Πολιτικό Σαλόνι: «Στοπ στο σπάσιμο του Δήμου Λέσβου;….» και πολλά αλλά πικάντικα πολιτικά σχόλια


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ,  ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ…. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα πράγματα περιπλέκονται γύρω από το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Η εβδομάδα αυτή θ’ αναλωθεί στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Εάν μεν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, πάει για εκλογές συντεταγμένα όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Πόσο βάρος και αξίας θα έχει το θέμα του σπασίματος σε μια κυβέρνηση που θα πνέει τα λοίσθια; Νάναι ένα από τα τελευταία της ρουσφέτια; Λίγο δύσκολο. Εάν πάλι επιβιώσει θα πρέπει προφανώς το θέμα να επανεξεταστεί κάτω από το νέο πρίσμα της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί από τις νέες συνεργασίες. Θα είναι καλύτερο το κλίμα για να προχωρήσει το σπάσιμο; Θα είναι χειρότερο; Δύσκολα κάποιος να προβλέψει σήμερα το τι θα γίνει. Ο Γιώργος Πάλλης μιλώντας σε φίλους του είπε πως η τροπολογία του σπασίματος του Δήμου ήταν να περάσει το Σάββατο. Τώρα φιλοδοξεί να περάσει στο τέλος τούτης της εβδομάδας. Βέβαια να πούμε ότι από το 2017, τότε που είχε έλθει ο Πουλάκης στην Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, μας είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι  της χρονιάς αυτής, δηλαδή το 2017, θα είχε λήξει το θέμα! Επεσε έξω όπως όλοι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέφτει έξω. Και μετά βέβαια του κόσμου οι δικαιολογίες στις οποίες φταίνε όλοι οι άλλοι πλην των ιδίων. Ένα όμως είναι το γεγονός. Ότι το όλο θέμα θα μοιάζει με το θρίλερ της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά όπου κι εκεί το θέμα τράβηξε χωρίς αποτέλεσμα κι ενταφιάστηκε στις πρόσκαιρες πολιτικές διαμάχες. Τουλάχιστον τούτο το θρίλερ θα έχει αίσιο τέλος; Μακάρι….

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Υπάρχει όμως κι άλλο δεδομένο. Πως εάν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να πάει σε εκλογές πριν τις αυτοδιοικητικές. Βγαίνει ο Κυριάκος, κάνει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας καταργώντας την απλή αναλογική και από τις εθνικές εκλογές αλλά και από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!  Λιγάκι δύσκολο το σενάριο αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ Δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα λόγω των βεβαρημένων υποχρεώσεων που είχαν οι κυβερνητικοί.. Πάντως με συζητήσεις που είχε με τα εδώ κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποιήθηκε η συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα. Αποφασίστηκε να στελεχωθεί ο συνδυασμός με τέσσερα κομματικά στελέχη μια εκ των οποίων θα είναι σίγουρα η Εριφύλη Χιωτέλλη, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τι τύχη θα έχει αυτός ο συνδυασμός και ποιοι σύμβουλοι θα  εκλεγούν μέσα από την απλή αναλογική έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερη σημασία από την δεξαμενή που θα αντλήσει τους ψήφους ο συνδυασμός. Διότι εάν το μεγαλύτερο μέρος είναι Συριζαίοι, τότε θα μείνουν απέξω γνωστά ονόματα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Κι εντέλει ποιος θα κάνει κουμάντο στον συνδυασμό;


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ (1) Ο πρύτανης το Σαββατοκύριακο βρισκόταν στην Λέσβο όπου περιόδευσε σε χωριά και βρέθηκε να συντρώγει με … συντρόφους στον Μόλυβο. Στη φωτογραφία εμφανίζεται μαζί με τον Δημήτρη Βουνάτσο, τον Μιχάλη Πολυπαθέλλη, τον Γιώργο Σίμο, τον Στέλιο Καραντώνη και άλλους να ποζάρουν με χαμόγελο.  Έμφυτη η αισιοδοξία του Κ. Μουτζούρη για τη συνέχεια κι ας λένε κάποιοι άλλοι. Αυτός δίπλα του τον πρώην  βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον νυν βουλευτή της Ν.Δ και μαζί με πολλά κομματικά στελέχη του κόμματος εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός.  Άλλωστε τα πιάτα με τους μεζέδες εμφανίζονται να είναι  σχεδόν άδεια, αφού το κύριο πιάτο  ήταν «Χριστιάνα Καλογήρου! Πικάντικο αλλά φαγώθηκε με βουλιμία…


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ (2) Αυτά έγιναν βράδυ. Την επομένη το πρωί ο πρύτανης ως επίτιμος πρόεδρος Του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων έκοψε την βασιλόπιτα τους, τους ευχήθηκε καλή χρονιά, απέσπασε υποσχέσεις για ψήφους, χαιρετίστηκε με φίλους κι αντιπάλους κι εν γένει ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Γνωστή η ευαισθησία του πρύτανη για ότι έχει σχέση με λιμάνια και θάλασσα  πλην όμως το  προεκλογικό … μενού θα πρέπει να εμπλουτιστεί!  Κι όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει να αρκείται στις διαπιστώσεις αλλά να κάνει και υλοποιήσιμες προτάσεις στα προβλήματα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Διότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποια ιδιαίτερη πρόταση που να διαφοροποιείται από την νυν Περιφερειάρχη. Κι αν κάνουμε λάθος θα χαρούμε να μας διορθώσει!


ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. Φέτος δεν αφήνει πίτα για πίτα. Ευνόητοι οι λόγοι… Έτσι βρέθηκε στο Σύλλογο ΕΥΠΟΙΙΆΣ Καλλονής  όπου βρέθηκε τετ α τετ με την Μαρία Νικολάρα. Δίπλα βέβαια ο Ταξιάρχης Βέρρος ατάραχος πραγματοποιεί τις τηλεφωνικές του επαφές.  Κατόπιν πήγε και τον αθλητικό Σύλλογο των Παμφίλων ΕΡΜΗΣ όπου κι εκεί έδωσε το παρών. Γιατί μην ξεχνάμε ότι φέτος ο αγώνας είναι διμέτωπος. Από την μια οι πολιτικοί αντίπαλοι και από την άλλη ο εσωκομματικός Κώστας Μουτζούρης. 

Οι βασιλόπιτες, τα μνημόσυνα ενδέχεται να επηρεάσουν τον αριθμό των εδρών! Και βέβαια τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους …. Δεξιούς συνδυασμούς. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι ο Προκόπης Τζιμής, γιός του πρώην Αντιδημάρχου, θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου, ένα όνομα που φέρνει ψήφους. Επίσης μαθαίνουμε πως από πλευράς Κώστα Μουτζούρη πλευροκοπείται ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης. Κάτι που δεν πολυαρέσει στον Δημήτρη Βουνάτσο, κουμπάρος του πρώην Δημάρχου με τον οποίον όμως είχαν σφαχτεί πριν έξη περίπου χρόνια!


ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Ν.Δ. Ετοιμαστείτε για διαγραφές. Ξεκίνησαν  στην Σάμο όπου αποκεφαλίστηκε ο πρόεδρος της εκεί ΝΟΔΕ γιατί δεν ακολουθούσε τις γραμμές του κόμματος. Οσονούπω  αναμένονται κι εδώ. Εκτός εάν παραιτηθούν όπως ευρέως ακούγεται για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου. Οι υπόλοιποι βεβαίως θα στηρίζουν φανερά, στα κρυφά όμως θα τρέχουν για τον Μουτζούρη. Και ιδού το παράδοξο που ενδέχεται να επέλθει. Νεοδημοκράτες και Συριζαίοι να στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο! Διότι υποθετικά εάν οι δύο πρώτοι είναι Καλογήρου & Μουτζούρης, στον Β΄ γύρο ποιόν θα στηρίξουν οι Συριζαίοι; Λογικά τον καθηγητή του αρχηγού τους. Τον οποίο θα τον στηρίζουν και οι μισοί Νεοδημοκράτες! Ενδεχομένως και ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου. Οπότε τότε κλάφτα Χαράλαμπε…

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Κατά τα πρότυπα των Αθηνών κάλεσε δημοσιογράφους για συζήτηση και καφέ. Καλά έκανε. Αλλά όσα τραπέζια και να κάνει, ο τύπος θέλει άλλου είδους ρυθμίσεις…. Κατά τα άλλα παρότι «ρούκι» σε αυτοδιοικητικές εκλογές διατηρεί την αισιοδοξία του που φτάνει μέχρι την δεύτερη θέση! Έχουμε ξαναπεί. Προεκλογικά όλοι έχουν φιλοδοξίες. Το … ταμείο όμως γίνεται την ημέρα των εκλογών!