Παρασκευή παραδοσιακής λαγάνας βήμα-βήμα από τον Φούρνο Με Ξύλα στην Μυτιλήνη (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ρεπορτάζ του 2015

Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα η κάμερα της TVM με την εκπομπή της Ιουλίας Πέτρου «ΚΟΚΤΕΙΛ» βρέθηκε από νωρίς στο παρασκευαστήριο του Φούρνου Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης και κατέγραψε βήμα προς βήμα την παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας.

Ο Ματθαίος Σέρμπος ιδιόκτητης των Φούρνων Με Ξύλα, μοιράζεται με τους τηλεθεατές της Τηλεόρασης Μυτιλήνης μέσο της εκπομπής «ΚΟΚΤΕΙΛ» τις γνώσεις και την εμπειρία για την παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας !

Ένα ρεπορτάζ που θέλαμε από καιρό να γίνει, καθώς όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό κατά την παρασκευή της λαγάνας και όλοι θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ψωμιά.


Μετά από επίσκεψή λοιπόν της κάμερας της εκπομπής «ΚΟΚΤΕΙΛ» με την Ιουλία Πέτρου στο Φούρνο Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης, καταλάβαμε εν τέλει, ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «μυστικό» αλλά ότι είναι θέμα τόσο των διαφορετικών αλευριών που χρησιμοποιούνται όσο και θέμα στον τρόπο παραγωγής της.

Η κάμερα της TVM βρέθηκε στον Φούρνο Με Ξύλα στο Χαλικα Μυτιλήνης για να παρακολουθήσουμε την διαδικασία παρασκευής του τόσο «δημοφιλούς» αυτού ψωμιού, της λαγάνας. Εκεί μας υποδέχθηκαν ο κ Ματθαίος Σέρμπος μαζί με τους βοηθούς του.
Η διαδικασία είχε αρχίσει λίγα λεπτά πριν καταφθάσουμε στον φούρνο και ο φακός την κατέγραψε καρέ-καρέ.

Αρχικά, ρίχνεται η επιθυμητή ποσότητα αλευριού στο ζυμωτήριο ανάλογα την ποσότητα που πρέπει να παραχθεί. Άλλοι βάζουν περισσότερο κίτρινο αλεύρι, άλλοι περισσότερο χωριάτικο. Αυτό έγκειται στον κάθε φούρναρη. Μετά το αλεύρι, συνέχεια έχουν το αλάτι και η μαγιά τα οποία μπαίνουν κι αυτά στο ζυμωτήριο, προσπαθώντας όμως να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι για την καλύτερη δυνατή απόδοσή της. Στη συνέχεια στο ζυμωτήριο ρίχνεται σταδιακά νερό, όχι όμως όλο μαζί για να μην τριφτεί το ζυμάρι αλλά να αποκτήσει ελαστικότητα.

Όλες οι λαγάνες θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και στα 5 καταστήματα «Φούρνο Με Ξύλα».

Ίσως φαίνεται κάτι απλό, ωστόσο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως το «τραγανό» αποτέλεσμα την δικαιώνει.

Μεταξύ άλλων σε κάθε φούρνο «Φούρνο Με Ξύλα». ο καταναλωτής βρίσκει μια ευρεία γκάμα από φουρνιστά, λαχταριστά προϊόντα κρουασαντερί, κρύα σάντουιτς, μεγάλη ποικιλία γλυκών,πολλαπλές γεύσεις από κουλούρια, και κριτσίνια καθώς και μια σειρά προϊόντων για πρωινό. 

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!***Το βίντεο για την TVM είναι τραβηγμένο από τον φίλο μας που δεν είναι πια στην ζωή Κώστα Βερβερη… Του αφιερώνουμε λοιπόν αυτό το ρεπορτάζ από το 2015…