Ρεπορτάζ LesvosPost | Καταστροφή: Δάκος και ανομβρία «έφαγαν» το 50% του λαδιού-Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου και φέτος!

Οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας θα υποστούν δραματική μείωση του εισοδήματός τους λόγω δάκου


Ρεπορτάζ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- Αρχισυντάκτης LesvosPost Media)

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστρεψε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών λόγω της εγκληματικής της αδιαφορίας για την σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. 

Οι δακοκτονίες και οι ψεκασμοί που πραγματοποίησαν αυτοβούλως οι παραγωγοί φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά, ώστε να μειωθεί η ζημιά στους καρπούς. Η παραγωγή φέτος με το ζόρι ξεπερνάει το 20 – 25%, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για την ποσότητα και την ποιότητα του λαδιού.

Οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας θα υποστούν και το 2018, όπως και το 2016 δραματική μείωση του εισοδήματός τους διότι υπάρχει πολύ μεγάλη δακοπροσβολή.

Πάνω από το 50% της παραγωγής ελαιολάδου σε ολόκληρο το νησί έχει ήδη χαθεί εξαιτίας του δάκου (ίσως και άλλων παραγόντων, που έχουν όμως συμμετάσχει με πολύ μικρότερο ποσοστό)... Που σημαίνει ότι, από τους περίπου 70.000 τόνους που παράγει κάθε χρόνο το νησί, φέτος είναι ζήτημα αν θα καταφέρει να βγάλει τους 25 με 30.000 τόνους, κάτι που δεν οφείλεται στον παραγωγό. Ο παραγωγός πληρώνει και έχει απαιτήσεις. Πληρώνει και την εισφορά του στον ΕΛΓΑ. Και αν δεν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να μπει στον λογαριασμό του και να εισπράξει την εισφορά του μία χρονιά (με την εξουσιοδότηση να υπογράφεται ή να μην... υπογράφεται κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών κάθε χρόνο), τότε η εισφορά του βεβαιώνεται από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιοχής του και θέλει-δε θέλει πληρώνει και τον ΕΛΓΑ. Πού είναι η αποζημίωση του παραγωγού, όμως, όταν υποστεί ζημιές από το δάκο;

«Δεν καλύπτεται ο δάκος από το καταστατικό του ΕΛΓΑ», λέει ο Οργανισμός. Αλλά, γενικότερα, πότε πήραν αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου και ολόκληρης της χώρας από οποιοδήποτε άλλο αίτιο;

Και η ανομβρία…

Σε… σταφίδα έχει µμετατραπεί ένα µεγάλο µέρος της σοδειάς ελιάς εξαιτίας της παρατεταµένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν µέσα στο καλοκαίρι, αλλά και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο µε τους αγρότες, να κάνουν προσευχές, µήπως και βρέξει.

Μάλιστα σε αρκετές περιοχές , διακόπηκε η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου, οι ελιές παρέμειναν πολύ μικρές , συρρικνωμένες με χαρακτηριστικά βεβιασμένης ωρίμανσης. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις μη αρδευόμενες  επιτραπέζιες ελιές

 Ήδη οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ορισμένα κτήματα θα εγκαταλειφτούν επειδή οι καρποί έχουν «σταφιδώσει» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο LesvosPost.

Την ανησυχία του ότι η φετινή παραγωγή λαδιού ίσως και να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50% σε πολλές περιοχές της Λέσβου, διατύπωσαν, μιλώντας στο LesvosPost αγρότες της Λέσβου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ασφαλή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

H παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε  συνδυασμό με τις υψηλές  θερμοκρασίες έως και σήμερα, και οι εδαφολογικές συνθήκες, ενδεχομένως να   αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη φετινή παραγωγή τόσο σε  ποσότητα όσο και σε ποιότητα. 

Κι αυτό γιατί το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στα ύψη από την Άνοιξη, οπότε και συνήθως τελείται η καρπόδεση.

Οι αγρότες επισημαίνουν και το γεγονός ότι για μία τέτοια ζημιά δεν προβλέπεται αποζημίωση από την πλευρά του αρμόδιου φορέα προς τους παραγωγούς, παρά μόνο εξαιτίας παγετού.


Οι ίδιοι ζητούν να αλλάξει το καθεστώς των αποζημιώσεων και να λαμβάνουν χρήματα και για τέτοιου είδους ζημιές, καθώς χαρακτηρίζονται καθοριστικές για την παραγωγή του ελαιολάδου.