Αποκαλυπτικό: Εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στις λάσπες της Μοριας- Βίντεο και Φώτο που σοκάρουν


Μπορεί ο υπουργός, και η κυβέρνηση να πανηγυρίζουν για την μείωση στον αριθμό των εγκλωβισμένων μεταναστών στην Λέσβο.. αλλά οι εικόνες ντροπής παραμένουν και χειροτερεύουν.

Σκηνές ντροπής εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες έξω από το «hot spot» της Μοριας, με πρόσφυγες και μετανάστες να στήνουν αυτοσχέδιες σκηνές ακόμα και πάνω στα δέντρα για να προφυλαχθούν από τη βροχή και γενικά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ενας αριθμός από το σύνολο των 1500 ξεριζωμένων, που δεν χωρούν στο «hot spot» και μένουν προσωρινά σε χωράφια της περιοχής, αναγκάστηκαν να βρουν μόνοι τους πρόχειρες λύσεις για να αποφύγουν τα λασπόνερα και να προφυλαχθούν από τη βροχή.



Αρκετοί από αυτούς δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε τη στοιχειώδη προφύλαξη που προσφέρουν οι σκηνές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έξω από τον κυρίως καταυλισμό.

Η κατάσταση που επικράτησε στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, όταν και ξέσπασε η κακοκαιρία, ήταν απογοητευτική, με ανθρώπους να μην έχουν ούτε την παραμικρή προφύλαξη που προσφέρουν οι σκηνές ή οι τέντες και να προσπαθούν να προστατευτούν χρησιμοποιώντας υπνόσακους, κουβέρτες και αυτοσχέδιες κατασκευές.

Ακόμα και αν εξασφαλισθούν οι σκηνές που χρειάζονται, η κατάσταση θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη για τους ανθρώπους που είναι εκτός του ΚΥΤ, αφού δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τον καταυλισμό αυτό, όπως ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση, χώροι υγιεινής

Οι εικόνες που κατέγραψαν με τα κινητά τους πρόσφυγες, ο δημοσιογράφος Aziz Alias αλλά και ο γιατρός από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» Ihab Abassi είναι αποκαλυπτικές