Στο θρησκευτικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων δυο Ιερείς από την Λέσβο.. με τον βαθμό του λοχαγού


Τα...χακί ράσα ετοιμάζονται να φορέσουν  δυο ιερείς από την Λέσβο.. με τον βαθμό του λοχαγού.

Ο λόγος για τον Κόμβο Προκόπιο ιερέα του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Κεραμείων που υπάγεται στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και τον Δεληγιάννη Θεόδωρο ιερέα του Ι.Ν Παμ. Ταξιαρχών Πελόπης που υπάγεται στην Μητρόπολη Μηθύμνης. Ο πάτερ Θεόδωρος μάλιστα είναι και εθελοντής πυροσβέστης.

Στις αρχές του μήνα επικυρώθηκαν και με την βούλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι πίνακες του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Στρατιωτικών Ιερέων με ιερείς που θα μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 33/2006 Απόφαση Επιτροπής ΠΥΣ, ύστερα από επιλογή, μεταξύ των υποψηφίων αγάμων ή εγγάμων, που φέρουν το πρώτο ή δεύτερο ιερατικό βαθμό, δηλαδή Διακόνου ή Πρεσβυτέρου και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή νόμιμα απαλλαγεί απ' αυτές.

Οι στρατιωτικοί ιερείς είναι χειροτονημένοι ιερείς που προσλαμβάνονται από τις Ειδικές Δυνάμεις κατόπιν διαγωνισμού ως μόνιμοι αξιωματικοί Κοινών Σωμάτων. Όσοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ κατατάσσονται με το βαθμό του λοχαγού ενώ οι υπόλοιποι με το βαθμό του Υπολοχαγού. Ως μόνιμοι αξιωματικοί υπάγονται διοικητικά στο ΓΕΕΘΑ ενώ ως ιερείς, πνευματικά και Κανονικά στην Ιερά Σύνοδο.

Οι νομοθετημένες οργανικές θέσεις στρατιωτικών ιερέων στη χώρα είναι 44. Μέχρι τώρα υπηρετούσαν 30. Φέτος έγινε ξανά διαγωνισμός μετά από 12 χρόνια, με πρωτοβουλία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και του πρωην υπουργού Πάνου Καμμένου.

Στρατιωτικός ιερέας υπάρχει στους μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Οι μικρότερες μονάδες καλύπτονται από τους ιερείς που είναι στους μεγάλους σχηματισμούς. Το τρίτο σώμα στρατού π.χ. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει μια μεγάλη ζώνη ευθύνης με πολλές μονάδες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας. Ο ιερέας τοποθετείται οργανικά και του ανατίθενται κάποιες μονάδες της ζώνης που ανήκει στο τρίτο σώμα στρατού.

Η υπηρεσία χορηγεί στους στρατιωτικούς ιερείς στρατιωτικές στολές, άρβυλα, όλο τον εξοπλισμό, εκτός από όπλο.

Οι στρατιωτικοί ιερείς, παραλαμβάνουν εκτός από τον εξοπλισμό όλα τα διακριτικά όπως π.χ. παράσημα, ξίφος, ως αξιωματικό και σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΩΣ ΙΕΡΕΙΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ (ΛΟΧΑΓΟΙ)

1 Κόμβος Προκόπιος Παναγιώτης Πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών (ημερομηνία χειροτονίας του σε πρεσβύτερο η 24-02-2002). Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.

2 Βόγκας Χρήστος Ιωάννης Πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών (ημερομηνία χειροτονίας του σε πρεσβύτερο η 14-03-2004). Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

3 Δεληγιάννης Θεόδωρος Παναγιώτης Πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ημερομηνία χειροτονίας του σε πρεσβύτερο η 27-12-2010). Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης.

4 Μπάντρας Νικόλαος Γεώργιος Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ημερομηνία χειροτονίας του σε πρεσβύτερο η 27-05-2012). Ιερά Μητρόπολη Θηβών.

5 Καμπούρογλου Ηρακλής Σταμάτιος Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ημερομηνία χειροτονίας του σε πρεσβύτερο η 25-02-2018). Ιερά Μητρόπολη Κώου.