ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Ο Αρης φεύγει, ο Στρατής έρχεται…. Η Αναστασία λέει ΟΧΙ, η Εριφύλλη στο προσκήνιο..»



Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Καλή Σαρακοστή σε όλους….

«Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019»

ΤΡΙΗΜΕΡΟ Ομολογουμένως ήταν ένα άκρως ενδιαφέρον προεκλογικό  τριήμερο. Όχι τόσο γιατί είχαμε τις γνωστές καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αλλά γιατί κορυφώθηκαν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για τα πρόσωπα και οριστικοποιήθηκαν τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας. Γιατί όπως έχουμε πει, καλά τα προγράμματα και οι ιδέες στην αυτοδιοίκηση , αλλά τα πρόσωπα είναι αυτά που σφραγίζουν τις εκλογές και συνεγείρουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.   Τι έχουμε λοιπόν; Να αποσύρεται ο Άρης Χατζηκομνηνός,  να λέει όχι η Αναστασίας Αντωνέλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Εριφύλη Χιωτέλλη να φτιάχνει σελίδα στο facebook και να πλεόν η επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Μυτιλήνης.  Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για την υποψηφιότητα Στρατή Κυρατζή στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Για όλες αυτές τις εξελίξεις ενημερωθήκατε άμεσα. Ας τα δούμε όμως λίγο και πιο αναλυτικά.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ (1)«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι προσωπικές φιλοδοξίες προτάσσονται των συμφερόντων της παράταξης και ιδία του κοινού καλού και επειδή προσωπικά δεν επιθυμώ ούτε να μετέχω ούτε να συντηρώ ένα κλίμα διχόνοιας μεταξύ φίλων και συναγωνιστών, σας γνωστοποιώ ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.» Με αυτά τα λόγια που απευθύνονται στο βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης, αποσύρει την υποψηφιότητα του από τον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η ιστορία της υποψηφιότητας του δεν πάει και πάρα πολύ πίσω. Το όνομα του ακούστηκε λίγες μέρες πριν έλθει στη πόλη μας ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Μέσα σ΄ ένα τοπίο σκληρών συγκρούσεων και  αδιεξόδων, ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. έριξε στο τραπέζι του όνομα του Άρη Χατζηκομνηνού. Εμφανής ο σκοπός. Με την εμπειρία του ως πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και ως δικηγόρος να είναι το πρόσωπο στο οποίο να ενσωματωθούν οι φιλοδοξίες των υπολοίπων που αναζητούσαν το χρίσμα της Ν.Δ. Δηλαδή του Στρατή Κυρατζή, του Στρατή Καραγεωργίου, του Απόστολου Αλατζά αλλά και του Στέφανου Αποστόλου. Γεγονός είναι πως σ΄ ενα κόμμα σαν την Ν.Δ. που λείπει ο πολιτικός λόγος, ενσταλάζονται ουκ ολίγες προσωπικές φιλοδοξίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θύλακες μικροεξουσίας αυξάνοντας την παθογένεια του κόμματος. Και να κυριαρχεί η εσωστρέφεια σε μια περίοδο που το κόμμα ετοιμάζεται να κατακτήσει την εξουσία.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ   Κι αν το όνομα του Άρη Χατζηκομνηνού θεωρήθηκε από τους Μυτιληνιούς ως λύση, για τους Δυτικολέσβιους ξεκίνησαν μια σειρά από αντιδράσεις. Ο Στρατής Καραγεωργίου γιατί είδε από το πουθενά να επανέρχεται ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια δεν ταυτίστηκε πάντα με την Ν.Δ. Ο δε Στρατής Κυρατζής πάλι με τη απλή λογική «Ήρθαν  τ΄  άγρια να διώξουν τα ήμερα;»! Οπότε οι δυο Στρατήδες συνασπίστηκαν στον κοινό  ..εχθρό. Και συμφώνησαν να επιδιώξουν  ένας εκ των δύο να είναι υποψήφιος της ΝΔ και ο άλλος να τον στηρίξει. Και ποιος δέχθηκε όλες αυτές τις πιέσεις; Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος αντιλήφθη τα δεδομένα  και δεν επιθυμούσε να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα ενόψει μάλιστα της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της γνωστής σύγκρουσης Καλογήρου-Μουτζούρη. Γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Εάν ο Στρατής Κυρατζής δεν έπαιρνε το χρίσμα θα μετακόμιζε στον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου. Αλλά όχι μόνος του. Μαζί με τους πολλούς ψήφους που διαθέτει σε όλη τη περιοχή οπότε αυτό θα είναι ήταν κι ένα πλήγμα στον Κώστα Μουτζούρη. Από την άλλη δεν ήθελε να διασαλευθούν οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου ο οποίος καλείται να παίξει έναν δύσκολο ρόλο στις επερχόμενες πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Κάλεσε λοιπόν και τους δύο και συζήτησε το πρόβλημα. Πως  μπορούσε ο  Στρατής Καραγεωργίου ν΄ ασχοληθεί με τον κομματικό μηχανισμό όταν θα κατέβαινε Δήμαρχος; Να παραιτείτο και ν΄ αναλάμβανε ο Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Μουζάλας; Μα κι αυτός θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη. Και πως μπορεί ν αφεθεί η πορεία της κομματικής οργάνωσης σε άλλον πρόεδρο λίγο πριν τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις; Οπότε αποφασίστηκε να πάρει το χρίσμα ο Στρατής Κυρατζής με σκοπό να πετύχει ότι πέτυχε ο δικηγόρος αδελφός του Γιώργος  το 2002. Δηλαδή να εκλεγεί Δήμαρχος.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ (2) Βεβαίως όλα αυτά (και άλλα πολλά) τα πληροφορείτο συνεχώς ο πρώην  Δήμαρχος Μυτιλήνης. Θεωρούσε όμως ότι από τη στιγμή που το όνομα του προτάθηκε από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, δεν θα υπέκυπτε σε όποιες πιέσεις του ασκούσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Όμως όταν χτες αντελήφθη που πήγαινε το πράμα και θα έμεινε εκτεθειμένος, συνέταξε μια επιστολή και την έστειλε στον βουλευτή της Ν.Δ Να ολόκληρη  η επιστολή: «Ενόψει της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά από πρόσκληση πολλών καλών φίλων, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης της Ν.Δ. για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.  Με όραμα την εκ θεμελίων οργάνωση, την εύρυθμη λειτουργία και την υγιή ανάπτυξη του νεοσύστατου αυτού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προαπαιτούμενο για την επίτευξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος αποτελεί δίχως άλλο η συσπείρωση και ομόνοια μεταξύ όλων των στελεχών της παράταξης, προκειμένου ενωμένοι και απερίσπαστοι από μικροπολιτικά συμφέροντα να δουλέψουμε μαζί για το κοινό όφελος. Επειδή ωστόσο με λύπη μου διαπιστώνω ότι προσωπικές φιλοδοξίες προτάσσονται των συμφερόντων της παράταξης και ιδία του κοινού καλού και επειδή προσωπικά δεν επιθυμώ ούτε να μετέχω ούτε να συντηρώ ένα κλίμα διχόνοιας μεταξύ φίλων και συναγωνιστών, σας γνωστοποιώ ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.»

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ (3) Επικοινωνήσαμε μαζί του προκειμένου να μας δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Εμφανώς απογοητευμένος και πικραμένος δεν θέλησε να αναφερθεί στο όλο σκηνικό. «Δεν είναι ώρα τώρα που αρχίζουν οι μάχες που καλείται να δώσει το κόμμα. Πρέπει να κερδηθεί ο πόλεμος κι αυτό έχει σημασία». Και βέβαια θα στηρίξει τον Κώστα Μουτζούρη όπως εδώ και καιρό έχει δηλώσει. Να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του; Άγνωστο. Δεν θ΄ αργήσει  όμως να μάθουμε πως θα διαχειριστεί τη «πίκρα» όπως λέει ο ίδιος από την όλη εξέλιξη του θέματος.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΡΑΤΖΗΣ. Επικοινωνήσαμε χτες  το πρωί μαζί του προκειμένου να ρωτήσουμε εάν οριστικοποιήθηκε η στήριξη του από την Ν.Δ. Τον εντοπίσαμε στην Αντισσα να πίνει καφέ με τον Ταξιάρχη Βέρρο! «Μην βιάζεστε δεν έχει ακόμα τελειώσει τίποτα». Ίσως να τέλειωσε αργότερα το μεσημέρι όταν έπινε ούζα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ενδιάμεσα όμως εμφανίσθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης ο οποίος κάθισε στο τραπέζι κι ελπίζουμε να μην έκανε χαλάστρα!  Στην παρέα ήταν και ο Αντώνης Κουμαράς, στενός φίλος και συνεργάτης του Στρατή Κυρατζή ο οποίος βέβαια αν και πράσινος θα στελεχώσει τον συνδυασμό του.

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ (1). Στο πρόσωπο της κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ΟΧΙ που είπε η Αναστασία Αντωνέλλη. Τι μπορεί να κάνει ένα καθαρά κομματικό στέλεχος σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για το κόμμα; Κατ  αρχάς κι εδώ απεδείχθη ότι και στους υπόλοιπους Δήμους. Πως η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να δημιουργήσει συνδυασμούς που να διαπερνούν τα κομματικά σύνορα έπεσε στο κενό. Ο στόχος των «προοδευτικών σχημάτων», των «δημοκρατικών συνδυασμών» και άλλα τέτοια, δεν βρήκε ούτε εδώ στον Δήμο Μυτιλήνης ανταπόκριση. Τα πρώτα δείγματα από τις λεγόμενες συγκλίσεις που θα έφερνε η απλή αναλογική, δείχνουν να μένουν θεωρία. Για μετά τις εκλογές θα δούμε στη πράξη τι είδους συγκλίσεις και με ποια βάση  θα γίνουν. Πάντως γεγονός είναι ότι μέσα στο κόμμα και βλέποντας το πολιτικό τοπίο μετά τις εθνικές εκλογές, η πασοκοποίηση είναι ένα θέμα που διχάζει τα μέλη του κόμματος. Συνεχίζουμε μόνοι μας διατηρώντας την ριζοσπαστικότητα της Αριστεράς, αναρωτιούνται. ΄Η μπολιαζόμαστε από στελέχη της ευρείας Κεντροαριστεράς παράταξης που όμως θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ;  Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ είχε στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του Στράτου Γεωργούλα «Ο Άλλος Δρόμος» και είχε πάρει 294 σταυρούς καταλαμβάνοντας την 13η θέση.

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ (2).  Ο παρακάτω Πίνακας είναι χαρακτηριστικός. Αφορά τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης. Οι πρώτη στήλη οι Δημοτικές Ενότητες που απαρτίζουν πλέον τον νέο Δήμο Μυτιλήνης. Στην δεύτερη στήλη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και στη Τρίτη στήλη τα ποσοστά του Στρατή Γεωργούλα υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.    Η αναντιστοιχία σαφώς και είναι εμφανής και δεν συμβαίνει μόνο στην Λέσβο. Οφείλεται από τη μια στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολιτική επιλογή αλλά έκφραση οργής των πολιτών εναντίον των προηγουμένων κυβερνήσεων. Και δεύτερον από την έλλειψη στελεχών ενός κόμματος που η βάση του ξεκινά από το πενιχρό 3%. Με τα δεδομένα αυτά και με την όποια φθορά ως κυβερνών κόμμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε τι μπορεί να ευελπιστεί ο συνδυασμός της Εριφύλης Χιωτέλλη; Στο  ενός αριθμού  εδρών τέτοιου που θα επηρεάζει καταστάσεις; Λίγο δύσκολο. Διότι εκτός του ότι ένα ποσοστό π,χ, γύρω στο 15% με την απλή αναλογική σου δίνει 5 έδρες, άντε 6,  σε ένα 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο, έχεις κι άλλο θέμα. Ότι απέναντι σου έχεις τον συνδυασμό της Ν.Δ., του ΚΚΕ και των πράσινων που είναι βαρβάτοι Αντισύριζα.  Τι μπορείς να κάνεις πέρα από ανταρτοπόλεμο; Τα περί προγραμματικών συγκλίσεων προφανώς ανάγονται στη σφαίρα της αφέλειας την ώρα που θα παίζονται Αντιδημαρχίες και καρέκλες έμμισθων προέδρων σε δημοτικούς φορείς.



ΚΙΝΑΛ  Εκεί πλέον όλα  έχουν παγώσει μέχρι την Πέμπτη. Κι αυτό γιατί την ημέρα αυτή έρχεται στην Λέσβο ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο γνωστός πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και  κομματικό στέλεχος του κόμματος.  Τι θα έλθει να κάνει; Να λύσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει στο κόμμα και κυρίως στις υποψηφιότητες. Γιατί έτσι όπως το  πάνε εδώ οι πράσινοι, θα το διαλύσουν το κόμμα! Ευελπιστούν λοιπόν ότι  με την παρουσία του και με την προϋπόθεση να βρεθούν όλοι μαζί, θα τεθούν όλα επί τάπητος. Τι δηλαδή; Οι όποιες θεμιτές φιλοδοξίες, οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις, να ελαχιστοποιηθούν και γιατί όχι να υπάρξει ενιαία έκφραση στους συνδυασμούς των δύο Δήμων.  Θα βγει τελικά κάτι. Κακό του κεφαλιού τους εάν δεν μπορέσουν να βρουν κάποιο κοινό τόπο συνεννόησης. Γιατί διαφορετικά θα διαψεύσουν τις ελπίδες  για μια ουσιαστική αναγέννηση του κόμματος ώστε να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο στην Κεντροαριστερά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ Στην Μυτιλήνη θα βρίσκεται στις 23 Μαρτίου με την ιδιότητα του υποψηφίου ευρωβουλευτή. Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων ποντάρει πολλά στην δημοφιλία του προκειμένου να εκλεγεί στην Ευρωβουλή. Θα δώσει ανοικτή ομιλία σε χώρο που ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

ΟΡΦΑΝΑ! Αύριο είναι η μέρα τους. Θα πρέπει να πάρουν οριστικές αποφάσεις. Είτε να κατέβουν με δικό τους συνδυασμό, είτε να μετακομίσουν στην Περιφέρεια, είτε να πάνε σε άλλους δημοτικούς συνδυασμούς. Εάν βέβαια τους δεχθούν… Ότι και νάναι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν γιατί όχι μόνο  ο χρόνος τελειώνει αλλά θα πρέπει να γίνει και η σχετική ώσμωση. Πάντως κάποιοι απ΄ αυτούς επιμένουν ότι κάνουν δικό τους συνδυασμό με σύνθημα το έργο που έχουν κάνει. Εχει προταθεί το όνομα του Γιώργου Κατζανού ενός ανθρώπου που απ΄ όλους ομολογείται ότι στον τομέα της καθαριότητας όχι μόνο απέδωσε αλλά έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Δήμο σε δύσκολες εποχές. Τώρα εάν αυτό μεταφραστεί και σε ψήφους, μένει να αποδειχθεί.