Άρθρο του Υποψήφιου Δημ. Συμβούλου Παναγιώτη Λύμπου, με τον συνδυασμό “Η Λέσβος όπως της Αξίζει”


Ο Παναγιώτης Λυμπος, θα είναι υποψήφιος με τον Δημοτικό Συνδυασμό “Η Λέσβος όπως της Αξίζει” με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου.

Στο σημερινό του άρθρο στο Lesvospost εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να κατέβει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών:

Η ΨΗΦΟΣ

Δεν είναι πολύς ο καιρός, που θα κληθούμε όλοι οι δημότες για άλλη μια φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να εκλέξουμε εκείνους, που θεωρούμε ως πιο κατάλληλους για αυτοδιοικητικούς άρχοντες για την επόμενη πενταετία. Τα ερωτήματα  που θεωρώ, ότι πρέπει να μας απασχολήσουν προτού βρεθούμε μπροστά στην κάλπη ή ψηφοδόχο κατά την ελληνική ονομασία (εκ του ψήφος + δέχομαι), εντός της οποίας κατατίθεται δημοκρατικά η βούληση του εκλογικού σώματος, είναι τα εξής:

1.    Ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει τα σκήπτρα της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής;

Ένα ερώτημα που μπορεί να έχει τόσες απαντήσεις όσοι είναι και οι υποψήφιοι. Κατά τη γνώμη μου όμως υπάρχει τρόπος να απορρίψουμε εκείνους τους υποψηφίους, που αποτελούν πιθανότατα άστοχες και λανθασμένες επιλογές. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν θα πρέπει να τύχουν της εκλογικής μας προτίμησης, όσοι υποψήφιοι έχουν "εκπαιδευτεί" στο να λένε πολλά και στο να τάζουν περισσότερα. Κυρίως εκείνοι που τυγχάνουν κομματικής στήριξης και κατεύθυνσης τρέχοντας πίσω από κάθε αρχηγό για να "εξυπηρετήσουν" κομματικά συμφέροντα, λαμβάνοντας μέρος σε ανώφελα παιχνίδια μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Αντιθέτως, τη διαφορά κάνει εκείνος ο υποψήφιος, που βάσει δικού του προγράμματος και μελέτης στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των δημοτών θέλοντας να δώσει πνοή ζωής στον τόπο του. Είναι εκείνος ο υποψήφιος, που η εκλογή του στον δημαρχιακό ή περιφερειακό θώκο δεν αποτελεί αυτοσκοπό και απωθημένο. Είναι εκείνος που πέρα από κομματικές γραμμές οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου ή της Περιφέρειας, μετατρέποντας τις ανάγκες του συνόλου σε προσωπικό του καθήκον και υποχρέωση. Είναι αυτός που με γνώμονα το συμφέρον του τόπου του θα είναι αδιάλλακτος εκεί που πρέπει, αναλογιζόμενος πάντα τις ανάγκες των συμπολιτών του.

Είναι εν τέλει εκείνος, που θα συγκεντρώνει τις αρετές ενός ηγέτη, ο οποίος κάθε στιγμή θα είναι έτοιμος να βγει μπροστά για την ευημερία του τόπου του βάζοντας πάνω από τον εαυτό του την πρόοδο εκείνων που δημοκρατικά τον επέλεξαν.  Είναι αυτός που έχει μάθει να σκύβει πάνω από τα προβλήματα των συνδημοτών του, χωρίς να είναι υποχείριο πολιτικών συμφερόντων ή μαριονέτα κομματικών γραμμών. Αντιλαμβανόμενος την πραγματικότητα δεν θα διοικεί, χωρίς να έχει αίσθηση του τί γίνεται γύρω του, αλλά συνομιλώντας με τον κάθε δημότη θα αφουγκράζεται  τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου δίνοντας άμεσα και αποφασιστικά λύσεις, δίχως να επιζητά ανούσια διαφήμιση, αλλά πράττοντας μόνο το καθήκον του.

2. Πώς να ψηφήσω κάποιον για Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, όταν κάποιοι υποψήφιοι στο συνδυασμό του δεν είναι της αρεσκείας μου;

Κατά την γνώμη μου δεν γίνεται μέσα σε ένα συνδυασμό, που αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων να μην υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος που να μην συγκεντρώνει έστω 2 με 3 χαρακτηριστικά επιθυμητού υποψήφιου. Παράλληλα θα πρέπει και ο υποψήφιος δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος να έχει σχεδόν όμοια χαρακτηριστικά με τον επικεφαλής του συνδυασμού. Σημαντικότερο όλων είναι να ενδιαφέρεται για τον τόπο του και για τους συνδημότες ανεξάρτητα αν έχει η δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμα πιο επιθυμητό, να μην είναι κατ’ επάγγελμα πολιτικός ή να στοχεύει αποκλειστικά στο να λάβει αξιώματα αδιαφορώντας για την προσφορά του στο σύνολο. Θα πρέπει επίσης οι υποψήφιοι να προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις προκειμένου να υπάρχει επάξια αντιπροσώπευση όλων στα κοινά. Επίσης το σύνολο των υποψηφίων ή έστω η πλειονότητα αυτών δεν θα πρέπει να είναι τα ίδια πρόσωπα που ανακυκλώνονται όντας ξανά και ξανά υποψήφιοι, είτε με τον ίδιο ή με διαφορετικό συνδυασμό. Αυτό είναι που τους μετατρέπει σε κατ’ επάγγελμα πολιτικούς προσκολλημένους στην εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και όχι απλά σε αιρετούς.

Τέλος, φρονώ ότι δεν πρέπει να λησμονούμε πως την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών, οπότε μέλημα και υποχρέωση όλων μας είναι η επιλογή και εκλογή ανθρώπων που αξίζουν της εμπιστοσύνης μας, ανθρώπων που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο και όχι στον εαυτό τους, ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν με πράξεις τους συνδημότες τους διαδραματίζοντας ρόλο ενεργό και καθοριστικό στα κοινά, χωρίς να λαμβάνουν μέρος σε κομματικές-πολιτικές σκυταλοδρομίες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Κυβέρνηση Σύριζα στο κομμάτι της αντιπροσώπευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση έπραξε ορθά με την αναλογικότητα. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται ως εξής: με το νέο νόμο η αυτοδιοίκηση εξαρτάται περισσότερο από τα πρόσωπα, από τη φωνή και τη θέληση των αιρετών προσώπων και όχι από σύνολα ανθρώπων που εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία ομοίων τους επιδιώκουν να υλοποιήσουν προσωπικά τους συμφέροντα και φιλοδοξίες, δρώντας βλαπτικά και  καταστρέφοντας κάθε μορφή ανάπτυξης και ευημερίας.

Φτάνει πια με το παζάρεμα του μέλλοντος των παιδιών μας. Ήρθε η στιγμή να ψηφίσουμε τους άξιους και ικανούς κατά συνείδηση και όχι όπως μας θέλουν να μας καθοδηγούν τα κομματικά συμφέροντα των ολίγων.

Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω.

Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του.
Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

Μετά εκτιμήσεως σε όλους τους Λέσβιους συνδημότες μου.

Λύμπος Παναγιώτης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης
«Η Λέσβος όπως της Αξίζει»

Παναγιώτης Ζαφειρίου