Τρεις από τους 12 εξεταστές ξεκίνησαν οι εξετάσεις για άδειες οδήγησης στη Λέσβο


Ξεκίνησαν και πάλι μετά από πέντε μήνες οι εξετάσεις για άδειες οδήγησης με πολλές ενστάσεις από τους εξεταστές.

Τρεις από τους 12 εξεταστές  στη Λέσβο ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη τις εξετάσεις ,οι οποίες γίνονται κάθε μέρα και εξετάζονται έξι νέοι οδηγοί. Οι εξεταστές επέστρεψαν για τους νέους οδηγούς, όμως διατηρούν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο εξέτασης των ηλικιωμένων οδηγών και οι περισσότεροι σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ξενάκη δε θα δεχτούν να ακολουθήσουν το νέο σύστημα. Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Ξενάκη αυτή την εβδομάδα θα επιστρέψουν κι άλλοι εξεταστές από τη Μυτιλήνη.

Το νομοσχέδιο  του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης οχημάτων ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και μετά από πέντε μήνες απεργίας οι εξεταστές (μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών) επέστρεψαν στις περισσότερες περιφέρειες στις θέσεις τους.

Στη Χίο και οι οκτώ εξεταστές επιμένουν στην απόφασή τους να μην επιστρέψουν στις εξετάσεις ενώ οι σχολές εκπαίδευσης νέων οδηγών επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως το Υπουργείο για το γεγονός ότι είχαν παραιτηθεί οι εξεταστές από τις 9 Γενάρη.

Όπως είπε στο σταθμό μας ο κ. Ξενάκης στις 19 Φεβρουαρίου η περιφέρεια έστειλε έκθεση στο υπουργείο Μεταφορών για την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο και για το πόσοι εξεταστές από την κάθε περιφερειακή ενότητα έχουν παραιτηθεί. Πάντως σε περίπτωση που οι Χιώτες εξεταστές επιμείνουν στην αρχική απόφασή τους, το Υπουργείο θα πρέπει να συγκροτήσει σώμα εξεταστών και να τους στείλει στη Χίο.

Ο νέος τρόπος εξέτασης υποψήφιων οδηγών, με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν θα ισχύσει μετά τον Απρίλιο ωστόσο όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών Λέσβου, Γιάννης Καλαϊτζής «τρία χρόνια τώρα επιχειρείται να διαμορφωθεί αυτό το νέο σύστημα οδήγησης αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί. Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στο σύστημα όπως στα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα (π.χ κάμερες, μικρόφωνα)  , και είναι πολύ λίγος ο χρόνος που μένει για την εφαρμογή του  νέου συστήματος. Πρέπει να οργανωθεί πιο κεντρικά όλη αυτή η δουλειά.»  Οι νέοι οδηγοί που περιμένουν στη σειρά για εξετάσεις στο Βόρειο Αιγαίο είναι 2.000, (οι 1000 υπολογίζεται στη Λέσβο) ενώ σύμφωνα με τον κύριο Καλαιτζή όταν ξεκινήσει το νέο σύστημα εξέτασης των ηλικιωμένων οδηγών περίπου 300 άτομα στη Λέσβο θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα προβλέπονται  κάμερες και  μικρόφωνα εντός αιθουσών εξέτασης και οχημάτων, την ηλεκτρονική κλήρωση με την οποία καθορίζεται το ζευγάρι εξεταζόμενου και εξεταστή, πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα που φθάνουν έως και τα 6.000 ευρώ για εξεταστές και σχολές οδηγών, ενώ θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17άρηδες.

Επίσης ξεκαθαρίζει το θέμα με τα οφειλόμενα χρήματα στους εξεταστές , αναδρομικά από την 1η Μαΐου 2018 έως τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου καθορίζεται μηνιαία αποζημίωση ύψους 240 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον έξι εξετάσεις. Σε περίπτωση μικρότερης συμμετοχής, το ποσό θα περιορίζεται ανάλογα.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ