Στην Λέσβο ούζο σημαίνει συλλογικότητα

Στη Λέσβο το κάλεσμα: «Πάμε για ένα ούζοπερικλείει σύντομα και περιεκτικά το σύνθημα της  παρεΐστικης  φιλοσοφίας και του αυθεντικά αποδιδόμενου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζει την Λέσβο και τους κατοίκους της.

Φιλικές μαζώξεις, δυνατά γέλια και μακρόπνοες συζητήσεις με καλή παρέα, δίνουν προτεραιότητα στην καλοπέραση μαζί με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Στην Λέσβο, ούζο με μεζέ σημαίνει συλλογικότητα και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι βρέθηκαν στις  παρεΐστικες ροτόντες των πολύβουων καφενείων του νησιού αργοπίνοντας το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και αναπτύσσοντας  τη δική τους ρητορική. Γιατί  στα τραπέζια των ουζερί και των καφενείων  συναντώνται διαφορετικές λαϊκές φιλοσοφικές προσεγγίσεις, αναπτύσσονται ατέρμονοι διάλογοι συνθέτοντας ένα δροσερό και ανάλαφρο κλίμα ομοθυμίας. Η ανάγκη για παρέα και κουβέντα μας οδηγεί σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από γέλια, ελληνική μουσική και συχνά τσουγκρίσματα, απολαμβάνοντας το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βιώνοντας την ουσία της κουλτούρας του ούζου ξυπνώντας τις αισθήσεις.

Η κουλτούρα του μεζέ απαιτεί την ανυπαρξία ατομικού πιάτου δίνοντας μια άλλη έννοια στην κοινοκτημοσύνη και στον μερισμό. Η φιλοσοφία του ούζου είναι απλή: ένα μικρό τραπέζι, o μεγάλος πρωταγωνιστής -το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου - και μικρές δυνατές δόσεις των μεζέδων τοποθετημένων στη μέση για να ερεθίζουν τη γεύση.  Στη Λέσβο λέμε ότι το καλό ούζο θέλει μεζέ και παρέα. Τα εδέσματα υπάρχουν για να ισορροπούν τις γεύσεις, να υπογραμμίζουν τα αρώματα του γλυκάνισου και να εμπλουτίζουν την φιλοσοφία της ουζοποσίας προετοιμάζοντας για τις εναλλαγές των γεύσεων. Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή στο προικισμένο μας νησί, την Λέσβο, διασταυρώνονται γαστρονομικά μονοπάτια αιώνων, με το μωσαϊκό των γεύσεων να μαρτυρά τις ιστορικές πολιτιστικές επιδράσεις που συνθέτουν οι ανατολίκοι γκιουσλεμέδες, το αυθεντικό λαδοτύρι, τα ντόπια θαλασσινά και ζαρζαβατικά.

Το ούζο της Λέσβου είναι το ούζο που ξεχωρίζει σε γεύση και σε ποιότητα. Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη Λέσβο σε ‘πιάνει’ ο γλυκάνισος με τη μυρωδιά του να την αναγνωρίζεις σε κάθε γωνιά της αγοράς. Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά από το Πλωμάρι, όπου και παράγεται από το 1894. Η εταιρία, που είναι 100%  Ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης και την ίδια συνταγή. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι εκλεκτής ποιότητας ενώ ο γλυκάνισος παράγεται στα ιδιόκτητα κτήματα της Ποτοποϊίας στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου και αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας.  Η 100% απόσταξη σε μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία, που διαρκεί 18 ώρες. Η παραδοσιακή αυτή διαδικασία παραγωγής και η μοναδική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, έχουν δώσει στο Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου την παραδοσιακή γεύση και το περίφημο άρωμα του.


Συνώνυμο της ελληνικής κουλτούρας, το ούζο θέλει μεράκι, κεφάτη διάθεση και σεβασμό στην παράδοση. Απολαύστε το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου στις παραδοσιακές πλατείες, στα λιμανάκια, στα συνοικιακά δρομάκια, στα πολυτελή εστιατόρια, στα μικρά καφενεία.