ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: “Το κοκτέιλ της εποχής.. Ζυμώσεις, διεργασίες και ονόματα!...” (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (1) «Κι αν παραιτηθεί ο βουλευτής;» Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύεται στο χθεσινό ΒΗΜΑ σχόλιο για τις πιέσεις που ασκεί ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης. Και δεν είναι όποιος όποιος. Με συγκροτημένο λόγο, με τακτική παρουσίαση στα τηλεοπτικά κανάλια και με τακτική επίσης αρθρογραφία στα ΝΕΑ του Μαρινάκη, πιέζει για δυο πράγματα. Για το προσφυγικό αλλά και για το σπάσιμο του Δήμου Σάμου. Τι ζητεί για το σπάσιμο τώρα που άνοιξε η όρεξη; Ο Δήμος Σάμου να σπάσει στα δυο, ανατολικό και δυτικό, προκειμένου «να επέλθει μια πληθυσμιακή , παραγωγική και διοικητική ισορροπία προς όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής του ακριτικού νησιού». Αφήνοντας το σχόλιο να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μη σπασίματος της Σάμου, να μην αποκλείονται εξελίξεις. Το σήριαλ καλά κρατεί και ουδόλως μας ενδιαφέρει να δούμε πως θα τα βγάλουν πέρα οι κυβερνητικοί. Να σπάσει ο Δήμος μας, να πάρουμε τις καρέκλες μας και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε….


ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (2) Στο μεταξύ οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα εκτός του ότι είναι συγκεχυμένες, δημιουργούν νέα δεδομένα. Διότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη ο Δήμος Λέσβου να μετατραπεί σε μητροπολιτικό δήμο με ξεχωριστό όμως τον Δήμο Καλλονής. Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα το πρωί  με τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου , αφού ομολογεί ότι δεν έχει κάποια νεώτερη πληροφόρηση, λέει ότι ακούει περί μητροπολιτικού δήμου. Στο ερώτημα εάν η ΝΔ θα ψηφίσει την όποια τροπολογία φέρει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι a priori δεν ψηφίζουν τίποτα εάν δεν το εξετάσουν και δεν δουν τις λεπτομέρειες. Εκεί δηλαδή που κρύβεται συνήθως ο διάβολος. Εκεί που θα υπάρξει σφοδρή αντίθεση θα είναι στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Δήμου Λέσβου.


ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (3). Πληροφορήθηκαν οι Καλλονιάτες περί μητροπολιτικού δήμου και έβγαλαν σπυράκια! Δηλώνουν ότι δεν δέχονται με τίποτα τέτοια ρύθμιση και ότι θ΄ αντιδράσουν μετωπικά. Ήδη ετοιμάζονται σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση που εμφανιστεί αυτή η λύση. Και κυρίως αυτοί που αντιδράνε προέρχονται από το χώρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, είναι δηλαδή φίλοι και ψηφοφόροι του βουλευτή του κόμματος. Βέβαια από μια πλευρά για τον Χαράλαμπο Αθανασίου η ενδεχόμενη αποτυχία στο παραπέντε του σπασίματος του Δήμου, μάλλον  θα λειτουργήσει και λυτρωτικά. Διότι βλέποντας τις συγκρούσεις που ήδη έχουν αρχίσει να ξεσπάνε στην γαλάζια παράταξη,  πολλά πρόσωπα εκφράζουν φιλοδοξίες να κατέβουν ως υποψήφιοι. Ολοι αυτοί φιλοδοξούν στην εύνοια του βουλευτή της Ν.Δ. Ελάτε τώρα στη θέση του Χαράλαμπου Αθανασίου να βγάλετε άκρη με τα ονόματα που ακούγονται. Στρατής Κυρατζής, Ταξιάρχης Βέρρος, Απόστολος Αλατζάς ενώ εσχάτως παίζουν και τα ονόματα του Στρατή Καραγεωργίου και του Άρη Χατζηκομνηνού. Πως θα κινηθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου τη στιγμή που κάθε κίνηση του θα παρατηρείται από τους υποψηφίους ενώ κάθε κίνηση του, ακόμα και οι αθώες ενδέχεται να παρεξηγούνται; Κουλουβάχατα στα Βόρεια του νησιού μας.

ΒΟΡΕΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Οπότε συνεχίζονται οι  διεργασίες και οι διαβουλεύσεις στα βόρεια του νησιού ενόψει της δημιουργίας του νέου Δήμου. Ε ρε και γίνει τίποτα και δεν σπάσει! Θα κλάψουν μάνες και μανούλες! Αλλά θεωρούμε ότι θα σπάσει. Εκεί λοιπόν οι δύο σίγουροι Ταξιάρχης Βέρρος και Στρατής Κυρατζής οργώνουν καθημερινά τα χωριά ρίχνοντας ματιές προς Χαράλαμπο Αθανασίου μεριά. Τι έχεις να τραβήξει κι εκείνος  με τούτους… Ο Στρατής Ζαφείρης στηρίζει πολλές  ελπίδες στα γερά χαρτιά της περιοχής ( Παναγιώτης Σελάχας κ.α.). Το ΚΚΕ με την μυστικοπάθεια που το διακρίνει περιμένει το επίσημο σπάσιμο για την ανακοίνωση του υποψηφίου. Μάλλον προσανατολίζονται προς Γιάννη Συκά. Το δε ΚΙΝΑΛ αναμένει τις διεργασίες κι ετοιμάζει ολομέλεια προκειμένου να διερευνηθούν οι καταστάσεις για να βρεθεί ο κατάλληλος επικεφαλής.ΚΙΝΑΛ Η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στην Καλλονή  δεν έγινε τελικά. 
Όμως,  έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το απόγευμα πάλι στην Καλλονή όπου οι πράσινοι θα μαζευτούν προκειμένου να λύσουν δυο θέματα. Πρώτον ποιος θα είναι επικεφαλής του πράσινου συνδυασμού. Και δεύτερον ποιοι θα τον στελεχώσουν. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από …. τρίτους! Ειδικά από τον Ταξιάρχη Βέρρο του οποίου στόχος είναι να διεμβολίσει όλους τους κομματικούς χώρους. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι, εξαρτάται και πως θα συγκροτηθούν οι παραδοσιακές παρατάξεις, κυρίως δε στον γαλάζιο χώρο….

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Εκεί επίσης αναμένεται για διαφόρους λόγους με ενδιαφέρουσα αναμέτρηση. Συριζαίοι και λοιποί αυτοχαρακτηρίζονται δημοκράτες και ετοιμάζουν ομάδα καθόδου με γνωστά ονόματα του αριστερού χώρου τα οποία λογικά τα έχετε πληροφορηθεί. Ενδιαφέρον έχει η παρουσία του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή, ο οποίος ως γνωστός αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015. Στεγάζεται τώρα στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον εάν τεθεί  επικεφαλής του ψηφοδελτίου έχοντας απέναντι τον Πάνο Πίτσιο κι ενδεχομένως κάποιον πράσινο. Ακούγεται το όνομα του Κώστα Αστυρακάκη. Το ενδιαφέρον θα έγκειται κυρίως όταν  εκλεγεί  και έχει εκλεγεί επίσης δήμαρχος Μυτιλήνης ο γιατρός  Στρατής Κύτελης. Γνωστή η κόντρα των δύο εδώ και δέκα περίπου χρόνια τότε με το ΙΚΑ. Μια κόντρα όπου στο facebook ο Γιάννης Ζερδελής πυροβολεί κατά ριπάς τον υποψήφιο Δήμαρχο. Πως θα συνυπάρχουν οι δυο τους; Ένα είναι το βέβαιο. Ότι στην κόντρα αυτή έχουμε να δούμε ακόμα πολλά επεισόδια…

ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΕΩΣ. Δεν τα έλεγαν για πρώτη φορά εξού και η φωτογραφία η οποία χρονολογείται το 2016. Αλλά για πρώτη φορά τα έλεγαν μόνοι τους.  Πρόκειται για τον νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη και τον τέως Γιάννη Ζερδελή, που εθεάθησαν στην Μαρίνα Μυτιλήνης να συζητούν. Προφανώς και για την συνεργασία τους στην δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης και ποιος ξέρει τι άλλο. Θα τα μάθουμε σύντομα….

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Με καμιά τριανταριά  συνεργάτες και φίλους του,  συναντήθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε κέντρο στα Πηγαδάκια. Εκεί συζήτησαν την μέχρι τώρα πορεία τους και τα σχέδια τους για τις επόμενες μέρες. Δήλωσε ότι το ψηφοδέλτιο του είναι σχεδόν έτοιμο και κάποιες λεπτομέρειες εξαρτώνται από το αναμενόμενο σπάσιμο. Άλλη μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησε χτες στην Κλειού δείχνοντας τη δύναμη αλλά και την αποφασιστικότητα του για την συνέχεια. Επίσης έχει βρεθεί το προεκλογικό του κέντρο το οποίο θα βρίσκεται στην αρχή της Προκυμαίας Μυτιλήνης και θ΄ αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου. Ο Πρύτανης έφυγε το μεσημέρι για Αθήνα και σύντομα θα είναι πάλι εδώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Σε τρεις άξονες κινείται το πρόγραμμα του ενόψει των Περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με την τοποθέτηση  της Μαρίας Νικολάρα στην πρόσφατη συγκέντρωση εργασίας για την καμπάνια στη Λέσβο ,φίλων της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βόρειου Αιγαίου από την πόλη της Μυτιλήνης που πραγματοποιήθηκε στα   γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιοι είναι αυτοί; Πρώτον. Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση και άνεμος δημοκρατίας. Δεύτερον.  Δίκαιη ανάπτυξη  για όλους. Και τρίτον. Αλληλεγγύη για όλους. Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκε ότι γύρω στις 15 Μαρτίου αναμένεται να έλθει στην Λέσβο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κούλογλου με σκοπό να μιλήσει σε συγκεντρώσεις στην πόλη και στην Καλλονή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ  Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη στις 4 Μαρτίου για να παραστεί στη κοπή της  πίτα από το παράρτημα Λέσβου της πανελλαδικής «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών».  Στο ενδιάμεσο θα …πέσουν στα σχετικά λογίδρια και χαιρετισμοί παρόντος  του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου. Όλα αυτά θα γίνουν στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής . Πρόεδρος του παραρτήματος είναι η Λίτσα Κρικλάνη.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ Αν νομίζετε πως μόνο το facebook ξέρει και χειρίζεται καλά, κάνετε λάθος. Έντονη και συνεχής είναι η παρουσία στο twitter με συχνές αναρτήσεις. Ειδικά τώρα με την κακοκαιρία, τουίταρε συχνα όπου και ενημέρωνε τους followers του για την κατάσταση στο επαρχιακό δίκτυο. 

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Στις κερκίδες λίγο πριν αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας Στρατής Κύτελης, Μιχάλης Μαμάκος και Παναγιώτης Χριστόφας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ