Αλέξης Χαριτσης: «Πριν τις εκλογές η διάσπαση των Δήμων…» και η κοροϊδία συνεχίζεται

Ο κ. Χαρίτσης άφησε σε συνέντευξη του στο NewPost να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη διάσπαση ορισμένων (λίγων) δήμων πριν τις εκλογές.

Στην συνέντευξη του μιλάει πάλι για εξόφθαλμες περιπτώσεις, χωρίς να αναφέρει ποιες είναι αυτές και αφήνει να εννοηθεί ότι οι δήμοι θα σπάσουν πριν τις εκλογές, χωρίς και πάλι να δώσει σαφή απάντηση το πότε και πως…. Αν και είμαστε 97 μέρες πριν τις εκλογές.. Απ ότι φαίνεται η κοροϊδία θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα..

Οι επίμαχες ερωτήσεις και απαντήσεις:

-Υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσετε τη διάσπαση δήμων πριν τις δημοτικές εκλογές; Δηλαδή, θα ψηφίσουν κάποιοι πολίτες τον Μάιο σε άλλους δήμους από αυτούς που είναι τώρα;

-Με τον Καλλικράτη άλλαξε πλήρως ο χωροταξικός χάρτης της Αυτοδιοίκησης με συνενώσεις δήμων. Η διαδικασία που υιοθετήθηκε, δημιούργησε και τότε αντιδράσεις. Σε γενικές γραμμές όμως ήταν μια σωστή μεταρρύθμιση γιατί δημιούργησε δήμους με κρίσιμο μέγεθος για να παίζουν ρόλο στα τοπικά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν λάθη και αδικίες. Τα προβλήματα που στην πορεία φάνηκαν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πρόχειρα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλοί μιλάνε για διάσπαση δήμων, λίγοι όμως αντιλαμβάνονται πόσο περίπλοκο είναι αυτό σε ζητήματα όπως η δημοτική περιουσία, το προσωπικό, οι ενεργές συμβάσεις, τα χρέη. Αν πας να λύσεις ένα πρόβλημα πρόχειρα, μπορεί να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς τους προηγούμενους μήνες έχουμε κάνει μια σημαντική τεχνική και νομική προεργασία. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου σε σχέση με κάποιες λίγες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τώρα. Από εκεί και πέρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πάρουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει συνολικά το χωροταξικό της Αυτοδιοίκησης. Πέρα από κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση.

-Εγώ τώρα αυτό το ερμηνεύω ότι θα έχουμε διασπάσεις πριν τις εκλογές.

-Το ερμηνεύετε εσείς όπως νομίζετε.