Χειμώνας-Άνοιξη 2019: Πλούσιες οι εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασιου


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου Λέσβου πληροφορεί όλους τους Ακρασιώτες και φίλους του Συλλόγου μας ότι μέσα στο χειμώνα και την Άνοιξη πρόκειται να διοργανώσει και πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1) Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΟΥ μαζι με τον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΚΡΑΣΙΟΥ συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για τους ΑΓΡΟΤΕΣ των ΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ του ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ με θέμα: ΛΙΠΑΝΣΗ και ΚΛΑΔΕΜΑ της ΕΛΙΑΣ.

Θα μιλησει ο γεωπόνος ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ στο Πολιτιστικό κέντρο του Ακρασίου (πρώην Δημοτικό Σχολείο), στις 23 -2- 2019 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ωρα 6.30 μμ.
https://onedrive.live.com/…
Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΑΚΡΑΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΟΥ σας προσκαλεί στις 2 -ΜΑΡΤΙΟΥ- 2019 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ωρα 8.30 μμ. στο Πολιτιστικό κέντρο του Ακρασίου (πρώην Δημοτικό Σχολείο) στο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΑΚΡΑΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ, με ζωντανη μουσικη, με αποκριάτικα σκέτς, τραγούδια (ΕΡΙ ΠΑΛΕ), χορό, με τα σχετικά εδέσματα και αφθονο κρασί.


Τιμη προσκλησης 10 ευρώ. ΚΡΑΤΗΣΕΙς ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΈΦΩΝΑ 6977033166 ΚΑΙ 6976262562
https://onedrive.live.com/…
Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

3) ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΥΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΑΣΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (1-5-2019)

Φέτος η Γιορτή της Κούνιας θα γίνει την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ημέρα ΛΑΜΠΡΟΤΕΤΑΡΤΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριου μας το Ακράσι. Θα στολιστεί η πατροπαράδοτη κούνια και θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια της κούνιας στον παλιό παραδοσιακό σκοπό. Θα υπάρχει και στολισμένο γαϊδουράκι για τα παιδιά.
Φωτο από παλια πρωτομαγια
https://onedrive.live.com/…
Σας ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ

4) ΤΑ λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει ο τοπικός μας Πολιτιστικός Σύλλογος το Σαββάτο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 6.00 το απόγευμα. στην πλατεία του χωριού.

Μετά τον Κλήδωνα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς
θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι' αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη. 

Ο Σύλλογος μας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν
ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.
Το ΔΣ του Συλλογου