Με τιμές η υποδοχή του ΠτΔ στην Μυτιλήνη-O εκτός πρωτοκόλλου περίπατος στην προκυμαία και οι χαιρετούρες με τον κόσμο (PICS,VIDS)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος απελευθέρωσης στην πόλη μας

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Στις 10:30 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων  στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:05 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της.  Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο.  Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια Πολλά.»

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:45 το μεσημέρι στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο.

Στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός πρωτοκόλλου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κόσμο, ευχόμενος Χρόνια πολλά, αξίζει να σημειώσουμε ότι φωτογραφήθηκε ειδικά με νέα παιδιά, μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο ΠτΔ κατευθύνθηκε προς τα σκάφη του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου συνομιλώντας με τα πληρώματα τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν.

Στην συνέχεια ο ΠτΔ περπάτησε και πάλι εκτός πρωτοκόλλου από την εξέδρα των επισήμων ως το ύψος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαιρετώντας κυριολεκτικά έναν έναν τους κατοίκους της Λέσβου μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Μετά κατευθύνθηκε με την συνοδεία του προς κεντρικό ξενοδοχείο της Μυτιλήνης όπου ακολουθησε γεύμα από τον Δήμαρχο Λέσβου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου δώρισε στον ΠτΔ μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γαληνός, είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Η παρουσία σας εδώ λαμπρύνει και τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα η Λέσβος συμπληρώνει 106 χρόνια από τη στιγμή που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε εκείνο το Νοέμβρη του 1912. Η παρουσία σας εδώ στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει την δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας. Μια δημοκρατία, που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίων κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κύριε πρόεδρε,
Σας υποδεχόμαστε στην περήφανη, δημοκρατική και πάντα ελεύθερη Λέσβο. Επιτρέψτε μου να σας δωρίσω μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, της προστάτιδας παναγίας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο στο μυθιστόρημα του Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.  Εύχομαι η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας.
Καλώς ορίσατε.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.»

Δείτε πλάνα από την άφιξη στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού


Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ



Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018























Hashtag:  #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς