«Τα πουλάκια του Χειμώνα»- Παρατήρηση πουλιών στον Κόλπο Καλλονής την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

Σεμινάριο παρατήρησης πουλιών: «Τα πουλάκια του Χειμώνα»


Σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τον κόσμο των χειμωνιάτικων πουλιών της Λέσβου : χιλιάδες πουλιά έρχονται από βορειότερες περιοχές της Ευρώπης στο Νότο της Ηπείρου, όπου επικρατούν ηπιότερες καιρικές συνθήκες, ήδη από το Φθινόπωρο.

Ο Χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος γι αυτά καθώς πρέπει να επιβιώσουν με χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη διάρκεια νύχτας και περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής- σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και για τις ώρες 9:00-12:00 θα εξορμήσουμε για παρατήρηση πουλιών στα βοσκοτόπια πάνω από την Αλυκή Καλλονής. Σημείο αρχικής συνάντησης ΒΑ γωνία της Αλυκής Καλλονής, χωματόδρομος που ξεκινά από τη Μεταφορική Καλλονής. Αναχώρηση λεωφορείου από Μυτιλήνη στις 8:30 από την Πλατεία Υπεραστικών Λεωφορείων (Paris Tours). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έμπειρους και αρχάριους παρατηρητές πουλιών και κατά τη διάρκειά της θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τα κόλπα και τα μυστικά της παρατήρησης πουλιών και να εντοπίσουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη πουλιών της εποχής σε ανοιχτές και δενδρώδεις εκτάσεις (βοσκοτόπια με διάσπαρτα δέντρα και θάμνους, ελαιώνες): Καρδερίνες, Φλώρους, Σπίνους, Σκαρθάκια, Κοκκινολαίμηδες, Καρβουνιάρηδες, Σταρήθρες, Τσίχλες και άλλα είδη μικρόπουλων καθώς επίσης και άλλα είδη όπως Γερακίνα, Ξεφτέρι κλπ.

Η εξόρμηση εστιάζει στη γνωριμία με τον πλούτο των πουλιών της Λέσβου ακόμη και το Χειμώνα -το νησί μας είναι δημοφιλής προορισμός για την παρατήρηση πουλιών κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο. Είναι κατάλληλο και για παιδιά (που συνοδεύονται από ενήλικα) και για όσους δεν διαθέτουν καθόλου τον απαιτούμενο εξοπλισμό (ή εμπειρία), καθώς θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός του Κέντρου (κιάλια, τηλεσκόπια, οδηγοί αναγνώρισης).

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξόρμηση τηλεφωνήστε στο Κέντρο ή και παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας στη σελίδα μας στο Facebook (https://web.facebook.com/kpekallonis/).

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός επίσημων αργιών, κατά τις ώρες: 10:00-13:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στον ιστότοπο: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis, στη σελίδα  του Κέντρου στο facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/ και στα τηλέφωνο 22530-28091 και 6972-809610.