Πρόταση των Προσκόπων της Λέσβου για την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου κάμπινγκ του Μολύβου



Πρόταση των Προσκόπων της Λέσβου στην ΑΔΕΛ Α.Ε για την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου κάμπινγκ του Μολύβου ως σύγχρονο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Κέντρο πανευρωπαϊκής εμβέλειας


Πρόταση για την αξιοποίηση του κλειστού εγκαταλειμμένου στη φθορά του χρόνου δημοτικού κάμπινγκ στην Εφταλού του Μολύβου, ιδιοκτησίας της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου ΑΔΕΛ Α.Ε, κατέθεσε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.

Σύμφωνα με την πρόταση, στο κάμπινγκ και αφού πραγματοποιηθούν σε αυτό οι κατάλληλες εργασίες διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας και σύγχρονης διαβίωσης των φιλοξενουμένων, θα λειτουργήσει ως πρότυπο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Κέντρο. Με στόχο της προσέλκυση σε αυτό Προσκόπων από όλη την άλλη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια υποδομή πολιτισμικού ενδιαφέροντος σε όφελος της νεολαίας του τόπου αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Αλλά και προβολής του τόπου σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό τμήμα του λαού, τη νεολαία της χώρας και της άλλης Ευρώπης.

 
Τις περασμένες μέρες, επισκέφθηκε το χώρο του παλιού δημοτικού κάμπινγκ κλιμάκιο βαθμοφόρων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου και του τοπικού 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Ισίδωρο Κανέτη. Ο τελευταίος επισκέφθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό τη Λέσβο.  Κατά την επίσκεψη εξετάστηκε η καταλληλότητα του χώρου, οι απαιτούμενες εργασίες και αποφασίστηκε η υποβολή της πρότασης αξιοποίησης με όρους που θα συζητηθούν με τη Διοίκηση της ΑΔΕΛ Α.Ε.

Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει δυο προσπάθειες για τη δημιουργία Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στη Λέσβο. Μια στην περιοχή των παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, προ επτά ετών. Προσπάθεια που για τυπικούς λόγους ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου δεν είχε αποτέλεσμα. Και μια όταν καταστράφηκε από τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Χαραμίδας το στρατιωτικό φυλάκιο που είχε παραχωρηθεί στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων από τον Ελληνικό  Στρατό. Η δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 30 Αυγούστου του 2015 ακυρώνοντας τις εργασίες που είχαν ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία και θα ξεκινούσαν την 1η Σεπτεμβρίου με χρηματοδότηση του προγράμματος Leader