ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Από το «κολαστήριο» της Μόριας... στη παγκοσμιοποίηση!



Γράφει για την στήλη «ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ» ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης**


Την Δευτέρα (10/12/2018), ήταν η παγκόσμια μέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια μέρα που επιβάλλεται να γιορτάζεται καθημερινά, κι όχι μόνο μια μέρα τον χρόνο, τη δέκατη μέρα του Δεκέμβρη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώθηκαν λόγω της διεύρυνσης των ελευθεριών, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και βεβαίως της στερέωσης της δημοκρατίας. Όμως, επειδή υπάρχουν συμφέροντα, ανεπάρκεια αξιών και μια καθοδική πτώση του πνευματικού επιπέδου, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται.

Στις μέρες μας, ακόμη και στον χώρο που επικρατεί ο δυτικός πολιτισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα «πάνε περίπατο»! Τα δικαιώματα αντικαθίστανται από το συμφέρον και το χρήμα. Παράδειγμα καταπάτησης των δικαιωμάτων, αποτελεί το «κολαστήριο» της Μόριας.
  
Στο -εν πολλοίς- «κολαστήριο» της Μόριας, κυριαρχεί η βία, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία. Στη χώρα που υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού, η άνθηση των γραμμάτων και των επιστημών, τώρα υπάρχει η πλήρης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξαθλίωση του ανθρώπινου είδους! Και φυσικά, η αναφορά γίνεται και στους ντόπιους που κατοικούν πλησίον του κολαστηρίου.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, υπάρχουν διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Εκεί, υπάρχει «ωμή βία» των γαλλικών αρχών σε βάρος των διαδηλωτών, οι οποίοι με 42 αιτήματα μοχθούν για την προάσπιση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικά εξ’ αυτών, είναι το “κανένας άστεγος στο δρόμο”, “αύξηση του βασικού μισού στα 1.300 ευρώ”, “αναλογικότητα και ελάφρυνση φόρων”, κ.α.. Είναι τέτοια η «βία» των αρχών, που μέχρι και ο σκληρός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την κατήγγειλε.

Η πολιτική που ασκείται από τις «ισχυρές» χώρες και κυρίως η κακή εφαρμογή της παγκοσμιοποίησης, που κοιτά τα νούμερα των κρατών κι όχι τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, τον άνθρωπο, «ξεχνούν» κάποιες σταθερές αξίες! Τους ενδιαφέρουν, μόνο τα νούμερα να παρουσιάζουν άνοδο, και κατ΄ επέκταση οφέλη. Δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως άνθρωπο, αλλά ως μηχανή κέρδους.

Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε ότι παρά τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης αλλά και ότι η υφήλιος τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο χωριό, κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν, το ανθρώπινο είδος να εξελίσσεται συνεχώς, καταπατώντας και παραβιάζοντας όμως, τα δικαιώματα του συνανθρώπου του και εν γένει της ανθρωπότητας!

**Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας,
Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS,
&Εξωτερικός Συνεργάτης LesvosPost.com