164.176,00 Ευρώ για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Πηγής (PICS)


ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΗΓΗΣ


Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Χάλακας & Συνεργάτες Ε.Ε.», υπέγραψαν τη σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου Ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας του Οικισμού της Πηγής, προϋπολογισμού 164.176,00 Ευρώ (με ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και πόρους του Δήμου Λέσβου.

Με το έργο αυτό του Δήμου Λέσβου, η πλατεία της Πηγής εκσυγχρονίζεται και γίνεται λειτουργικότερη με επανασχεδιασμό του κυκλικού στοιχείου  της που διατηρείται, αναβαθμισμένο, όμως, μορφολογικά. Συγκεκριμένα, περιμετρικά του πλάτανου, που αποτελεί χαρακτηριστικό της πλατείας, θα κατασκευασθεί κυκλικό ανισόπεδο τοιχίο με χρήση καθιστικού με ελαφρά ξύλινη πέργκολα και γαλβανισμένους στύλους, δίνοντας και τρίτη διάσταση στο χώρο, προσφέροντας χώρο σκίασης στους χρήστες.



Η πλατεία θα επαναλιθοστρωθεί με τους υφιστάμενους παβέδες που θα καθαιρεθούν με προσοχή και θα τοποθετηθούν σε ενισχυμένο υπόστρωμα σκυροδέματος στου οποίου την αντοχή δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η είσοδος του οικισμού της Πηγής και το νότιο τμήμα της πλατείας, δίνουν πρόσβαση προς τους πλησιέστερους οικισμούς και δέχονται καθημερινά φορτία και από οχήματα βαρέως τύπου.

Θα ανακατασκευασθούν τα πεζοδρόμια περιμετρικά της πλατείας και σε ορισμένα σημεία θα διαπλατυνθούν, ενώ  η πλακόστρωση θα γίνει με φυσικούς λίθους όμοιους με τους υφιστάμενους.
Στην είσοδο της Πηγής, δημιουργείται διάβαση πεζών από κυβόλιθους, κυβόλιθους από μάρμαρο και σκυρόδεμα βοτσαλωτής επιφάνειας. Κατασκευάζονται καθιστικά από πέτρα και ξύλο και τοποθετούνται νέα φωτιστικά σύγχρονης μορφής (κορυφής και ενδοδαπέδια)  και φωτισμός led που θα αναδείξουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ιδιαίτερου κάλους που κοσμούν την πλατεία, όπως ο πλάτανος, η όψη της εκκλησίας, ο λιθόκτιστος εξωτερικός τοίχος της και οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του καμπαναριού, καθώς και οι αρχαίες μυλόπετρες, ώστε να αποτελέσει μελλοντικά πόλο έλξης τουριστών, που θα επισκέπτονται τον παραδοσιακό οικισμό της Πηγής.



«Με την ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου, ο Δήμος Λέσβου, θα παραδώσει την πλατεία της Πηγής σε κατοίκους και επισκέπτες, λειτουργικά - αισθητικά αναβαθμισμένη και χρηστική », δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης- Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Κατσαρός.