ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Πίνακες για Περιφερειακές εκλογές, ονόματα από τον Βέρρο, διεργασίες από τους πράσινους..»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Σάββατο 16 Μαρτίου 2019»


Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους τους αναγνώστες μας.. ...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (1) Σύγχυση προκάλεσε ανάρτηση στο facebook που εκτός του πληροφορούσε τους φίλους του ότι γνωρίζει αποτελέσματα μυστικής δημοσκόπησης, έκανε και υπολογισμό εδρών. Θα μου πείτε που είναι το κακό; Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Μόνο που τον υπολογισμό τον έκανε με βάση λάθος αριθμών εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου! Μέχρι που φίλος του τον διόρθωσε και ξανά έκανε υπολογισμούς.  Τέτοια πράματα χρειάζονται προσοχή και σοβαρότητα. Οπότε ξεκινάμε αναφέροντας και πάλι τον Πίνακα με τις έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανά Περιφερειακή Ενότητα. Διότι εάν στις προηγούμενες εκλογές είχε μικρή σημασία, τώρα με την απλή αναλογική θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Πόσο μάλιστα όταν πρωταγωνιστούν δύο συνδυασμοί που προέρχονται από την ίδια … μάννα. Ο συνδυασμός της Χριστιάνας Καλογήρου και του Κώστα Μουτζούρη. Και προφανώς σημασία δεν έχει μόνο το ενδεχόμενο  το ποιος από τους δύο εκλεγεί. Αλλά και εάν οι δύο συνδυασμοί συνεργαστούν για το ενδεχόμενο Περιφερειακής  πλειοψηφίας. Ναι βιάζομαι! Γιατί ευλόγως θα μου πείτε, ας ψηφίσει ο ένας τον άλλο όταν κάποιος από τους δύο είναι εκτός δευτέρου γύρου και τα υπόλοιπα θα τα βρούνε. Εάν τα βρούνε! Πάμε λοιπόν στον Πίνακα εδρών. Η κατανομή γίνεται ως εξής:


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (2) Πάμε στον επόμενο Πίνακα που αφορά τις εκλογές της Περιφέρειας. Είναι τα προηγούμενα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών του 2014. Εδώ βλέπετε τα ποσοστά του κάθε υποψηφίου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και βέβαια τα συνολικά. Τώρα με την απλή αναλογική αποκτάει ιδιαίτερη αξία αλλά επιπρόσθετα και με τα ονόματα που στελεχώνουν κυρίως τα δύο … αδελφά ψηφοδέλτια Χριστιάνας Καλογήρου και Κώστα  Μουτζούρη όπου οι ισορροπίες είναι τόσο εύθραυστες που ένα ισχυρό όνομα σε κάποιο νησί, θα παίξει καταλυτικό ρόλο.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (3)  Συνεχίζοντας το αφιέρωμα μας στις Περιφερειακές εκλογές, πάμε σε κάποιους Πίνακες με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι οι σταυροί των υποψηφίων.  Ετσι σ΄ αυτόν Πίνακα εμφανίζονται οι σταυροί των πρώτων δεκαπέντε υποψηφίων στο νησί μας, δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα της Λέσβου. Πρώτος ο Θοδωρής Βαλσαμίδης, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης και δεύτερος ο Μάκης Αξιώτης που ήταν υποψήφιος με την Αγλαΐα Κυρίτση. Είναι πάλι υποψήφιος αλλά με τον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου.




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (4) Να δούμε ακόμα έναν Πίνακα με ιδιαίτερη. Αφορά τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στην Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης. Κάποια από τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε τους Πίνακες με τους πρώτους σε σταυρούς από όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου αλλά και τους πρώτους επίσης από τα υπόλοιπα νησιά! Έτσι για μια πλήρη και σαφή γνώση της εκλογικής αναμέτρησης.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (5) Ολοκληρώνουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα στις Περιφερειακές εκλογές με έναν επίσης ενδιαφέροντα Πίνακα.  Ο οποίος εμφανίζει τα ποσοστά των συνδυασμών στις προηγούμενες εκλογές, την κατανομή των εδρών με την τελευταία στήλη την κατανομή που είχαν εάν υπήρχε και τότε η απλή αναλογική. Σε σύνολο λοιπών εδρών 41 η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 21 έδρες. Κάντε τώρα τους υπολογισμούς και τα σενάρια!


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (6) Γίνονται δημοσκοπήσεις για την Περιφέρεια; Βεβαίως και γίνονται  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κυκλοφορόν ανάμεσα μας έτσι ώστε να κάνουμε και συζήτηση στο facebook. Και πραγματοποιούνται όχι μόνο από κόμματα αλλά και από υποψηφίους. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να ζητήσει μια δημοσκόπηση. Ακόμα κι ένας απλός πολίτης. Αρκεί να διαθέτει περίπου 3.000 ευρώ για δείγμα χιλίων ατόμων με τηλεφωνικές σύντομες συνεντεύξεις. Ας  ψηφίσει ο καθένας με βάση το τι ο ίδιος πιστεύει και ας μην αφήνεται να καθοδηγείται από τις όποιες δημοσκοπήσεις. Αληθινές ή fake….

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ Ηλθε, είδε και απήλθε! Συνάντησε τους αντάρτες, Παναγιώτη Παρασκευαίδη και Παναγιώτη Ζαφειρίου. Αποτέλεσμα μηδέν! Στυλωμένοι στις θέσεις τους . Οι κάλπες θα δείξουν εάν θα δικαιωθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν θέσει η απλώς θα περιοριστούν στις όποιες έδρες κερδίσουν. Οπότε κατόπιν αυτού ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων σάλπισε το μήνυμα της συσπείρωσης για τον Μιχάλη Μαμάκο. Το σάλπισμα έγινε εντονότερο στην χθεσινή βραδινή σύναξη, της οποίας αναλυτικό ρεπορτάζ ήδη υπάρχει στο LesvosPost. Το πάλαι ποτέ σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» μπορεί να μην απεικονίζει την όλη εικόνα, αλλά η χθεσινή συσπείρωση έδωσε αρκετή αισιοδοξία, στους Επικεφαλής Των συνδυασμών για το Περιφερειακό του Παναγιώτη Χριστόφα και για το Δημοτικό συνδυασμό του Μιχάλη Μαμάκου. Μένει μόνο να αποτυπωθεί αυτή η συσπείρωση και στις κάλπες.  Για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου σιωπηλά θα κινηθούν στην στήριξη του Ταξιάρχη Βέρρου. Η προ μηνός περίπου σύσκεψη των πρασίνων στην Καλλονή και η απόφαση τους να κατέβουν αυτοδύναμη, προφανώς ξεχάστηκε στο δρόμο ελλείψει υποψηφίων! Και από τα κυρίαρχα θέματα τα … ορφανά!





ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ Καθόλου τυχαία ανακοίνωσε σήμερα, μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις του Γιώργου Καμίνη, αρκετά ονόματα του συνδυασμού του στα οποία βρίσκονται αρκετοί γνωστοί πράσινοι. Κι όχι μόνο πράσινοι, αλλά και μπλε. Με έναν ανοικτό λοιπόν συνδυασμό και έχοντας υπόψη τα γενικότερη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον νεοσύστατο Δήμο, καθίσταται πλέον το φαβορί. Ενδιαφέρον θα έχει η ανακοίνωση ονομάτων του υποψηφίου της Ν.Δ. Νίκου Χήρα για να εκτιμήσουμε την δυναμική που θα έχει ο συνδυασμός.  Ένα είναι το σίγουρο. Ολοι δουλεύουν για τον Άκη και κάποιοι άλλοι δουλεύουν εμάς….



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ. Ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος συναντήθηκε με τον Γιώργο Καμίνη και συζήτησαν. Πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται να στελεχώσει τον Παναγιώτη Χριστόφα στην Περιφέρεια.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ  Επίσης ακούγεται ότι επιθυμεί  να στελεχώσει τον συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα. Αναμένονται ανακοινώσεις εντός της επόμενης εβδομάδας




ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ Προβληματισμένος, δεν έχει αποφασίσει τι να κάνει. Εάν δεν καταλήξει κάπου ενδέχεται να κατέβει στο Τοπικό του Πλωμαρίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ Η δικιά μας Κατερίνα, σε συνέντευξη της  παραδέχτηκε πως στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο διεκδικεί τον Δήμο της Αθήνας. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αποφάσισα ότι θα κατέβω με τον Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές. Την Αθήνα την αγαπάω περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Ευρώπης, οπουδήποτε και αν έχω ζήσει και είπα ΟΚ. Δεν ξέρω να σας πω για αξιώματα ή για συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά αν μπορώ να βοηθήσω να βοηθήσω. Αν φτάνει αυτό καλώς. Φαίνεται ότι μπορεί και να φτάνει". Να δούμε η αναγνωρισιμότητα θα μεταφραστεί και σε ψήφους;

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:


Αλέξης Τσίπρας: Πως τον βλέπεις Εβο; Είναι έτοιμος για το ψηφοδέλτιο μας στην Λέσβο;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ