Σε ετοιμότητα ο Δήμος Λέσβου για την επέλαση του Χιονιά στην Λέσβο


Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου ανακοινώνεται ότι, σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 από το απόγευμα, έως και τις πρωινές ώρες του  Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019 θα επικρατήσουν στην περιοχή των νήσων Ανατολικού Αιγαίου, έντονα καιρικά φαινόμενα με πιθανές έντονες χιονοπτώσεις, ακόμα και στα πεδινά.
           
Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση Αυξημένης Ετοιμότητας  (Κωδικός Α΄).

Ήδη έχουν μοιραστεί 500 τόνοι αλατιού σε 30 ορεινά και ημιορεινά δημοτικά διαμερίσματα, 26 τόνοι αλατιού έχουν δοθεί στον Ελληνικό Στρατό, όπως και 30 τόνοι αλατιού έχουν δοθεί στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τις ανάγκες του επαρχιακού δικτύου.

Παράλληλα είκοσι μηχανήματα έργου του Δήμου είναι σε ετοιμότητα μαζί με το προσωπικό, τοποθετημένα σε διάφορες περιοχές του νησιού, για να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τα καιρικά φαινόμενα οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται εκτός από τους κατά τόπους γεωγραφικούς Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, στα τηλέφωνα του Δήμου Λέσβου 2251027777 και 2251350595.

Πέραν των παραπάνω οι συμπολίτες μας, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ειδικότερα:

Να αποφεύγουν να αφήνουν προσωρινά τα οχήματα τους σε σημεία του οδικού δικτύου που μπορεί να προκαλέσουν αποκλεισμό στην πρόσβαση σε μηχανήματα εκχιονισμού και ειδικότερα εντός των οικισμών.
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ