Δυο αδέλφια από την Μυτιλήνη…. στις υπηρεσίες του Ριχάρδου- «Χρυσές» μπίζνες και στη Λήμνο ο γνωστός ενεχυροδανειστής ! (VID)


Σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr «Χρυσές» μπίζνες έκανε και στη Λήμνο ο Ριχάρδος!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς -μετά τη σύλληψη του Ριχάρδου- στο φως έρχονται καταγγελίες πελατών του οι οποίοι αναζητούν τα χαμένα τιμαλφή τους την ώρα που θύματα του γνωστού τηλε-ενεχυροδανειστή φαίνεται πως έχουν πέσει και Σύροι πρόσφυγες.

Τα ενεχυροδανειστήρια που διατηρούσε ο Ριχάρδος στα Δωδεκάνησα λειτουργούσαν ως «τράπεζα» τόσο για τους ντόπιους, οι οποίοι δανείζονταν με μεγάλο τόκο βάζοντας ως ενέχυρο τιμαλφή, όσο και για τους πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και «σκότωσαν» τα χρυσαφικά τους προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους.

Όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr πελάτες του Ριχάρδου από την Κω και την Λήμνο, τα χρυσαφικά που είχαν βάλει ως ενέχυρο για τα δάνεια δεν βρέθηκαν στα χρηματοκιβώτια των καταστημάτων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα διαμάντια που είχαν πάνω τα κοσμήματά τους είχαν αντικατασταθεί με φο μπιζού. Παράλληλα, όσοι πουλούσαν τα τιμαλφή τους στον Ριχάρδο δεν λάμβαναν αποδείξεις για τις συναλλαγές ενώ οι πρόσφυγες «σκότωναν» χρυσαφικά 24 καρατίων σε εξευτελιστικές τιμές καθώς το κύκλωμα εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν είχαν ταυτότητες ή διαβατήρια για να λάβουν νόμιμα παραστατικά.

«Δούλευε πάρα πολύ με τους Σύρους και σε τιμές εξευτελιστικές. Τα 24 καράτια, ένα πολύ καλό χρυσό, έπρεπε να τα πληρώνει 22-23 ευρώ. Αυτό στους πρόσφυγες επειδή δεν είχαν ταυτότητα τα αγόραζε 12-13 ευρώ και χωρίς αποδείξεις γιατί δεν είχαν χαρτιά. Και δεν λέμε για τους πλούσιους Σύρους αλλά για ανθρώπους που πουλούσαν για να φάνε ένα πιάτο φαΐ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βασίλης, πελάτης του Ριχάρδου, ο οποίος 20 ημέρες πριν από την εξάρθρωση του κυκλώματος ζήτησε το περιδέραιο που είχε βάλει ενέχυρο για το δάνειό του και αυτό δεν υπήρχε.

Η καταγγελία στο ηχητικό ντοκουμέντο του ethnos.gr


«Ζήτησα τα κοσμήματά πριν από 20 ημέρες και δεν υπήρχαν. Τους είπα ότι αυτό απαγορεύεται από τον νόμο και από το συμφωνητικό μας και με κορόιδευαν. Πήγα στην Αστυνομία και τους έκανα καταγγελία. Οι αστυνομικοί έκαναν επιτόπιο έλεγχο στο μαγαζί και δεν βρήκαν το περιδέραιο», τονίζει ένας από τους 20 πελάτες του κυκλώματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή εναντίον του Ριχάρδου απαιτώντας τα χρυσαφικά τους που το τελευταίο εξάμηνο έχουν κάνει «φτερά».

«Βροχή» είναι και οι καταγγελίες από πελάτες του Ριχάρδου οι οποίοι έδιναν ως ενέχυρο χρυσά κοσμήματα με διαμάντια και όταν τα έπαιρναν πίσω με την αποπληρωμή του δανείου έβρισκαν στη θέση των διαμαντιών ψεύτικες πέτρες. «Το έπαιρνε για ενέχυρο σαν χρυσό. Δεν εκτιμούσε το διαμάντι αλλά μόνο το χρυσό. Σου έδινε 200 ευρώ για ένα δαχτυλίδι, του έδινες 220 τον επόμενο μήνα και το έπαιρνες πίσω. Και αυτοί είχαν αντικαταστήσει το διαμάντι με ζεργκόν, γυαλί», εξηγεί ο κ. Βασίλης. Το κουμάντο στα υποκαταστήματα των Δωδεκανήσων φέρονται να είχαν δύο αδέρφια από τη Μυτιλήνη, φίλοι και στενοί συνεργάτες του Ριχάρδου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα «έσβηναν» τα ίχνη τους από την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δύο μήνες πριν από τη σύλληψη του Ριχάρδου το υποκατάστημα της Λήμνου έβαλε λουκέτο, ενώ το επόμενο διάστημα δύο ακόμη ενεχυροδανειστήρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω «ασθενείας».

Θύμα του τηλε-ενεχυροδανειστή είναι και μια ξενοδόχος από την Ρόδο η οποία το 2015 είχε πάρει δάνειο 20.000 ευρώ από τον Ριχάρδο. Μέχρι σήμερα έχει πληρώσει σε τόκους πάνω από 35.000 ευρώ και αναζητά τα χρυσά κοσμήματα που έβαλε ως ενέχυρο. «Εγώ πληρώνω 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν καθυστερήσω είκοσι ημέρες μπορεί να μου κρατήσει το κόσμημα. Αλλά και αυτό να συμβεί μέσα σε τρεις μήνες δεν μπορεί να το στείλει για λιώσιμο. Εγώ ήμουν συνεπής στις δόσεις μου, πήγα να δω τα κόσμηματα και αυτά δεν υπήρχαν», εξηγεί στο ethnos.gr η κυρία Β. Χ

Πηγή limnosreport.gr