Παρέμβαση Παλλη στην Βουλή για την επισκευή 8 σχολικών κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές βλάβες από τον σεισμό στη Λέσβο



«Επισκευή οκτώ σχολικών κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές βλάβες από τον σεισμό του Ιουνίου του 2017 στη Λέσβο»


Βρισκόμαστε στην εκπνοή του 2018 και, όπως αποδεικνύεται, οι μαθητές των οκτώ σχολικών κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές βλάβες από τον σεισμό του Ιουνίου του 2017 στη Λέσβο, θα εξακολουθήσουν να φιλοξενούνται σε σχολικές εγκαταστάσεις γειτονικών χωριών και για ολόκληρο το 2019.

Αν και η πρώτη αντίδραση της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία είχε αναλάβει τη μελέτη και υλοποίηση των επισκευών, ήταν άμεση, με την ταχεία αποτύπωση των ζημιών και των αναγκών αποκατάστασης, στη συνέχεια οι ρυθμοί «έπεσαν» και ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από την ΚΤΥΠ Α.Ε.:

Τέσσερις μήνες απαιτήθηκαν από την κατάθεση του σχετικού Τεχνικού Δελτίου (Αύγουστος 2017), μέχρι την έγκριση της χρηματοδότησης και τη δέσμευση των 3,4 εκατ. € από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Δεκέμβριος 2017).

Από τον Μάιο του 2018 η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει στη διάθεσή της τις εγκεκριμένες οριστικές αρχιτεκτονικές μελέτες και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τα υλικά αποκατάστασης. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι με τις αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανικές και σχετικές με την πυρασφάλεια μελέτες προκειμένου να σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία για να εγκριθούν και να λάβουν τη σχετική άδεια δόμησης.

Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου ενημέρωσε την ΚΤΥΠ ΑΕ ότι το 1ο Δημοτικό Πολυχνίτου και το 1ο Δημοτικό Πλωμαρίου είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟΑ ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, στις 04-01-2018. Έκτοτε, εξ όσων γνωρίζουμε, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες και να εγκριθούν μέσω της ειδικής διαδικασίας που ισχύει για τα διατηρητέα κτίρια.

Σε προηγούμενη ερώτησή μας (Α.Π.: 6184/23-05-2018) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ΚΤΥΠ Α.Ε.

δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη 2018 θα προχωρούσε στη διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης των έργων αποκατάστασης των 6 σχολικών μονάδων που δεν ήταν υπό καθεστώς προστασίας λόγω της ιστορικής τους αξίας, ενώ

δεν αναφέρθηκε καν στα δυο διατηρητέα κτίσματα των δημοτικών σχολείων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου.

Σήμερα, 18 μήνες μετά τον σεισμό, για τα έξι πρώτα σχολεία εξακολουθούν να εκκρεμούν: (α) η συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών φακέλων με όλες τις μελέτες για την έκδοση των αδειών δόμησης, (β) η δημοπράτηση των έργων και (γ) η εκτέλεση των εργασιών, ενώ για τα δυο διατηρητέα κτίρια δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος θα συντάξει τις ειδικές μελέτες, ώστε να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ανεξάρτητα από τους λόγους καθυστέρησης των διαδικασιών, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αποκατάστασης καθενός από τα οκτώ σεισμόπληκτα σχολεία;

Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πάλλης Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτου Ελένη

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καφαντάρη Χαρά

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τσόγκας Γεώργιος