Προβολή της Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση FITUR Μαδρίτης



Προβολή της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως διεθνής αειφόρος τουριστικός προορισμός


Προβολή της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως αειφόρου τουριστικού προορισμού πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής έκθεσης Fitur, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από 22 έως 29 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση από την έναρξή της με 886 περίπτερα, περισσότερες από 10.487 εταιρίες από 165 χώρες και περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.



Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO συμμετείχε στη Fitur με ειδικό περίπτερο (Περίπτερο 4 – EUROPE) και η παρουσία συνοδεύτηκε από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με ομιλητή τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητή Νίκο Ζούρο. Το περίπτερο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO επισκέφτηκαν καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης χιλιάδες επισκεπτών, επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι φορέων. Η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη Fitur ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία καταφέρνοντας να προβληθούν ως ποιοτικοί αειφόροι τουριστικοί προορισμοί.
Στα πλαίσια της έκθεσης ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής Γ. Τζιάλλα όπου και συζητήθηκε η προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων και ειδικότερα της Λέσβου ως αειφόρου τουριστικού προορισμού.



Παράλληλα επισκέφτηκαν το περίπτερο ανώτεροι αξιωματούχοι από πολλές χώρες όπως:

η Γενική Γραμματέας Τουρισμού της Πορτογαλίας κα. Ana Mendes Godinho
η Γενική Γραμματέας Τουρισμού της Ισπανίας κα. Isabel Oliver
η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επαρχίας Caceras της Ισπανίας και Πρόεδρο του Γεωπάρκου Villuercas Ibores Jara κα. Maria del Rosario Cordero Martin
η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επαρχίας Palencia της Ισπανίας και Πρόεδρο του Γεωπάρκου Las Loras κα. Angeles Armisen
Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων Τουρισμού της Κεντρικής και Βόρειας Πορτογαλίας
ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO της Δομινικανικής Δημοκρατίας, η οποία ήταν και η προσκεκλημένη χώρα της έκθεσης για το έτος 2018.

Με όλους τους παραπάνω συναντήθηκε και συζήτησε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων παγκοσμίως.



Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεών της ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει και να προβάλλει το Γεωπάρκο Λέσβου σε πολλές τουριστικές ενώσεις από όλο τον κόσμο, τουριστικούς πράκτορες και πολλούς δημοσιογράφους οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και τις δυνατότητες επίσκεψης.



Εκδήλωση έναρξης του περιπτέρου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO   
                      
Η εκδήλωση έναρξης του περιπτέρου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στη FITUR πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, 2019, την πρώτη ημέρα έναρξης της έκθεσης FITUR στη Μαδρίτη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο  Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ενώ ειδική αναφορά έκανα στη Λέσβο, τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρονται στους επισκέπτες και τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται για μαθητές. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Γεωπάρκου Naturtejo καθώς και των 11 Ισπανικών Γεωπάρκων, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, τουριστικών φορέων και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.