Ανησυχία και προβληματισμός στις τάξεις των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου



Εξαιτίας της καθυστέρησης στην ανακοίνωση εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος ολιγοήμερης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ανακοίνωση εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος ολιγοήμερης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, που εφαρμόζεται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για τη διευκόλυνση των τουριστών από τα απέναντι παράλια.

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, έχει βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της κίνησης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού διευκολύνει τους Τούρκους επισκέπτες να έρχονται στα νησιά μας με σχετικά απλές και γρήγορες διαδικασίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το τοπίο για την εφαρμογή του προγράμματος ξεκαθαρίζει πολύ νωρίς κι έτσι τα τουριστικά πρακτορεία και οι φορείς μπορούν να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους.

Φέτος, όμως, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, όχι μόνο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία δίνουν πολύ ασαφείς απαντήσεις για το πότε και αν θα ξεκινήσει η εφαρμογή:

«Φέτος θα είναι μια αρκετά δύσκολη τουριστική χρονιά και δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας επισκεπτών, είτε από την Ευρώπη, είτε από την Τουρκία.

Προς το παρόν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα ξεκινήσει. Έχουμε επικοινωνήσει με τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Τουρισμού, αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να μας δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Ελπίζουμε το τοπίο να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Εντωμεταξύ και τα ελληνικά προξενεία της Τουρκίας, πλέον έχουν δυσκολέψει αρκετά τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας και έχουν περιορίσει το χρονικό διάστημα για το οποίο εκδίδονται. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι Τούρκοι έβγαζαν βίζα με εξάμηνη ή και ετήσια διάρκεια, ενώ πλέον το ανώτερο όριο είναι έως τρεις μήνες. Οι πιο συνηθισμένες είναι εκείνες των 20 ημερών, του ενός ή των τριών μηνών. Για να βγάλει κανείς βίζα μεγαλύτερης διάρκειας, θα πρέπει να συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και χρειάζεται αρκετά πολύπλοκη διαδικασία.

Ο λόγος δεν έχει γίνει γνωστός. Πιθανόν να είναι νέα πολιτική του ελληνικού κράτους ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση, όμως, αυτή, προκαλεί δυσφορία στους Τούρκους, που επέλεγαν να βγάζουν  εξάμηνη βίζα, ώστε να μπορούν να κάνουν συχνά ταξίδια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Το κόστος δε της έκδοσής της είναι αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να την ανανεώνουν συνεχώς.

Το επόμενο διάστημα ως Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου, για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει σωστή οργάνωση στα γραφεία διαβατηρίων στις πύλες εισόδου του νησιού, δηλαδή αεροδρόμιο, λιμάνι Μυτιλήνης και Πέτρας, ώστε να μειώσουμε το χρόνο αναμονής των επισκεπτών. Ειδικά στην περίπτωση των Τούρκων τουριστών που παραμένουν στο νησί 2-3 μέρες, δεν είναι δυνατόν να χάνουν 5 και 6 ώρες στην αναμονή ελέγχου των διαβατηρίων».

Αναφερόμενος στο θέμα της κίνησης από τα απέναντι παράλια για φέτος το καλοκαίρι, ο Π. Χατζηκυριάκος επισήμανε ότι προς το παρόν το τοπίο είναι θολό, όλοι, όμως, ελπίζουν ότι θα καταφέρει η Λέσβος να διατηρήσει τα περσινά κεκτημένα.

Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ