Η παράδοση της Λέσβου | Αγιασώτικο Καρναβάλι 2019 {10-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019}-VIDS


Πιστό στο ετήσιο διαχρονικό ραντεβού του με την Αποκριά το Αγιασώτικο Καρναβάλι ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος τους πολυπληθείς θιασώτες του.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019: Λάτι να του τρίψουμι, του αντέτ’ να ποίσουμι…

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 το Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στις 2:30 μμ θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα σεργιανίσει στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα.

Πλάνα από το 2018

Ο αγερμός, αφού γυρίσει όλο σχεδόν το χωριό, θα καταλήξει στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας, στην χιλιοτραγουδισμένη Μπουτζαλιά, όπου θα αναστήσει το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας) και θα στήσει τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας κάπελας θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάποια ανάπαυλα του ξεφαντώματος θα καταφθάσουν στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και θα αναβιώσουν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας). Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).


Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου-αρχινιστή) ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης.
Την παραδοσιακή κομπανία στελεχώνουν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).

Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019: Καυστική σάτιρα και συμβολικά άρματα

Την Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα «αντικαθεστωτικού» καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ενέσεις στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δε φοβάται, δε χαρίζεται σε κανέναν.
Πλάνα από το 2018

Φέτος οι καρνάβαλοι με την μορφή των Ghostbusters (κυνηγών – εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Θα σχολιαστούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κλπ). Την σάτιρα του Παναγιώτη Κορομηλά θα εκφωνήσουν οι: Γλεζέλη Μαρία, Κορομηλάς Π. Δημήτρης, Κορομηλάς Κλ. Δημήτρης, Κορομηλάς Μαρίνος, Αϊβαλιώτης Χαρίλαος, Γλεζέλης Θρασύβουλος, Κουφέλος Χρίστος, Λημναίος Αλέξανδρος, Κουταλέλης Ηλίας. Την κατασκευή των αρμάτων επιμελούνται οι Κουφέλος Χρίστος, Κορομηλάς Μαρίνος, Κουταλέλης Ταξιάρχης, Κουταλέλης Ηλίας. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κουτσκουδή -Βουρλή Μυρσίνη.


Λόγω της έναρξης της σαρακοστής στο χώρο των εκδηλώσεων θα προσφέρονται από τον Σύλλογο δωρεάν στον κόσμο ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια.

Επίσης θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ". (Η ομάδα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ» δημιουργήθηκε από κατοίκους της Λέσβου, ντόπιους και μη, με σκοπό την παροχή υλικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.facebook.com/groups/339552456642797/)

Είστε προσκαλεσμένοι όλοι!