Γ. Παλλης: «Όσο έρχονται μετανάστες οι νησιώτες στη Λέσβο θα απολαμβάνουν το προνόμιο του μειωμένου ΦΠΑ» (VIDS)



Απίστευτες δηλώσεις του Βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παλλη για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ….


Με εισηγητή από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ τον Βουλευτή Νομού Λέσβου Γιώργο Πάλλη, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου, λέει ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για ένα εξάμηνο κάθε φορά, εφόσον ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της απόφασης υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή ορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε ΚΥΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει πως η παράταση που έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί για τον μειωμένο ΦΠΑ είναι τουλάχιστον για ένα έτος, μια και μέσα στο τρέχον εξάμηνο είναι αδύνατον, με βάση τη σημερινή εικόνα των ΚΥΤ, ο μέσος όρος φιλοξενουμένων για το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2018-Ιούνιος 2019 να μην υπερβαίνει τη δυναμικότητά τους.

Αναλυτικά απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή:

Είμαστε ξεκάθαροι στη βούλησή μας να παραμείνουμε πιστοί στις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές. Όσο λοιπόν, διαρκούν οι προσφυγικές ροές και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, οι νησιώτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω, θα απολαμβάνουν το προνόμιο του μειωμένου ΦΠΑ. Πρόκειται για μέτρα επωφελή για την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για την υλοποίηση της κοινωνικής και συνάμα αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η σημερινή εισήγηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων.

Έχουμε στα χέρια μας ένα Νομοσχέδιο για την κύρωση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στην εκπνοή του 2018, ρυθμίζοντας τρία κρίσιμα ζητήματα:

 την προστασία της πρώτης κατοικίας
• το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό 
• το μεταφορικό ισοδύναμο.

Πρόκειται για μια εξαιρετική νομοθετική διαδικασία. Που στόχο έχει τη στήριξη του Κράτους Πρόνοιας. Συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος των Πολιτών. Όχι στο όνομα ενός αόριστου δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και υπέρ των Νησιών που πλήττονται από τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Είναι τα απόνερα της οικονομικής κρίσης που η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει
Η εισήγηση μου για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών υποθέσεων:

 «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α΄130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του ν. 4551/2018»