ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Ανάπτυξη σε Λέσβο και Βόρειο Αιγαίο»- Η απόφαση της 3ης Παλλεσβιακής Συνδιάσκεψης


3η Παλλεσβιακή Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαιη ανάπτυξη, με δημοκρατία, συμμετοχή και αλληλεγγύη για όλους!

Την απόφαση της 3ης Συνδιάσκεψης του, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου 

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, η 3η συνδιάσκεψη του
ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι από όλες τις οργανώσεις του κόμματος στο νησί.


Συζητήθηκε και αποφασίστηκε η τακτική του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και εκλέχθηκαν τα νέα όργανα του κόμματος (νέα Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καθώς και εκπρόσωποι στο Περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή.)

Η απόφαση της συνδιάσκεψης

Αν και πέρασαν μόλις δύο χρόνια από τη 2η έως την  3η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, αυτό το διάστημα ήταν πυκνό σε εξελίξεις, τόσο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά και τοπικά. Εξελίξεις που έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο τοπίο.

Η χώρα μας μας έχει βγει από την σκληρή μνημονιακή εποπτεία. Σε πολύ μεγάλη βαθμό αυτό έγινε έτσι όπως το κόμμα μας είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2015: «με την κοινωνία όρθια»

Μέσα σε σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Αριστεράς, κατάφερε να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση και να γυρίσει τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες σε βιώσιμους θετικούς.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι έδειξε σε όλους και σε όλες, ότι οι αναβαθμισμένες δυνατότητες της οικονομίας που υπάρχουν σήμερα. μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε να ενισχύσει τις δυνατότητες για το νησί μας. Η αξιοποίησή και η διεύρυνσή τους θα καθορίσουν την πορεία του, για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες.

Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ήλθε, γρηγορότερα. Σε αυτή συνέβαλαν μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη στήριξη της τοπικής κατανάλωσης. Η σχετικά γρήγορη ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς, που είχε πληγεί σημαντικά, από την προσφυγική κρίση, το 2016 και λιγότερο το 2017, έδωσε επίσης σημαντική τόνωση στην τοπική οικονομία.

Η γενναία αύξηση των πόρων του ΠΔΕ που αφορούν το νησί μας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα στήριξης της ανεργίας, τις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και την σταθεροποίηση της τοπικής αγοράς, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας και κυρίως την αναπτέρωση του ηθικού της πλειοψηφίας των ανέργων, που τώρα αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα βρουν δουλειά.

Θετικές εξελίξεις είχαμε και στον αγροτικό τομέα του νησιού. Όμως αν και έχουν προχωρήσει σημαντικά μια σειρά από εκσυγχρονισμοί στον χώρο, ο αγροτικός τομέας (ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι) εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όχι μόνο γιατί επλήγησαν από μια σειρά από φυσικά ή εξωτερικής φύσης φαινόμενα (ευλογιά, δακοπροσβολή) αλλά κυρίως,  γιατί τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η καταστροφή οποιαδήποτε μορφής συλλογικής εκπροσώπησής τους.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο,  το Ειδικό Αναπτυξιακό για τα νησιά του Β. Αιγαίου, ο διπλασιασμός των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, οι αποφάσεις του Αναπτυξιακού συνεδρίου που περιγράφουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα υποδομών σε όλα τα επίπεδα, (υγεία, παιδεία, οδικοί άξονες, λιμάνια κλπ) είναι το υπόβαθρό που καθορίζει το πλαίσιο των νέων δυνατότητων, πάνω στο οποίο μπορεί να σταθεί η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η  «δίκαιη ανάπτυξης» υποχρεωτικά και καταστατικά περιλαμβάνει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη για όλους.

Το σχέδιο μας για τη «δίκαιη ανάπτυξη του νησιού» εκτός από την σημαντική βελτίωση των τοπικών υποδομών και των υπηρεσιών του τοπικού κράτους πρόνοιας, περιλαμβάνει πρωτίστως την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής για την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού. Αυτά στην πράξη σημαίνουν: αύξηση της απασχόλησης, ικανοποιητικές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και ικανοποιητικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα;

Σε αυτή την κατεύθυνσή, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, δεσμεύεται απέναντι στην τοπική κοινωνία για τα παρακάτω:

Για την ακόμα πιο ενεργή διαμεσολάβηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας στην κεντρική κυβέρνηση. Θα επιμένουμε ακόμα περισσότερο στον σωστό σχεδιασμό, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στον καλό συντονισμό, ανάμεσα στο κόμμα και τον βουλευτή, έτσι ώστε να έχουμε κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, ειδικότερα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του αγροτικού κινήματος.

Στην ενεργή υποστήριξη, ενθάρρυνση και διάδοση των παραδειγμάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομία σαν τον δικό μας τρόπο οργάνωσης της οικονομικής ζωής στο νησί

Στην διεύρυνσή της τοπικής δημοκρατίας, πρώτα και κύρια μέσα από την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνει η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με τον Κλεισθένη.

Στην αναζωογόνηση του τοπικού κινήματος αλληλεγγύης και τη συγκρότηση του αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού δημοκρατικού μετώπου