Δεν έγινε δεκτή η τροπολογία της ΝΔ για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά- Η παρέμβαση Αθανασίου (VID)

H Ν.Δ ζήτησε εκ νέου παράταση ως το τέλος του 2019

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο" καθώς και την σχετική τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ, ζητώντας εκ νέου παράταση ως το τέλος του 2019.

Ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο, ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είχε προταθεί, εγγράφως, στους δανειστές από την ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, πριν από το δημοψήφισμα.

Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά της Βουλής τη σελίδα 27 του mail Χαρδούβελη η οποία ανέφερε ότι η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφενός επιβεβαίωνε την κατοχύρωση του νησιωτικού ΦΠΑ ως κεκτημένου στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφετέρου αρνούνταν την κατάργησής του στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

«Η συγκεκριμένη όμως διάταξη, που καταργούσε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή από τον κ. Τσακαλώτο ως μια παράγραφος της ενός άρθρου δανειακής σύμβασης, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας να αποδεσμευθεί και να μπει ως αυτοτελές άρθρο, ώστε να μπορέσουμε να το καταψηφίσουμε. Έτσι ψηφίσθηκε μαζί με όλα τα άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί η παραμονή μας στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. 
«Για την Κυβέρνηση Σαμαρά, ο νησιωτικός ΦΠΑ αποτελούσε κόκκινη γραμμή,  παρά τις πιέσεις που δεχόταν από την Τρόικα να τον καταργήσει. Εσείς όμως το πράξατε το καλοκαίρι του 2015 με τον ν. 4334. Όσον αφορά το τώρα και την Αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είπε ότι πρέπει να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ», συμπλήρωσε ο βουλευτής.
           
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αθανασίου τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση, καθώς οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν ανεξέλεγκτες, η αποσυμφόρηση των νησιών μοιάζει με ουτοπία, ενώ είναι ακόμη εμφανείς οι επιπτώσεις των δύο καταστροφικών σεισμών του 2017 σε Λέσβο και Κω.Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής: «Η Τροπολογία της ΝΔ δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση. Όμως, θα την επαναφέρουμε σε προσεχές νομοσχέδιο και πάντως έγκαιρα εντός του Νοεμβρίου ή αρχάς Δεκεμβρίου».