Ευρεία σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου- Οι αποφάσεις που πάρθηκαν


στην Καλλονή Λέσβου, μετά από κάλεσμα  του συντονιστή του Αγροτικού Γραφείου  Σύριζα Λέσβου Στρατή Νικολάου

Σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην Καλλονή Λέσβου, μετά από κάλεσμα  του συντονιστή του Αγροτικού Γραφείου  Σύριζα Λέσβου Στρατή Νικολάου, για να συζητηθούν οι αλλαγές του Προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου καθώς και τα γενικότερα προβλήματα της Λεσβιακής κτηνοτροφίας.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν τα παρακάτω.

Η αύξηση του προϋπολογισμού  του εφοδιασμού στις ζωοτροφές  να δοθεί  στην τιμή ενίσχυσης μεταφοράς και όχι στον όγκο μεταφοράς ενώ παράλληλα να γίνεται και διασταυρωτικός έλεγχος των ΑΦΜ των κτηνοτρόφων για μην δηλώνονται περισσότερο της μιας φοράς στις σχετικές καταστάσεις εφοδιασμού.

Την τροποποίηση του προγράμματος  ΜΝΑ σύμφωνα με την υπόσχεση του  ΥΠΑΑΤ ώστε το «ποιοτικό παρακράτημα» να δίνεται και στους συνεταιρισμούς που εξάγουν το γάλα τους εκτός Λέσβου. H αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άρθρο 2 του καν.  (Ε.Ε.) αριθ. 178/2014 αφορά ενίσχυση στη μεταφορά προϊόντων και όχι ενίσχυση στην παραγωγή προϊόντων (γάλακτος) όπως αναφέρεται στο αίτημα μας. Για τούτο περιμένουμε από το ΥΠΑΑΤ να  υλοποιήσει το σχετικό αίτημα που υπέβαλε για το σκοπό αυτό στις 31/7/2018 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι απώλειες που έχει δημιουργήσει στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η συνεχιζόμενη πλέον των δέκα ετών καραντίνα καταρροϊκού πυρετού να αναπληρωθούν με την χορήγηση ενίσχυσης από το πρόγραμμα  ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Να γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για απόσυρση των αποθεμάτων των τυριών από τα συνεταιριστικά τυροκομεία και τις μικρές τυροκομικές μονάδες.

Να προστεθούν στο συσσίτιο των προσφυγικών καταυλισμών της Λέσβου ντόπια τυροκομικά προϊόντα και κρέας.

Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις τυροκομικές μονάδες Λέσβου που εισάγουν γάλα στη Λέσβο.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ