Αλαλούμ με την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά


Ένα ξαφνικό αλαλούμ έχει προκύψει μετά τη προαναγγελία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.


Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός τόνισε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα καθορίζει σαφώς με ποιο τρόπο θα παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά το θέμα του ΦΠΑ με την Κομισιόν. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η συζήτηση δεν έχει να κάνει με μια απλή παράταση του καθεστώτος αλλά με ένα νέο πλαίσιο, που θα συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν είχε επισκεφτεί την Κάλυμνο για να εγκαινιάσει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού απέφυγε κάθε αναφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης, ούτε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή υπήρξε κάτι σχετικό, ούτε στο Σχέδιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ούτε καν στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που μόλις ψηφίστηκε. Αντιθέτως, αναδείχθηκε το πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου ως το «κλειδί» για την απορρόφηση των οικονομικών επιπτώσεων.

Μέχρι να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος από την Πρωτοχρονιά του 2019 χάνουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Ο υψηλός συντελεστής ανεβαίνει από το 19% στο 24%, ο μεσαίος, που υπάγονται βασικά είδη διατροφής, σκαρφαλώνει από το 9% στο 13% κι ο χαμηλός αυξάνεται από το 4% στο 6%.

Έτσι στα 5 νησιά:

Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά κλπ.

Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: in.gr