από την αρχή με φιλόδοξες πρωτοβουλίες που έφταναν μέχρι και την μεταφορά των Υπεραστικών ΚΤΕΛ εκτός πόλης! Σίγουρα πολλά δεν θα άλλαζαν και θα έμειναν στα προεκλογικά φυλλάδια. Όμως επίσης σίγουρα θα είχαν την βούληση  δεδομένου ότι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος έχοντας θητεύσει ως Αντινομάρχης (2002 -2009), είχε σαφή γνώση της καθημερινότητας του Δήμου. Μέχρι που εμφανίσθηκε το προσφυγικό και εξετράπη η πορεία της Δημοτικής Αρχής.

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (5) Γιατί τα ανασκαλεύουμε όλα αυτά; Γιατί σ΄ ένα Δημαρχοκεντρικό σύστημα η προσωπικότητα του Δημάρχου καλείτο  να παίξει το ρόλο του ισχυρού πρωτίστως  στη δική του πλειοψηφία. Στο νέο σύστημα της απλής αναλογικής όπου η μονοκομματικές πλειοψηφίες θα φαντάζει όνειρο απατηλό, μπαίνουμε σε μια άλλη λογική Δημάρχου. Με βασικό κριτήριο πρώτον. Τη συναίνεση. Τέρμα οι φουριόζοι ή εάν θέλετε τσαμπουκαλίδες Δήμαρχοι. Τώρα θα απαιτούνται συναινέσεις καθόλη τη διάρκεια της θητείας για τη διατήρηση της δημοτικής πλειοψηφίας. Και καλά  ο Δήμαρχος να χρειάζεται τις έδρες  ενός μόνου  συνδυασμού για να σχηματίσει πλειοψηφία. Εάν όχι αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει… Και αυτή η λογική ακολουθεί και την …κουτσή Μαρία να βάζει υποψηφιότητα, να τσιμπήσει καμιά έδρα για να την παζαρέψει μετά! Δεύτερον. Ιδιαίτερη τέχνη στο μοίρασμα των καρεκλών. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα. Και το παρελθόν, ακόμα και το άμεσο, μας διδάσκει ότι ακόμα και ο Μακιαβέλλι θα έσκιζε τα διπλώματα του σε όσα θα έβλεπε να συμβαίνουν σήμερα με τις μεταπηδήσεις εξαιτίας μιας καρέκλας!  Τρίτον. Καλά τα οράματα, καλά τα μεγαλεπήβολα προγράμματα,  αλλά όλα στην σημερινή εποχή,  όλα κρίνονται στην απορρόφηση των κονδυλίων. Άρα οι επιλογές του Δημάρχου στα πρόσωπα δεν θα έχει ως κριτήριο το σταυρό αλλά την δυνατότητα να κάνουν την … λάντζα. Να «τρέχουν»  τα προγράμματα ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Πάρτε παράδειγμα το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης που ακόμα τρέχουμε να ξεμπλέξομε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (6) Τέταρτο. Η διαχείριση του προσφυγικού. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Γιατί δεν είναι μόνο οι τόσες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στον Δήμο. Είναι και το όλο πλέγμα που έχει στηθεί με ΜΚΟ, φορείς και όλο το πλαίσιο αυτό που εντάσσονται στο πρόβλημα. Και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ απαιτεί τη δημιουργία  «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων» (Άρθρο 79) όπου φαντάζεστε τι κορώνες ένθεν κι ένθεν θ΄ ακούγονται εκεί μέσα..Τι είδους Δήμαρχος μπορεί ν΄ αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και μας παρασέρνει ως άβουλα όντα είτε από αφελείς απόψεις «περί ανοικτών συνόρων», είτε από εθνικιστικές εξάρσεις; Θέλουμε έναν Δήμαρχο που θα έχει σαν μοτίβο σαν  το:  ”Θέλουμε ένα Δήμο αλληλέγγυο, ανοιχτό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό” όπως διακηρύσσει ένας συνδυασμός;  ΄Η έναν Δήμαρχο που θα κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο που να  μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός του Δήμου μας; Έναν Δήμαρχο που θα πρέπει να συγκεράσει παρά να είναι όργανο εθνικιστικών ή λαϊκίστικων  ιδεοληψιών

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (7) Πέμπτο. Το σπάσιμο του Δήμου όσο ξώφαλτσα το έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, θα ..εφορμήσει δυναμικά στην καθημερινότητα μας και στους δύο Δήμους. Διότι ναι μεν στον καινούργιο θα πρέπει να επιδιωχθούν ικανότητες τύπου Χουντίνι προκειμένου να συγκεραστούν φιλόδοξοι στόχοι της πρώτης Δημοτικής Αρχής  η οποία όμως θα συγκρουστεί με την σκληρή καθημερινότητα  Αλλά και στον υφιστάμενο Δήμο Μυτιλήνης, θα κληθεί ο Δήμαρχος ν΄ αντιμετωπίσει μια κατάσταση συρρίκνωσης των υπηρεσιών του. Σταδιακή μεν πλην όμως μετά την περίοδο …χάριτος των δύο χρόνων, πιθανόν να εμφανισθούν απρόβλεπτα προβλήματα.  
Έκτο. Οι Δημοτικές Κοινότητες.  Στα χαρτιά προφανώς όλα βαίνουν καλως. Η πραγματικότητα και πάλι θα έλθει να δώσει τη δική της απάντηση. Διότι κι εδώ θα πρέπει ν΄  απαιτηθεί κλίμα συναίνεσης. Θα υπάρξει ένα ανάλογο  κλίμα που επιβάλλει ο νομοθέτης του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ή θα καταντήσει πεδίο συγκρούσεων οι οποίες ενδεχομένως θα προέρχονται για ζητήματα που δεν αφορούν την αυτοδιοίκηση;

ΠΕΡΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (8)   Εν κατακλείδι. Με δεδομένο το πολιτικό οικονομικό τοπίο της χώρας, με γνώση τα όσα περνάμε στα χρόνια του μνημονίου, με τις αυταπάτες της πρώτης φοράς Αριστεράς και τις αλλαγές του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, ο δήμαρχος δεν καλείται να διαχειριστεί πολιτικές. Καλείται πρώτον. Να διαχειριστεί τα εργαλεία που του παρέχει το κράτος για να υλοποιήσει το όποιο πρόγραμμα του. Να επιλέξει τους ικανότερους που μπορούν να τα διαχειριστούν κι ας μην είναι από τον συνδυασμό του. Και τέλος με μετριοπάθεια και συναίνεση να  μην επιτρέψει σε εθνικιστές και λαϊκιστές να μετατρέψουν το Δήμο σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Αλλά μέχρι την ημέρα των εκλογών θα έχουμε να πούμε και άλλα πολλά…

Η ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ….




ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Αυτοδιοικητικές εκλογές ΛΕΣΒΟΥ ΜΑΙΟΣ 2019 by LesvosPost
Ομάδα με ρύθμιση απορρήτου "Δημόσια" • 271 μέλη
Γίνετε μέλος της ομάδας
Όλα τα νέα των αυτοδιοικητικων εκλογών και των υποψηφίων όπως τα καταγράφει τα δημοσιογραφικο επιτελείο του LesvosPost.com... Για επικοινωνία lesvospo...