Συνέντευξη: Μια ολόκληρη χώρα βαδίζει σε ρυθμούς Φιάσκα!- Η Ολυμπιονίκης από την Λέσβο μιλά για όλους και για όλα (PICS)

Στους ρυθμούς της Όλγας Φιάσκα βαδίζει η Ελλάδα και η ιδιαίτερη μας πατρίδα, η Λέσβος.


Η αθλήτρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης, Όλγα Φιάσκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ βάδην, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που έλαβαν χώρο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες.

Αυτή της η επιτυχία, δεν είναι η μόνη για το 2018! Είχε προηγηθεί το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, στο Γκιορ της Ουγγαρίας τον περασμένο Ιούλιο. Ουσιαστικά, η Όλγα μας είχε προετοιμάσει για το τί θα επακολουθήσει στους Ολυμπιακούς του Οκτωβρίου. Παρακάτω, ακολουθεί συνέντευξη που μας παραχώρησε η Ολυμπιονίκης μας και μιλάει η ίδια για τις μεγάλες της επιτυχίες, την καθημερινότητα κ.α.

Επιμέλεια: Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης για την στήλη «ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ»**

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΜΦΙΛΑ”, μια έκδοση του συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας. Τους ευχαριστούμε για την αποκλειστική παραχώρηση της συνέντευξης..

-Συνεντευκτής(Σ): Καλησπέρα Όλγα! Θερμά συγχαρητήρια γι' αυτές τις μεγάλες σου επιτυχίες! Ποια είναι τα συναισθήματα σου, μετά από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Γκιορ και του χάλκινου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μπουένος Άιρες;

-Όλγα(Ο): Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη, με τις επιτυχίες μου γιατί κατάφερα να κερδίσω δύο πολύ σημαντικά μετάλλια, σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευχαριστημένη από τον εαυτό μου.



-Σ: Ποιες ήταν οι εμπειρίες από τις δύο διοργανώσεις;

-Ο: Και οι δύο διοργανώσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες. Η καθεμία είχε τα δικά της χαρακτηριστικά. Φυσικά η Ολυμπιάδα ήταν πιο μεγάλη και πιο επαγγελματική. Αυτό συνέβη γιατί καθ' όλη την περίοδο της διαμονής μας, μας απασχολούσαν με διάφορες δραστηριότητες και μικρά μαθήματα. Μικρά μαθήματα όπως, στο πως να είσαι ένας σωστός αθλητής. Σχεδόν καθημερινά, μας πηγαίνανε μια εκπαιδευτική εκδρομή, που ως στόχο είχε να γνωρίσουμε καλύτερα το μέρος και να πάρουμε γεύση στο τι θα μας περιμένει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο.

-Σ: Ποια ήταν η καθημερινότητα σας εκεί; Υπήρχε επαφή με αθλητές από τις άλλες αποστολές;

-Ο: Πέραν από τις δραστηριότητες που προανέφερα, πριν από το αγώνα μου έκανα προπόνηση για να διατηρούμαι σε φόρμα. Ακόμη είχαμε μικρές συγκεντρώσεις, ώστε να γνωριστούμε και έκανα πολλούς καλούς φίλους από άλλες χώρες.

-Σ: Μετά την κατάκτηση του χάλκινου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκιορ, πίστευες ότι θα τα καταφέρεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

-Ο: Όταν κατέκτησα το ασημένιο στο Γκιορ, ξέραμε εγώ κι ο προπονητής μου, έχοντας πάντα ως βάση τα στατιστικά και μια καλή προετοιμασία, ότι είχαμε πολλές πιθανότητες  να κατακτήσω έστω και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς, όπως κι έγινε.

-Σ: Τι ένιωσες στον τερματισμό και στο βάθρο, βλέποντας τη γαλανόλευκη;

-Ο: Μετά τον τερματισμό του δεύτερου αγώνα, ένιωσα μια πολύ μεγάλη ανακούφιση και χαρά. Ήξερα ότι δούλεψα πολύ καλά τον αγώνα, κάτι που το οφείλω στις συμβουλές του προπονητή μου και της αδερφής μου. Στο βάθρο, τα συναισθήματα ήταν απερίγραπτα. Είναι κάτι που μπορεί να μην το ξαναβιωσω. Βλέποντας τη γαλανόλευκη να ανεβαίνει στο στάδιο του Μπουένος Άιρες, ένιωσα ότι τα κατάφερα και έκανα τη χώρα μου περήφανη. Πραγματικά πολύ συγκινητικό.



-Σ: Όλγα, αφιερώνεις κάπου αυτήν την επιτυχία;

-Ο: Την επιτυχία μου, την αφιερώνω στην οικογένεια μου και ιδιαίτερα στην αδερφή μου. Μου στάθηκε πολύ στα δύσκολα. Την ένιωθα να <<βαδίζει>> μαζί μου. Πριν τον κρίσιμο αγώνα, με συμβούλεψε και μου ανέβασε τη ψυχολογία. Έτσι, κατάφερα αυτό το ιδανικό αποτέλεσμα. Κι εγώ και η Μιχαέλα, θα παρουσιαστούμε ακόμα πιο δυνατές στη συνέχεια.

-Σ: Πάμε στις συνθήκες της προετοιμασίας σου. Πως ήταν η προετοιμασία σου; Τι περιλάμβανε το πρόγραμμα και που γινόταν αυτό; Μια δήλωση προς τους τοπικούς άρχοντες για τη βελτίωση των υποδομών;

-Ο: Οι συνθήκες της προετοιμασίας μου δεν ήταν και οι καλύτερες. Αυτό συνέβη, επειδή το ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης είναι αρκετά κατεστραμμένο. Σαν να μη φτάνει αυτό, τα όργανα του γυμναστηρίου είναι παλιά και όπως είναι φυσικό δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Η κατάσταση γινόταν ακόμα χειρότερη κατά τους μήνες του χειμώνα, λόγω του κρύου. Όμως, εγώ κι ο προπονητής μου είχαμε θέσει μεγάλους στόχους και συμβιβαστήκαμε με τα υπάρχοντα δεδομένα, ώστε να βγάλουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα ήταν ειλικρινά, πολύ ευχάριστο να μας έφτιαχναν το λιγότερο το ταρτάν, για να βγουν καλύτερα τα προγράμματα. Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο μένα, αλλά και για τα άλλα παιδιά που προπονούνται, και φοβόμαστε κάποιο ενδεχόμενο τραυματισμό.



-Σ: Γρηγόρης Κοντός! Ο γυμναστής- προπονητής των Ολυμπιονικών και φυσικά δικός σου. Δύο λόγια για εκείνον.

-Ο: Τι να πρωτοπώ για εκείνον! Ο προπονητής μου, ήταν και θα είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχω γνωρίσει. Και να είστε σίγουροι, πως αυτό δεν το λέω επειδή είναι προπονητής μου. Η εμπειρία του στην προπονητική είναι απλά καταπληκτική! Είναι ο προπονητής των πάντων, γιατί προπονεί παιδιά που ασχολούνται με διαφορετικά αθλήματα, και αυτό από μόνο είναι κάτι το ξεχωριστό, που κανένας άλλος προπονητής δεν το κάνει. Βοηθάει εμένα και τα άλλα παιδιά, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, πάντα με γνώμονα το δικό μας καλό κι έπειτα το δικό του. Φυσικά, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο και πιο πιστικό τρόπο, αφού έχει βγάλει πάρα πολλούς αθλητές. Αθλητές του κύριου Κοντού, είναι ο <<γιος του ανέμου>>, Κώστας Κεντέρης και η Τσολακούδη. Ο κύριος Κοντός αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει.



-Σ: Η επόμενη πρόκληση πότε και ποια είναι; Ο στόχος;

-Ο: Έχουμε βάλει πλώρη για το Ευρωπαϊκό των Εφήβων. Μια διοργάνωση πολύ σημαντική, γιατί δεν ανεβαίνει μόνο η κατηγορία, αλλά και τα χιλιόμετρα που από πέντε γίνονται δέκα. Ο πρώτος στόχος είναι να πιάσουμε το όριο, που είναι αρκετά δύσκολο. Από εκεί, να πάμε και να κάνουμε μια αξιοπρεπής εμφάνιση, και ευχή είναι να γυρίσουμε με ένα μετάλλιο. Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια, αλλά να ανεβαίνω ένα-ένα τα σκαλοπάτια.

-Σ: Είσαι σε μια ηλικία άκρως παραγωγική και φοιτάς στη Γ’ Λυκείου. Τ ι σκοπεύεις να κάνεις, έκτος του αθλητισμού;

-Ο: Από τις επιτυχίες μου, έχω μερικά μπόνους και είσοδο στη Γυμναστική Ακαδημία άνευ εξετάσεων. Αυτό ισχύει και για τις άλλες σχολές, που με βοηθάει πάρα πολύ στο να μη χρειαστεί να διακόψω τις προπονήσεις μου λόγω των πανελλαδικών. Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι και την ηλικία των 20, θέλω να είμαι επικεντρωμένη μόνο και μόνο στον αθλητισμό. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκυο, το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαι εκεί, θα ήθελα να ασχοληθώ και με κάτι άλλο που με ενδιαφέρει.

-Σ: Ποια η συμβουλή σου, στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα τον αθλητισμό και ονειρεύονται επιτυχίες σαν τη δική σου.

-Ο:  Για τα μικρά παιδιά, που τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά, έχω να πω το εξής: να βάζετε στόχους, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Κι όσο και να σας φαίνεται δύσκολο, να ξέρετε ότι η σκληρή δουλειά θα σας φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Μην  το βάζετε κάτω!

-Σ: Ένα μήνυμα προς την οικογένεια σου, τους φίλους σου, και γενικά σε όσους βρίσκονται δίπλα σου.

-Ο: Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την οικογένεια μου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Είναι πάντα δίπλα μου και προσπαθούν πάρα πολύ σκληρά για μένα και την αδερφή μου, για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω μια τέτοια οικογένεια δίπλα μου, αλλά και όλους αυτούς που με στήριξαν με έναν καλό λόγο.



-Σ: Όλγα, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου και όλα αυτά που μας είπες.

-Ο: Σας ευχαριστώ πολύ, που με τα λόγια σας και τις ευχές σας. Μου δώσατε δύναμη, ώστε να παλέψω για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ, το εκτιμώ πραγματικά.
Εμείς, στην Όλγα να ευχηθούμε να είναι πάντα γερή, δυνατή, περικυκλωμένη από ανθρώπους που την αγαπούν και την νοιάζονται. Επίσης, ό,τι επιθυμεί να γίνει πραγματικότητα. Γιατί τα όνειρα είναι ευτύχημα να γίνονται πραγματικότητα και τότε μόνο έχουν αξία! Κι εμείς εδώ είμαστε, για να πραγματοποιήσουμε κι άλλες συνεντεύξεις και να γράψουμε για τους νέους της άθλους που θα μας κάνουν υπερήφανους.




Υ.Γ. Συνέντευξη, επιδιώξαμε να πάρουμε και από τον προπονητή της κ. Κοντό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία.

***Επιμέλεια: Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας,
Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS
&Εξωτερικός Συνεργάτης LesvosPost.com

**Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΜΦΙΛΑ”, μια έκδοση του συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας.