Βίτσας για μεταναστευτικό: «Τώρα επικεντρωνόμαστε στη Σάμο…χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο»


κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Η «αποσυμπίεση των νησιών, η διαχείριση των ροών από τον Έβρο, η ισοκατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα και τα προγράμματα ένταξης, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως ξεκαθάρισε, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Τώρα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο, ενώ η Χίος, η Κως και η Λέρος θα έλεγε κάποιος ότι είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Βίτσας από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο και τον περιφερειακό συντονιστή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την ‘Ηπειρο, Νίκο Ράγκο.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η διαχείριση των ροών από τον ‘Εβρο αλλά και η πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών.

«Είμαστε σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τα χερσαία σύνορα» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της και θα αρχίσει να υλοποιεί εκ νέου τη συμφωνία επανεισδοχής.

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, διευκρίνισε ότι 70.000 βρίσκονται στην Ελλάδα και διαβιούν είτε σε διαμερίσματα, είτε στα 28 κέντρα φιλοξενίας ή στα 5 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία «σήμερα το πρωί, είχαν 12.500 άτομα».

Υπογράμμισε δε, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά,«γίνονται συγχύσεις, ότι η χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων για τη στέγαση και σίτιση, προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν ισχύει το σύνηθες ότι “παίρνετε λεφτά από μας τους φτωχούς και τα δίνετε στους πρόσφυγες” που περνάνε διάφοροι καλοθελητές οι οποίοι θέλουν να διεγείρουν το φόβο στην κοινωνία».Ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της φιλοξενίας αλλά γίνεται προσπάθεια ισοκατανομής.

«Είναι περίεργο να ζητάς από χώρες της ΕΕ να κάνουν μια ανακατανομή σε αυτούς τους πληθυσμούς και στην ίδια σου τη χώρα να υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν κανέναν πρόσφυγα», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ρίχνει βάρος και στα προγράμματα ένταξης που ήδη έχουν ξεκινήσει.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με τεράστια εμπειρία που μπορεί να μεταφέρει και στις άλλες χώρες και με τεράστια γνώση ότι τα ζητήματα αυτά λύνονται με ανοιχτή καρδιά και ακολουθώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ