Σε εξέλιξη η δίκη για ένα από τα σκάνδαλα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου και Λήμνου!

Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας


Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, ελεγκτή της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρου Διγιδίκη, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη, η δίκη ενός από τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου και Λήμνου σε κλείσιμο και εκκαθάριση...

Την Τρίτη, ο μάρτυρας κατηγορίας που ήλεγξε τη Συνεταιριστική Τράπεζα το 2004 και διαπίστωσε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατέθεσε ότι η Τράπεζα είχε χορηγήσει, χωρίς να τηρηθεί η απαραίτητη διαδικασία, το 49,7% των κεφαλαίων της στον Όμιλο επιχειρήσεων Μπεμπεδέλη. Μάλιστα, η Τράπεζα προχωρούσε στην εξόφληση ακάλυπτων επιταγών, χωρίς οι λογαριασμοί του επιχειρηματία να έχουν υπόλοιπο. Ποσά, τα οποία στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνταν και μετατρέπονταν σε νέα δάνεια. Κι όλα αυτά χωρίς εγγυήσεις και τις απαραίτητες για τούτο εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και προχωρούσε σε αποφάσεις δανεισμού.



Εκτιμάται πάντως ότι έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου που έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει ο πρώτος κύκλος εκδίκασης της υπόθεσης θα εξεταστούν ελάχιστοι από τους μάρτυρες κατηγορίας, και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Στο εδώλιο του κατηγορημένου, σε αυτήν την πρώτη δίκη τής υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου, κάθονται μέλη του διοικητικού συμβουλίου την περίοδο 2004 – 2005, υπάλληλοι και ο δανειολήπτης των «θαλασσοδανείων» που ζημίωσαν τελικά την Τράπεζα με πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακολουθεί τον ερχόμενο Μάρτιο μια δεύτερη δίκη με τους ίδιους σχεδόν κατηγορούμενους, σε επίπεδο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ έπονται και άλλες που αφορούν άλλα ανάλογα σκάνδαλα που προκάλεσαν την απώλεια από την τοπική αγορά, συνολικά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ