Προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία


Σημαντικές επαφές με κυβερνητικά στελέχη και προσωπικότητες του τουριστικού τομέα για την ανάδειξη των Γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών

Μεγάλη προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ, την μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου που πραγματοποιήθηκε από 6-10 Μαρτίου 2019 στο Βερολίνο με συμμετοχή περισσότερων από 160.000 επισκεπτών και 10.000 εκθετών από 181 χώρες.

Στα πλαίσια της έκθεσης ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθ. Νίκος Ζούρος πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων, παρουσιάσεων σε επαγγελματίες του τουρισμού και  συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του διεθνούς τουρισμού με θέμα την προώθηση των Γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών ποιότητας.

Η παρουσίαση της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους πραγματοποιήθηκε από κοινού με τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  σε ειδικό περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την έκθεση στην μεγάλη αίθουσα 4.1 Τουρισμός Περιπέτειας – Υπεύθυνος Τουρισμός.

Το φετινό περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων, οι οποίες συμβάλλουν στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και στη δημιουργία νέων εργαλείων επικοινωνίας και γεωπροϊόντων ενώ για πρώτη φορά δημοσίευσε κατάλογο τουριστικών πακέτων. Στο περίπτερο ήταν παρόντα 23 Γεωπάρκα με προσωπικό και διαφημιστικό υλικό που παρουσίαζε την προσφορά τους για γεωτουρισμό.

Το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες που οργανώνονται στο Γεωπάρκο Λέσβου (Ορεινή ποδηλασία, ορεινό τρέξιμο, ιστιοπλοΐα, κλπ). Το πληροφοριακό υλικό στη γερμανική και αγγλική γλώσσα που διανεμήθηκε για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο, έγινε ανάρπαστο.

Η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η μοναδικότητα των γεωλογικών και φυσικών μνημείων της Λέσβου αλλά και οι δράσεις που οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθόλη τη διάρκεια του έτους, οι μοναδικές εμπειρίες και οι γεύσεις που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες. Παράλληλα παρουσιάστηκε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 31 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2019.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ διοργάνωσε με επιτυχία Συνέντευξη Τύπου για τον εορτασμό της 15ης επετείου των δραστηριοτήτων των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO και με στόχο την προώθησή τους ως προορισμούς βιώσιμου τουρισμού. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 αμέσως μετά την επίσημη Συνέντευξη Τύπου της ITB.
Πριν από 15 χρόνια, το Φεβρουάριο του 2004 το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων γεννήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με στόχο την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των γεωγραφικών κέντρων της Γης και την αξιοποίησή τους ως εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών που φιλοξενούν αυτές τις εξαιρετικές τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς. 25 περιοχές περιλήφθηκαν στον πρώτο κατάλογο των παγκόσμιων Γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Τα τελευταία 15 χρόνια, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων μέσω της δικτύωσης και της σκληρής δουλειάς, παρουσίασε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση των σημαντικών θέσεων γεωλογικής κληρονομιάς, την οικοδόμηση υποδομών και υπηρεσιών γεωτουρισμού, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και τις νέες ευκαιρίες για τους νέους σε αγροτικές περιοχές.
Το 2015 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, των καταστατικών της και των επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων έγινε ο επίσημος εταίρος της UNESCO για τη διαχείριση των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

15 χρόνια αργότερα, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων επεκτάθηκε σε 5 ηπείρους, από 35 χώρες σε 140 παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO!


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO

Η παρουσίαση του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ, οι δραστηριότητές του για την προώθηση της ανάπτυξης του γεωτουρισμού καθώς και η προβολή των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO ως προορισμοί βιώσιμου τουρισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Pow-Wow για επαγγελματίες του τουρισμού (Αίθουσα 4.1b Ταξίδι Περιπέτειας - Υπεύθυνος Τουρισμός) με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού. Η παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ

Μεγάλη προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των γερμανικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO, τα οποία διοργάνωσαν μια επιτυχημένη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 7 Μαρτίου με την παρουσία εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής UNESCO της Γερμανίας, των εκπροσώπων του Γερμανικού Φόρουμ Γεωπάρκων, των αρχών του Vulkaneifel και των γερμανικών Γεωπάρκων UNESCO.
Ομιλητής στο γερμανική συνέντευξη τύπου ήταν ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO για την αειφόρο ανάπτυξη, τη συνεργασία μεταξύ των γεωπάρκων μέσω ευρωπαϊκών έργων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσική και πολιτιστικό περιβάλλον της Λέσβου και τις δυνατότητες επίσκεψης. Επίσης, συμμετείχαν με ομιλίες η κα. Lutz Möller, Αναπλ. Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής UNESCO της Γερμανίας και ο κ. Hartmut Escher, εκπρόσωπος του Γερμανικού Φόρουμ Γεωπάρκων και διευθυντής του Γεωπάρκου TERRA.vita.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GEO-IN

Εξαιρετικά μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου INTERREG Geo-In που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο. Το έργο «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη των νησιωτικών Γεωπάρκων του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, της Λέσβου στο Βόρειο Αιγαίο και του Τροόδους στην Κύπρο.

Παράλληλα, στις 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εταίρων του έργου INTERREG Geo-In με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 4 γεωπάρκα από την Ελλάδα και την Κύπρο όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού στα νησιωτικά γεωπάρκα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στην ΙΤΒ ήταν εξαιρετικά θετικά καθώς το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες, και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες.  Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου και τις παρουσιάσεις που υλοποιήθηκαν αύξησαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO κατάφεραν στο μέγιστο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της παρουσίας τους στην ITB για να προβάλουν το προφίλ και την προβολή τους, να συζητήσουν με κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς, να παρουσιαστούν στην τουριστική αγορά και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.