Κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα ετοιμόρροπα βράχια στη θέση Κούκος Μεσότοπου ο πρώην κοινοτάρχης Μεσοτοπου



Επιστολή απέστειλε ο κ. Λουκάς Κοντός


Επιστολή απέστειλε ο κ. Λουκάς Κοντός, πρώην κοινοτάρχης Μεσοτοπου Λέσβου, στον αρμόδιο τεχνικών έργων της Περιφ.Βορ. Αιγαίου, κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία και την αγωνιά του για την αποτελεσματικότητα και την έκβαση των έργων στο σημείο.

Μεσότοπος, 27 Ιανουαρίου 2019

Προς τον κ. Βαλσαμίδη, προϊστάμενο τεχνικών έργων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Κ. Βαλσαμίδη,


Σε συνέχεια της συναντήσεώς μας το καλοκαίρι στο γραφείο σας και της συζητήσεώς μας σχετικά με την αποκατάσταση της σταθερότητας στη θέση Κούκος στο Μεσότοπο, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.

Παρακολούθησα την πορεία και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών -οι οποίες διακόπηκαν λόγω των εορτών και των κακών καιρικών συνθηκών και προφανώς αναμένεται συνέχεια- στο προαναφερθέν σημείο και αποκόμισα απογοήτευση και απαισιοδοξία. 

Η ανακοίνωση της περιφέρειας λέει ότι «στο πλαίσιο περιλαμβάνεται αφαίρεση βραχωδών εξάρσεων» και ερωτώ: Γιατί αυτό δεν έγινε πριν την τοποθέτηση πλεγμάτων;

Η απλή τοποθέτηση πλέγματος πάνω από τον υπερμεγέθη ογκόλιθο στο κέντρο του φρυδιού, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τον άμεσο και οφθαλμοφανή κίνδυνο καταπτώσεως, αλλά δίνει την εντύπωση πρόχειρης και ανεύθυνης συμπεριφοράς από τους υπευθύνους του έργου. Αυτό το κουκούλωμα που έγινε μπορεί να χαρακτηριστεί στρουθοκαμηλισμός και εθελοτυφλισμός στον ορατό κίνδυνο που ελλοχεύει.

Εάν ο ογκόλιθος ξεφύγει από τη θέση του, θα συμπαρασύρει μαζί του σπάζοντάς τα αυτά τα πλεγματάκια και τα ενός μέτρου πασαλάκια που κάρφωσαν στο χώμα. Προσέξτε και επιμεληθείτε έγκαιρα και υπεύθυνα, ειδικά για τον κεντρικό ογκόλιθο, τον επικρεμάμενο και ετοιμόρροπο. Εφόσον δεν θα τεμαχιστεί, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί το πλέγμα με πολλά συρματόσχοινα τριγυρισμένα και αγκυρούμενα στον διπλανό όρθιο (σίγουρο στη θέση του) βράχο για να υπάρξει εγγύηση, ασφάλεια και συνειδησιακή ηρεμία.

Επαναλαμβάνω, προσέξτε και επιμεληθείτε προσωπικά την ενίσχυση με συρματόσχοινα και πλήρη αγκύρωση κατακόρυφα και οριζόντια επί του σταθερού βράχου.

Περιμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας!

Με μεγάλη ανησυχία,
Λουκάς Κοντός, πρώην κοινοτάρχης Μεσοτόπου.