«Lesvos mountain trail + running» στην περιοχή της Αμαλής


Αγώνες ορεινού τρεξίματος στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO


Αμαλή, 30 Δεκεμβρίου 2018

Στις 30 Δεκεμβρίου 2018 στην περιοχή της Αμαλής θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος αγώνας ορεινού τρεξίματος του πρωταθλήματος Λέσβου "Lesvos mountain trail + running", ο οποίος οργανώνεται από το Lesvos Ride. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αθλητικό γεγονός για τη Λέσβο με πολλές συμμετοχές.

Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Αμαλή συμπληρώνει ένα κομμάτι από τους τέσσερις συνολικά αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 2018. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγιάσου, ο δεύτερος στην περιοχή του Αμπελικού, ο τρίτος στην Ερεσό και το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με τον αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Αμαλή.

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τους δρομικούς αγώνες να κάνουν γνωστή τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου σε πιο εξιδανικευμένο κοινό. Μέσα από παλιά μονοπάτια και «ξεχασμένα» χωριά με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία στην ύπαιθρο της Λέσβου, η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η περιοχή της Αμαλής, όπου θα πραγματοποιηθεί και ο τελευταίος αγώνας ορεινού τρεξίματος, θεωρείται ένας ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας χώρος καθώς η παρουσία των οφιολιθικών πετρωμάτων αποτελεί μάρτυρα των τεράστιων γεωλογικών μεταβολών στην περιοχή της Μεσογείου. Η χερσόνησος της Αμαλής αποτελείται από πετρώματα που αποτελούν τμήμα του ωκεανού της Τηθύος, ο οποίος λειτούργησε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα τα πετρώματα αυτά τα συναντάμε στον ορεινό όγκο της Αμαλής όπου πάνω τους αναπτύσσεται το περιαστικό πευκοδάσος. Στην περιοχή συναντώνται επίσης σημαντικά γεωλογικά ρήγματα που μας θυμίζουν τις έντονες γεωλογικές διεργασίες που ακόμη και σήμερα είναι ενεργές.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Oxygen Fitness, τη Hellenic Seaways και το Blue Star Ferries.
Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO - IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Γεωπάρκο Λέσβου Αθλητικών Γεωτουριστικών Δραστηριοτήτων.