Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (PICS)

Χριστιάνα Καλογήρου: «Τα ερευνητικά προγράμματα πολύτιμο εργαλείο και εφόδιο για τους παραγωγούς μας και την ενίσχυση του εισοδήματός τους»


Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 στη μεγάλη αίθουσα επίσημων τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών η εκδήλωση με θέμα «Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα από την ερευνητική συνεργασία με το ΕΚΠΑ».

Η εκδήλωση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 
Οι ομιλητές επισήμαναν τη μεγάλη αξία που έχει για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα η επιστημονική έρευνα και με έμφαση υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την παραγωγή και τους παραγωγούς μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που συναντάμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για το λάδι, το μέλι, τη βιοποικιλότητα (αρωματικά φυτά) και τα υποπροϊόντα του σταφυλιού.

Στόχος είναι με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η αξία τους μέσα από την ταυτοποίηση, δηλαδή προϊόντα με ταυτότητα, προϊόντα διακριτά, προϊόντα που μπορούν να βρουν μια καλύτερη θέση στην αγορά, αλλά και καλύτερη τιμή ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.



Η κα. Καλογήρου αρχικά αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ είπε:

«Σε κάθε φάση της οικονομικής και κοινωνικής μας εξέλιξης, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, δύο δρόμοι υπάρχουν: Ή να μείνει κανείς αδρανής,  αν επιλέξει την αυτοσυντήρηση, να ακολουθήσει την πεπατημένη ή να αναζητήσει και να επεξεργαστεί νέους δρόμους, να αναζητήσει νέες λύσεις, να δημιουργήσει αυτός νέες συνθήκες, ώστε να μπορεί να κινηθεί διαμορφώνοντας σιγά σιγά μια νέα πραγματικότητα. Να μείνει δηλαδή ικανοποιημένος από αυτό που ήδη υπάρχει ή να ψάξει να βρει αυτό που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τον μικρό ή μεγάλο ορίζοντα. Έτσι, φτάσαμε στη συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Ψάχνοντας να βρούμε τι ακόμη περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, τι κρυμμένο μπορούμε να ανακαλύψουμε, ώστε και την αδράνεια να αντιμετωπίσουμε και νέους δρόμους ανάπτυξης να ανοίξουμε».


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αξία των εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων, αφού μέσα από αυτά όχι μόνο πιστοποιείται η αυθεντικότητα των προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα.  Συγκεκριμένα η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε:

«Μόνο έτσι μπορεί, θα μπορέσει ο τομέας της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά σε αγορές και του εξωτερικού, με προϊόντα τα οποία θα έχουν εξαιρετικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά ποιότητας.
Έτσι για όλα τα προϊόντα μας υπό έρευνα γίνεται για πρώτη φορά ενδελεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των βιοδραστικών που περιέχουν και των πιθανών ευεργετικών ιδιοτήτων τους».

Επίσης, η Περιφερειάρχης είπε:

«Η Περιφέρεια δεν είναι φορέας επιστημονικής έρευνας. Είναι πολιτικός φορέας. Ως τέτοιος έχει υποχρέωση να έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο αποτέλεσμα. Η διαρκής βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μας ενδιαφέρει. Η βελτίωση του εισοδήματός τους σε μια βάση σταθερότητας και διάρκειας μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει το εντυπωσιακό. Μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο.
Μεταξύ της εξαγγελίας που φωνάζει για τον εαυτό της, προτιμάμε το χειροπιαστό αποτέλεσμα που ακόμη και αν μιλάει με χαμηλή φωνή έχει το πλεονέκτημα, το πλεονέκτημα να είναι υπαρκτό. Και μάλιστα έτσι θεμελιωμένο ώστε όχι μόνο να είναι υπαρκτό, αλλά και να συνοδεύεται από διάρκεια.
Αυτό είναι το νόημα της συνεργασίας που αναζητήσαμε μαζί με το ΕΚΠΑ, μιας συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που έχω τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει εργαλείο και εφόδιο και για την παραγωγή και για τους παραγωγούς μας».

Η Χριστιάνα Καλογήρου ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο, τα μέλη των ερευνητικών ομάδων και τους επικεφαλής καθηγητές για τη συνεργασία αυτή, που όπως σημείωσε έχει και μπορεί να λάβει έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Κ. Δημόπουλου. Επίσης, ομιλίες έκαναν: Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Β.Τ. και Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FoodFor Life» κ. Ρόδιος Γαμβρός με τίτλο: «Συνδέοντας την έρευνα με τη Βιομηχανία Τροφίμων». Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης με τίτλο: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίο. Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης με τίτλο: «Η επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων και η τοπική επιχειρηματικότητα: το παράδειγμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».