Ερώτηση Αθανασίου σε Χαριτση : «Θα δώσει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση η κυβέρνηση για το αν θα σπάσει ο Δήμος Λέσβου»



Ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου


Ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση και ζητά από την Κυβέρνηση μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα προχωρήσει σε κατάτμηση του Δήμου σε περισσότερους.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης         :

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση

Θέμα: Διάσπαση του Δήμου Λέσβου
           
Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Λέσβου αποτελεί από το 2011 έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας (έχει έκταση 1.633 τετρ. χλμ).), που προήλθε από τη συνένωση  δεκατριών (13) καποδιστριακών Δήμων, με 74 Κοινότητες, που περιλαμβάνουν περί τους 200 οικισμούς.
            
Η Λέσβος είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια και το έβδομο της Μεσογείου. Το ανάγλυφο του νησιού είναι ορεινό, κατά κύριο λόγο, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να είναι εντελώς απομονωμένες μεταξύ τους, δεδομένου ότι το μήκος του νησιού φθάνει τα 100 χλμ., ενώ υπάρχουν οικισμοί που απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 120 χλμ.

Το δε οδικό δίκτυο λόγω του αναγλύφου είναι πολύ δύσβατο και η συγκοινωνία μεταξύ των χωριών σχεδόν ανύπαρκτη. Υπάρχει μόνο συγκοινωνία από και προς την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη.            

Η εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη το 2011, επέφερε το μαρασμό της Λεσβιακής υπαίθρου, την διακοπή εκπόνησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων που είχαν δρομολογηθεί από τους καποδιστριακούς Δήμους, τη συρρίκνωση και το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών, που περιορίστηκαν μόνο στην έδρα του Δήμου και γενικά την απομάκρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον δημότη.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη διοικητική περιφέρεια καθεμιάς από τις 74 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, περιλαμβάνονται αρκετά χιλιόμετρα αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, που συνολικά υπερβαίνει τα 6.000 χλμ., γεγονός που αγνοήθηκε στο νησί μας κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, δεδομένου ότι οι αστικοί Δήμοι που τα όριά τους αποτελούν δημοτικές οδοί, δεν έχουν στη δικαιοδοσία τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους. Παράλληλα, ο μοναδικός Δήμος για όλη τη Λέσβο αδυνατεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχει ένας τέτοιος Δήμος σε έκταση, πληθυσμό και ανομοιογένεια και ως εκ τούτου να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα των τεσσάρων τελευταίων ετών, που έχει πλήξει καίρια την οικονομία και τον τουρισμό της Λέσβου, έχει επιδεινώσει και τη λειτουργία των υπηρεσιών της μοναδικής δημοτικής αρχής του νησιού. Τα ανωτέρω, σας τα έχουμε καταστήσει γνωστά εδώ και δύο έτη, πλην όμως μόνο υποσχέσεις λαμβάνουμε τόσο από τους προκατόχους σας Υπουργούς όσο και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σας, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη.

Μετά τις παλινωδίες για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοίκητων εκλογών, που ο χρόνος διεξαγωγής τους άλλαξε δύο φορές, και την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάλυσης και ακυβερνησίας των Δήμων και των Περιφερειών, η κυβέρνηση και τα κομματικά της στελέχη, αφήνουν και σήμερα ακόμα, ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάτμησης μεγάλων νησιωτικών δήμων. Έξι (6) μήνες, δηλαδή, πριν προκηρυχθούν οι Δημοτικές εκλογές, κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν κομματικά παιχνίδια και να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού κατά το δοκούν.

Η ακραία αυτή καθεστωτική αντίληψη, επιτρέπει σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται σε επιλεκτική κατάτμηση ορισμένων νησιωτικών δήμων, ενώ προαναγγέλλουν την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, κατά τα πρότυπα της τροπολογίας που άλλαξε το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοίκητων εκλογών, κυριολεκτικά, στο παρά πέντε. Πρόκειται για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε μια Δημοκρατία δυτικού τύπου αφού είναι απαράδεκτο, έξι (6) μήνες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, να μην γνωρίζουν οι πολίτες, αλλά και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στα νησιά, για ποιον ή για ποιους δήμους θα ψηφίσουν ή θα θέσουν υποψηφιότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το αν θα προχωρήσει σε κατάτμηση του Δήμου Λέσβου σε περισσότερους (και πόσους) Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες ιδιαιτερότητες του νησιού;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρ. Αθανασίου