Αγανάκτηση σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο για το «σήριαλ» του ΦΠΑ


Ένα απροσδιόριστο τοπίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Σε 5 ημέρες από σήμερα λήγει το ευνοϊκό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύει για τα νησιά αυτά μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, αν και προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου,απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και κυρίως να αναφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του φόρου στα πέντε νησιά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών από την πλευρά τους δήλωναν άγνοια για τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το θέμα πάντως καίει τους κατοίκους των νησιών, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση, από την Πρωτοχρονιά θα εκδηλωθεί κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές και τα μηχανογραφικά συστήματα. Και οι επαγγελματίες , όπως και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών είναι αγανακτισμένοι με την κυβερνητική στάση και με το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί.


Σήμερα σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνονται με πολύ χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ.  Ενδεικτικά συντελεστής ΦΠΑ 5% εφαρμόζεται στα φάρμακα, στα βιβλία, στα περιοδικά και στις εφημερίδες. Συντελεστής ΦΠΑ 9% εφαρμόζεται στα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Τέλος, συντελεστής ΦΠΑ 17% εφαρμόζεται σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής (ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά), στην εστίαση στα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, στις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κ.α..

Πηγή cnn.gr