Αναβλήθηκε η συζήτηση της ερώτησης Αθανασίου για την αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων της ΠΒΑ


Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων της ΠΒΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα με την προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, που ήταν και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μειωμένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση.

Στην απάντησή του ο κ. Ε. Αποστόλου  στις 22/3/2018 ανέφερε ότι η όποια αύξηση του προϋπολογισμού θα εξεταζόταν μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων.

Στις 18/10/2018, μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων, ο κ. Αθανασίου επανήλθε με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον νέο υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να προκληθεί συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για την περιφέρειά μας, επισημαίνοντας το μικρό ύψος προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι για τα 16,5 εκ. € που της αναλογούν, υποβλήθηκαν 1.237 αιτήσεις, με αιτούμενη χρηματοδότηση 80,5 εκ. €. Πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούχοι θα είναι 1 στους 5 αιτούντες προς ένταξη στο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο της χώρας, όπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Στις παραπάνω ερωτήσεις ο κ. Αθανασίου εξήγησε διεξοδικά τις συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών μας, σε μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης, με σωρεία προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, που συνεχίζουν να υφίστανται και σήμερα, ζητώντας την εξεύρεση του ποσού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που θα τύχουν θετικής αξιολόγησης.

 Είναι κάτι που το δικαιούται ο αγροτικός κόσμος των νησιών μας και μόνο έτσι θα μπορέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα με απολύτως θετικά αποτελέσματα, δεδομένης της δυναμικής που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.