Πιροσκι με γέμιση πατάτα και τυρί στο Δημοτικό Λουτρόπολης Θερμής


Συνεχίζονται οι δράσεις στο Δημοτικό Λουτρόπολης Θερμής στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος του σχολείου.

Δοκιμάσαμε πιροσκί
…………………………………………………………..
Mια λιχουδιά της ρώσικης αλλά και της ποντιακής κουζίνας απόλαυσαν οι μαθητές μας στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος του σχολείου.


Γεύτηκαν πιροσκί με γέμιση πατάτα και τυρί.
…………………………………………………………..
Η λέξη πιροσκί είναι ρωσικής προέλευσης  και  σημαίνει «μικρή πίττα».  Προέρχεται από την λέξη «πιρόγκ», που είναι η κανονική πίττα. Στο παγωμένο κλίμα της Ρωσίας, όπου απαιτούνται πολλές θερμίδες, τα πιροσκί τηγανίζονται σε  λαρδί και έχουν γέμιση κρέας, ή πατάτες, ή ακόμη και ψάρι. Τα πιροσκί  από  τη Ρωσία πέρασαν στον Πόντο.  Μάλιστα στα ποντιακά λέγονται και περεσκία.
…………………………………………………………..


Τα δικά μας πιροσκί -πολύ πιο ελαφριά - μας τα έφτιαξε  η Δήμητρα Παπαεμμανουήλ, μητέρα της  Άννας-Μαρίας και του Κυριάκου, που μέχρι πέρυσι ήταν νηπιαγωγός στο Νηπιαγωγείο της Θερμής. Την συνταγή την έμαθε από την κ. Πόπη την πεθερά της που είναι Ποντιακής καταγωγής και μένει στη Βόρειο Ελλάδα.
…………………………………………………………..


Η κ. Δήμητρα μας έφτιαξε δυο πιατέλες με 160 πιροσκί, που σερβιρίστηκαν σε όλους τους μαθητές από τον Κυριάκο και την Άννα Μαρία. Ήταν νοστιμότατα και όλοι οι μαθητές έφαγαν από 2-3 .Την ευχαριστούμε θερμά